sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăsusPonta: Reducerea CAS - păstrată 8 ani dacă sunt recuperate datoriile la...

Ponta: Reducerea CAS – păstrată 8 ani dacă sunt recuperate datoriile la ANAF ale firmelor în insolvență

Reducerea CAS cu 5 puncte la angajator poate fi menținută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de către contribuabilii aflați în insolvență către ANAF, afirmă premierul Ponta.

El argumentează astfel, într-un comunicat transmis de Guvern, de ce este „absolut necesară” promulgarea noului Cod al insolvenței, cerut și de către mediul economic.

„Avem o veste bună și una proastă. Vestea bună este că, dacă vor fi recuperate cele aproape 40 de miliarde de lei datorate de contribuabilii aflați în insolvență către ANAF, reducerea CAS cu 5 p.p. la angajator poate fi menținută pentru o perioadă de aproximativ 8 ani, la un cost bugetar de 4,8 miliarde de lei pe an al acestei măsuri. Vestea proastă este că, în prezent, există un blocaj în ceea ce privește Codul Insolvenței, care încă nu este promulgat. Dacă ar fi promulgat, nu ar mai exista discuții cu privire la sustenabilitatea CAS nu doar pentru anul acesta, dar și pentru viitor. De aceea am cerut astăzi CCR să transmită președintelui motivarea în cazul Legii Insolvenței, astfel încât acesta să promulge actul normativ. Este bine pentru economie și este bine pentru buget să avem cât mai rapid promulgată noua lege. Sper că președintele nu va căuta niciun tertip să nu promulge legea, după ce va primi motivarea Curții. A venit timpul să spunem stop celor care au folosit procedura insolvenței pentru a nu își plăti datoriile”, afirmă Ponta.

Guvernul arată că, la finalul lunii aprilie, erau 54,2 mii contribuabili aflați în procedura insolvenței, care aveau arierate către ANAF în valoare de 41,91 miliarde lei. Cele mai mari arierate înregistrate de contribuabili se datorează bugetului de stat (29,7 miliarde lei) și bugetului asigurărilor sociale (8,99 miliarde lei). De asemenea, către bugetul asigurărilor sociale de sănătate se înregistrează arierate de 2,29 miliarde lei.

Din cele 41,9 miliarde de lei arierate înregistrate de către contribuabilii aflați in insolvență, la masa credală au fost înscrise arierate în valoare de 36 miliarde de lei, în jur de 86% din total.

Premierul Victor Ponta a transmis, marți, o scrisoare președintelui Curții Constituționale, în care arată că netransmiterea către președintele Traian Băsescu a deciziei privind Legea insolvenței, procedură care să permită promulgarea actului, generează neîncasarea unor venituri.

În replică, președintele CC a precizat că motivarea deciziei din 21 mai privind Legea insolvenței, prin care se constată că este constituțională, este redactată în cel mult 30 de zile de la data pronunțării.

re blochează Codul insolvenței, el arătând că le va scrie lui Traian Băsescu și Augustin Zegrean pentru a-i ruga să urgenteze promulgarea acestui act normativ.

În proiectul de lege privind reducerea CAS se arată că, impactul negativ bugetar pentru anul viitor va fi compensat din diferite surse, inclusiv prin recuperarea debitelor curente și diminuarea volumului arieratelor pe baza noii Legi a insolvenței.

Impactul negativ este calculat la 850 milioane lei pentru acest an, la 4,86 miliarde lei pentru anul viitor, la 5,2 miliarde lei pentru 2016, la 5,5 miliarde lei pentru 2017 și tot la 5,5 miliarde lei pentru 2018.

Curtea Constituțională a decis, în 21 mai, că Legea privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență este constituțională, respingând sesizarea PNL, care a contestat mai multe articole din actul normativ adoptat de Camera Deputaților în 15 aprilie.

Grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților a depus, în 22 aprilie, sesizarea la Curtea Constituțională, arătând că legea încalcă liberul acces la justiție și proprietatea, introduce o discriminare și poate afecta industria. Sesizarea PNL a vizat 15 articole din proiectul de lege.

Deputatul PNL Theodor Nicolescu declara atunci că prin accesul la buletinul procedurilor de insolvență, pe internet, se poate vedea dacă s-a admis o cerere de deschidere a procedurii de insolvență sau că există un raport al administratorului judiciar, însă nu există niciun fel de detaliu gratuit cu privire la ce s-a discutat și s-a dispus în cauza respectivă.

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente