Acasă Locale Nationale Ponta: Băsescu a semnat pentru Bica după ce refuzase alte propuneri

Ponta: Băsescu a semnat pentru Bica după ce refuzase alte propuneri

Premierul Ponta afirmă că președintele Băsescu a semnat numirea Alinei Bica la conducerea DIICOT după ce refuzase alte propuneri și arată că problemele legate de retrocedări au început cu primul mandat al președintelui în exercițiu, iar abia acum, la finalul mandatelor acestuia, pot fi aflate.

Întrebat la România TV cum s-a ajuns la numirea Alinei Bica la șefia DIICOT, Ponta a răspuns că a existat un numitor comun între el, care deținea la acel moment funcția de ministru interimar al Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și președintele Traian Băsescu, care a semnat numirea acesteia după ce refuzase alte propuneri.

„Atunci eram într-un blocaj legat de șeful DNA, procuror general și șef DIICOT, au fost mai multe persoane propuse la un moment dat, selectate de fostul ministru al Justiției, de doamna Pivniceru – unii dintre ei, cum a fost domnul Nițu, de exemplu, alții, propuși de CSM, alții, propuși chiar de către colegi, procurori – și a fost un numitor comun între cel care trebuia să facă propunerea – eu eram ministrul Justiției în perioada aceea – CSM, care trebuia să dea avizul – dacă nu mă înșel a dat un aviz unanim, deci înseamnă că nici ei nu știau, eu cu atât mai puțin, că nu știu ce a făcut doamna… – și președintele, care a semnat după ce refuzase alte propuneri făcute de doamna Pivniceru pentru respectivele funcții”, a spus Ponta.

El a susținut că nu avea nicio informație cu privire la eventuale fapte de natură penală comise de Alina Bica.

„Dacă n-avea CSM-ul și președintele țării, vă dați seama că eu nici în mod legal n-aveam cum să am acces”, a arătat Ponta.

El a susținut totodată că deși fenomenul retrocedărilor ilegale a început în 2005 și au fost făcute nenumărate sesizări autorităților competente, abia acum apar informațiile despre problemele privind retrocedările.

„E un fenomen din 2005, nu e 2011. 2010-2011, a fost exact când era sărăcia mai mare, corupția era mai mare. Fenomenul a început prin Legea 247/ 2005, în primele luni ale mandatului Băsescu, și, în sfârșit, trebuie să plece domnia sa ca să putem să aflăm cât de multe lucruri”, a afirmat Ponta.

Premierul a mai spus că, în această perioadă, miliarde de euro, prin proprietăți și acțiuni la Fondul Proprietatea, „s-au scurs” în străinătate, iar moștenitorii îndreptățiți rareori au putut beneficia de retrocedări.

- Advertisment -

Cele mai populare

Cazinoul din Constanța monument Art Nouveau

Cazinoul din Constanța, un monument Art Nouveau și un simbol al orașului, cu o istorie zbuciumată, primește o nouă viață.

Florin Iordache ar putea fi numit șef la Consiliul Legislativ.

Controversatul deputat PSD și fostul ministru al Justiției - Florin Iordache ar putea candida pentru postul de șef al Consiliului Legislativ. Parlamentul...

Donald Trump:Ne-am săturat de Coronavirus

Preşedintele american Donald Trump l-a atacat pe doctorul Anthony Fauci, expertul principal în boli infecţioase al guvernului SUA, în timpul unei convorbiri...

București intra în scenariul Roșu

Bucureștiul este vizat începând de astăzi de restricții pe care autoritățile le-au decis luni, după ce rata de incidență a îmbolnăvirilor cu...

Comentarii recente