Acasă Locale Nationale Ponta: Vila foarte mare din Snagov va fi vândută, Băsescu o poate...

Ponta: Vila foarte mare din Snagov va fi vândută, Băsescu o poate doar cumpăra cu 2,5 milioane euro

Vila 11 din Snagov a RA-APPS, de aproape 2.200 metri pătrați, va fi scoasă la vânzare, astfel că Băsescu nu o va mai putea avea ca reședință decât dacă va plăti 2,5 milioane euro, suma de evaluare, a afirmat premierul Ponta, precizând însă că acesta nu a răspuns la imobilele oferite de către regie.

El a precizat că, din cele două vile ale Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de la Snagov, puse la dispoziție fostului președinte Traian Băsescu în luna decembrie alături de alte cinci imobile, una, în suprafață de circa 400 metri pătrați, a fost acordată între timp spre utilizare Autorității pentru Personale cu Dizabilități, iar cealaltă, în suprafață mai mare, va fi scoasă la vânzare.

„Cealaltă, cea foarte mare, cu siguranță o vom scoate la vânzare, pentru că este evaluată la peste 2,5 milioane euro. Dacă Băsescu vrea să o cumpere, va veni cu cei 2,5 milioane euro”, a spus Ponta la Antena 3.

El a arătat că cele șapte imobile care i-au fost puse la dispoziție de către RA-APPS nu erau „ce își dorea” Băsescu, dar reprezintă o ofertă mai mult decât suficientă.

„Până la urmă, știți cum, noi am vrut să ne îndeplinim și obligația legală, să arătăm că i-am pus la dispoziție, doar că nu ce își dorea domnia sa”, a spus Ponta.

Premierul a precizat însă în același timp că Băsescu nu a răspuns ofertelor RA-APPS, materializate în lista cu cele șapte imobile.

Miercuri, Guvernul a prezentat o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând șapte case pe care acesta să le utilizeze ca reședință după încheierea mandatului de președinte al țării, printre care apartamentul din Bulevardul Prezan unde l-a avut ca vecin pe Adrian Năstase, și două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case și nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisă lui Băsescu după ce acesta a solicitat RA-APPS, în atenția și a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosință gratuită o locuință de protocol cu destinația de reședință, alta decât VilaLac 3, ocupată în prezent, precum și un spațiu ca birou de lucru, după încheierea amndatului prezidențial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu șase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase și Nicolae Văcăroiu (cu o suprafață de 279 metri pătrați), Vila 11 din Snagov (2.189 metri pătrați), Vila 1 A din Snagov (472 metri pătrați), un spațiu cu cinci camere și încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătrați), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătrați), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătrați) și un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătrați).

Legea stabilește că persoanele care au avut calitatea de șef al statului român beneficiază pe durata vieții de folosința gratuită a unei locuințe de protocol, cu destinația de reședință, care cuprinde și un spațiu cu destinația de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar, de o indemnizație lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizația acordată președintelui în exerciți, de pază și protecție, precum și de folosința gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecție și Pază.

Modalitățile concrete de exercitare a acestor drepturi trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului.

Legea mai prevede că locuința de protocol nu poate fi reședința pe care titularul a avut-o ca președinte în funcție.

Vilele RA-APPS de la Snagov au fost subiect de discuție, pe finalul anului trecut, între premierul Victor Ponta și președintele Traian Băsescu, Ponta spunând că fostul președinte nu va primi dreptul de a se muta într-un astfel de spațiu, iar Băsescu precizând că el nu a cerut o vilă anume, ci un imobil adecvat, conform legii.

La finele lunii octombrie, premierul Victor Ponta anunța că discuția despre „palatul lui Băsescu” se închide, el arătând că a respins propunerea RA-APPS de a i se da șefului statului casa de la Snagov, acest imobil urmând să fie dat în folosință unei fundații.

În replică, președintele Traian Băsescu preciza că nu a cerut o vilă anume, ci o locuință de serviciu și birou, așa cum prevede legea.

La sfârșitul anului trecut, o vilă din Snagov a RA-APPS, în suprafață de peste 600 metri pătrați și dotată cu piscină, a fost transferată de Guvern la Ministerul Muncii, cu argumentul că va fi folosită pentru „activități specifice în domeniul persoanelor cu dizabilități”.

RA-APPS deține mai multe vile la Snagov, cu terenuri în suprafață cuprinsă între 12.271 și 37.958 metri pătrați, vila atribuită Autorității pentru Persoanele cu Dizabilități fiind însă una dintre cele mai mari din această locație.

Președintele Traian Băsescu trebuie să părăsească vila Lac 3 în maximum 60 de zile.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente