Acasă Locale Nationale Ponta, despre impactul aprecierii puternice a francului elvețian

Ponta, despre impactul aprecierii puternice a francului elvețian

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Finanțelor, Darius Vâlcov, să discute cu oficialii Băncii Naționale a României (BNR) despre situația creată prin creșterea bruscă a francului elvețian în raport cu euro și leu, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Informația a fost confirmată de către premierul Victor Ponta, care a precizat că a cerut ca, în urma acestei discuții, să fie propuse și anumite măsuri.

„I-am cerut ministrului să discute cu BNR și să fie propuse măsuri”, a spus Ponta, pentru MEDIAFAX.

Cursul anunțat de BNR pentru francul elvețian a crescut, joi ,cu 15,7%, la 4,3287 lei/franc, maxim istoric, și a trecut de 5 lei la cotațiile din piața bancară raportate la euro, iar cursul pentru euro a depășit pragul de 4,5 lei/euro, dolarul atingând și el o valoare record față de leu.

Românii care au credite imobiliare în franci elvețieni vor plăti la bancă mai mult cu 300-350 de lei pe lună, la o rată medie de 500-600 de franci, dacă este luat în calcul cursul anunțat, joi, de BNR, de 4,3287 lei/franc, care a urcat cu 15,7% și a atins un maxim istoric.

Față de miercuri, paritatea pentru francul elvețian anunțată de BNR a urcat cu 58,72 de bani, de la 3,7415 lei/franc.

În același timp, euro a trecut de pragul de 4,5 lei, iar dolarul american a atins un maxim istoric (3,851 lei). Precedentul maxim pentru moneda elvețiană a fost înregistrat în urmă cu aproape trei ani și jumătate, pe 11 august 2011, când francul a fost cotat la 4,0898 lei.

Debitorii care au contractat de la bănci împrumuturi în franci elvețieni ar fi plătit pentru o rată medie de 500-600 de franci între aproape 1900 și 2.250 lei pe lună, valori calculate la cursul de miercuri anunțat de BNR.

În schimb, după creșterea bruscă înregistrată joi de, pentru aceeași rată suma de plată urcă la 2.200 – 2.600 de lei, astfel că de la o zi la alta au o datorie suplimentară de 300-350 de lei.

Finanțările în franci elvețieni au o pondere de 4,5% în soldul total al împrumuturilor din sistemul bancar, din care 3,8% revine populației și 0,7% firmelor.

„Din totalul creditelor acordate de bănci, în franci elvețieni mai sunt 4,5%, ca valoare, din care 3,8% sunt pentru populație, iar restul până la 4,5% pentru firme”, a precizat pentru MEDIAFAX Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

Soldul creditelor acordate de bănci populației și firmelor se situa în luna noiembrie a anului trecut la 213,66 miliarde lei. Raportat la această valoare, împrumuturile în franci pentru persoane fizice reprezintă 8,12 miliarde lei.

Decizia Băncii Naționale a Elveției de a nu mai păstra plafonul minim de 1,2 franci pe euro a avut ca efect aprecierea monedei elvețiene cu până la 41% pe piețele externe.

După anunțarea cursurilor valutare de către BNR, cotațiile la casele de schimb ale băncilor se situau între 4,40 lei/franc la Credit Europe Bank și 5,0550 lei/franc la Leumi Bank.

Cele mai mari trei bănci din sistem afișau un curs de 4,5700 lei/franc (BCR), 4,4080 lei/franc (BRD) și 4,700 lei/franc (Banca Transilvania).

Bancpost avea afișată o cotație de 5,000 lei/franc după ora 13.00, CEC Bank de 4,700 lei/franc, Volksbank de 4,5880 lei/franc, ING – 4,4606 lei/franc, Intesa Sanpaolo Bank – 4,4570 lei/franc.

Dintre băncile care mai au portofolii de credite în franci elvețieni, Raiffeisen Bank avea un curs de 4,4050 lei/franc, iar OTP Bank de 4,4251 lei/franc.

- Advertisment -

Cele mai populare

Adrian Cozma – ales în funcția de vicepreședinte al Partidului Național Liberal

Consiliul Naţional al Partidului Național Liberal s-a reunit duminică, 26 septembrie, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de...

Hamilton campion în MP al Rusiei! Victoria cu nr. 100 din carieră

Duminică a avut loc cursa din cadrul Marelui Premiu al Rusiei ce se desfășoară...

Florin Cîţu este noul președinte al Partidului Naţional Liberal

Premierul României, Florin Cîțu, este noul președinte al Partidului Naţional Liberal - PNL după...

Atletico Madrid a pierdut în deplasare cu ultima clasată. Liverpool a remizat cu nou promovata Brentford

Ultima clasată din campionatul Spaniei, Deportivo Alaves i-a administrat prima înfrângere din acest sezon formației pregătite de Diego...

Comentarii recente