Acasă Divertisment Poetul național, Mihai Eminescu, evocat la Satu Mare

Poetul național, Mihai Eminescu, evocat la Satu Mare

La data de 15 iunie 2021, se împlinesc 132 de ani de la moartea poetului nostru național, Mihai Eminescu. Luceafărul poeziei românești a fost evocat la Satu Mare în cadrul unei manifestări organizate de Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Satu Mare în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Au fost prezenți membri ai celor două instituții organizatoare, în frunte cu directorul prof.Natalia Boloș și directorul Casei Creației, Robert Laszlo. Au răspuns invitației numeroși oameni de cultură, elevi și oficialități din conducerea municipală și județeană. Îi amintim pe Valer Beșeni, vicepreședinte la Consiliul Județean Satu Mare, Adelin Ghiarfaș și Gheorghe Stan, viceprimarii mun.Satu Mare și Danciu Zamfir, directorul Direcției de Cultură Satu Mare. Toți cei amintiți au depus jerbe de flori la bustul poetului național din fața colegiului ce poartă cu cinste numele poetului nostru național.

Directoarea Natalia Boloș a deschis evenimentul, momentul fiind precedat de sosirea la pupitru a omului de cultură, Felician Pop, președintele Asociației Scriitorilor de Nord-Vest. Acesta a început prin a-l cita pe Tudor Arghezi care spunea că ”A vorbi despre poet e ca și cum ai striga într-o peșteră vastă”. Felician Pop a continuat vorbind despre ziua în care Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice.

”În 15 iunie 1889, la orele 4 înspre dimineață, a trecut la cele veșnice românul despre care avea să se spună mai târziu că a fost românul absolut. Era îmbrăcat într-o pijama uzată și după ce s-a constatat decesul lui, cineva a găsit în buzunaru său un carnețel. Un carnețel în care, omul aceasta aflat în agonie, își scria ultimele gânduri.” a spus printre altele Felician Pop.

Evenimentul a fost marcat și de momente artistice susținute de elevii colegiului Eminescu. Elevii au recitat și cântat cântece eminesciene, iar Adrian Lupescu a interpretat în acorduri de muzică folk, Odă în metru antic.

Manifestarea din fața Colegiului Național „Mihai Eminescu” s-a încheiat prin depunere de jerbe de flori la bustul Poetului Nepereche.

Toți cei prezenți l-au comemorat pe Mihai Eminescu și în curtea Muzeului de Artă Satu Mare, acolo unde este amplasat Monumentul Limbii Române.

- Advertisment -

Cele mai populare

Grevă de avertisment în unitățile de învățământ

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” – organizații...

Cetăţeni armeni, cu vize false de Polonia, opriți la PTF Halmeu

Polițiștii de frontieră din cadrul P.T.F. Halmeu au depistat doi cetăţeni armeni care au...

Tone de deșeuri, întoarse din drumul spre România

Poliţiştii de frontieră sătmăreni, în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Satu Mare, nu au permis...

Polițiștii efectuează astăzi zeci de percheziții domiciliare

Astăzi, Poliția Română efectuează 126 de percheziții domiciliare pentru combaterea infracționalității, tragerea la răspundere a persoanelor implicate în...

Comentarii recente