Acasă sus Ponta: Caut orice soluție posibilă cu UDMR, dar o problemă de stat...

Ponta: Caut orice soluție posibilă cu UDMR, dar o problemă de stat nu poate fi negociată

Premierul Victor Ponta a declarat că a discutat atât cu ministrul de Externe, cât și cu liderul UDMR despre nemulțumirile Uniunii și că va încerca să găsească orice soluție posibilă pentru ca relația de cooperare corectă cu UDMR să continue, precizând însă că o problemă de stat nu poate fi negociată

El a arătat, la postul B1 TV, că aproape orice poate fi negociat atunci când este vorba de o problemă strict legată de coaliție de guvernare, dar că nu poate fi negociată și o problemă legată de politica de stat.

„Am discutat eu cu amândoi miniștri, și cu domnul Kelemen, și cu domnul Corlățean, o să discutăm din nou miercuri, când se întoarce domnul Hunor Kelemen, de altfel dânșii au vineri o reuniune a conducerii UDMR, și intenția mea este de a găsi orice soluție posibilă pentru ca ceea ce am făcut până acum, adică o cooperare extrem de corectă, să continue. Dar reiterez – și eu cred în chestia asta, pe care într-un fel a spus-o poate mai puțin diplomatic și Titus Corlățean – când e vorba de chestiuni de coaliție de guvernare, se poate negocia aproape orice, când e vorba de chestiuni de stat, asta nu se poate negocia chiar dacă, nu știu, cade Guvernul. Până la urmă, statul român e stat român indiferent ce Guvern are”, a spus Ponta.

Ponta a afirmat că a fost deranjat de faptul că dialogul dintre cei doi a fost unul public și că nu își dorește ca UDMR să iasă din coaliția de guvernare, adăugând însă că, în acest caz, nu ar exista o problemă de majoritate parlamentară.

Întrebat astfel dacă nu se teme că, în urma acestei probleme, UDMR va părăsi guvernarea, cu amendamentul că, din calcule, în Parlament nu are emoții deoarece există majoritate și în condițiile în care UDMR părăsește guvernarea, Ponta a răspuns „E corect. Din acest punct de vedere, nu mă tem pentru că nu e o problemă de majpritate parlamentară, dar nu-mi doresc pentru că, așa cum am crezut și în 2012, o prezență chiar la nivel de Guvern a minorității maghiare nu face decât să apropie și să expună problemele minorității maghiare în loc să-i ajutăm pe radicali și extremiști”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat demersul MAE legat de inițiativa cetățenească a minorităților, spunând că este vorba despre o „gândire depășită”, și a afirmat că a fost pus într-o situație „neplăcută”, aceea de a fi „ignorat și umilit”, adăugând că miercuri va discuta cu Victor Ponta.

Kelemen Hunor a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că MAE a greșit amestecând Ungaria în problema inițiativei cetățenești susținută de UDMR, în condițiile în care nu este niciun cetățean ungar printre inițiatori.

Întrebat cum se poate repara situația, președintele UDMR a răspuns că, procedural, „este foarte simplu”.

„Agentul guvernamental, așa cum a depus solicitarea de intervenție, poate depune o notificare prin care spune că România se retrage din acest proces. Asta am propus eu, în 4 iunie, fiindcă România a depus în 2 iunie această solicitare de intervenție, am avut atunci o discuție cu premierul Ponta. A trecut o lună și eu nu am ieșit în presă, cred că discuția pe această temă se poartă în coaliție, dar sigur, nu avem la dispoziție tot anul și tot ciclul electoral. Se poate rezolva totul foarte repede, nu am dat un termen, dar lucrurile se precipită și noi considerăm că în câteva zile putem închide acest subiect, în funcție de decizia premierului. Miercuri voi fi la ședința de Guvern și avem ocazia de a discuta”, a mai arătat liderul Uniunii.

Întrebat, în continuare, cât de departe este dispusă să meargă UDMR în susținerea punctului său de vedere privind inițiativa cetățenească și dacă se poate ajunge până la ieșirea de la guvernare, Kelemen a spus că este deranjat când cineva nu îl ia în serios.

”Aveam impresia că unii nu m-au luat în serios, am spus de la început că este o chestiune foarte serioasă. Eu am respectat cuvântul dat de fiecare dată față de partener, am fost un partener loial, indiferent despre cine a fost vorba. Pe mine mă deranjează când cineva nu mă ia în serios și crede că își poate permite orice și poate să ia o decizie fără să ne consulte. Nu vreau să răspund la această întrebare deoarece consider că nu trebuie purtată o asfel de discuție sub presiuni. Ce a apărut în presă cu amenițări cu ieșirea de la guvernare sunt aprecierile ziariștilor și analiștilor politici. Premierul cunoaște foarte bine și exact poziția mea, și va lua o decizie analizând toate datele”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Președintele Uniunii a precizat că, vineri, va avea loc și o ședință a Consiliul Permanent al UDMR în care se va aborda și această temă a inițiativei cetățenești, „în funcție de decizia premierului”.

„Gândul” a relatat că UDMR ia în calcul ieșirea de la guvernare, motivul fiind intervenția MAE în procesul de la Curtea Europeană de Justiție.

Conform sursei citate, tensiunile ar fi fost generate de intervenția MAE în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Inițiativei Cetățenești Europene (ICE) privind protecția minorităților naționale – Minority SafePack, inițiată de Uniune și susținută de Uniunea Federală a Naționalităților din Europa (FUEN), al cărei vicepreședinte este Kelemen Hunor.

MAE a transmis, sâmbătă, o serie de precizări ale ministrului Titus Corlățean cu privire la poziția României referitoare la procedurile juridice în curs la Tribunalul Uniunii Europene pe marginea Inițiativelor cetățenesti „Minority SafePack”.

„Cele două inițiative cetățenești privind minoritățile etnice/lingvistice în Uniunea Europeană și statutul acestora au fost respinse anterior de către Comisia Europeană. Această respingere a ținut cont de prevederile Tratatului Uniunii Europene cu privire la competențele naționale ale statelor membre. Decizia de respingere a celor două Inițiative cetățenești a fost contestată la Tribunalul Uniunii Europene de către semnatarii lor. Decizia procedurală a statului român de a interveni în aceste cauze la Tribunalul UE vizează prevenirea extinderii pe cale jurisprudențială a competențelor UE în domenii care țin de suveranitatea statelor membre, precum domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale. România susține poziția principial corectă a Comisiei Europene, potrivit căreia, în acest domeniu, Uniunea Europeană nu are competențe atribuite în baza dispozițiilor tratatelor fundamentale”, menționa Titus Corlățean, conform comunicatului.

Potrivit ministrului de Externe, România a trimis cerere de intervenție în ambele cauze, iar într-una dintre ele a participat și la faza scrisă prin transmiterea observațiilor.

Ministrul Titus Corlățean a declarat, duminică, referindu-se la declarații ale liderilor UDMR privind demersul MAE legat de inițiativa cetățenească a minorităților, că nu consideră corect să se ceară o derogare de la poziția constantă a statului român, iar comentariul public a fost „neinspirat”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Vorbele lor sunt multe, dar faptele lipsesc

Întru toată lucrarea pocăinței temelie este Botezul întru Hristos, învățând pe cei ce au crezut din tăierea împrejur că nu trebuie să...

Ce alimente să consumi în funcție de vârstă

Nevoile organismului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă: mâncăm diferit la 20, 40 sau după 60 de ani. Află ce alimente...

Declararea și impozitarea veniturilor din chirii.Facilități fiscale

Regulile privind declararea și impozitarea veniturilor extra-salariale s-au modificat deseori pe parcursul ultimilor ani, de la modalitatea de declarare, la cotele de...

Certificatul digital de vaccinare. Cum plănuiește UE redeschiderea turismului

Comisia Europeană vrea să repornească călătoriile în interioriul Uniunii Europene și dincolo de granițele acesteia prin ceea ce numește „certificatul verde digital”,...

Comentarii recente