Acasă Locale Nationale Președintele Italiei, în discuțiile cu Iohannis

Președintele Italiei, în discuțiile cu Iohannis

klaus iohannis Sergio Mattarella

Președintele Italiei, Sergio Mattarella a afirmat, luni, la Roma, în cadrul întrevederii cu președintele României, Klaus Iohannis, că a venit momentul ca România să fie parte a Schengen, Iohannis lansând invitația omologului său italian de a vizita România, iar Mattarella spunând că îi va da curs.

Președintele Klaus Iohannis a discutat cu președintele italian Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o desfășoară la Roma, despre tema aderării României la spațiul Schengen, prilej cu care președintele Mattarella a reiterat sprijinul său și al guvernului italian pentru acest obiectiv al României.

”A venit momentul ca România să fie parte a Schengen”, a declarat președintele italian, potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.

În contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relațiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a menționat importanța asigurării unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentând un moment – cheie în acest sens.

La rândul său, președintele Mattarella a dat asigurări că Italia va susține abordarea României privind sprijinirea Republicii Moldova.

Sergio Mattarella a mulțumit României pentru poziția avută în cadrul Consiliul European extraordinar de săptămâna trecut de la Bruxelles, pe tema migrației, spunând că țara noastră a fost unul dintre statele care au dat dovadă de cea mai mare sensibilitate pentru această problematică.

Au mai fost trecute în revistă subiecte de pe agenda internațională precum situația din Libia și intensificarea fenomenului terorismului internațional.

Cei doi președinți ai convenit să aibă un dialog susținut pe perioada mandatelor lor. În acest context, președintele Klaus Iohannis a lansat invitația omologului italian de a vizita România. Președintele Mattarella a mulțumit pentru invitație, arătând ca îi va da ”curs cu mare bucurie”.

Potrivit Administrației Prezidențiale, cei doi președinți și-au exprimat satisfacția reciprocă față de evoluția și consistența relațiilor româno-italiene – relații care au la bază tradiții și legături puternice și totodată un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit în 2008.

S-a evidențiat, în acest context, importanța relațiilor economice și comerciale dintre cele două state, precum și potențialul existent pentru amplificarea în continuare a acestora. A fost menționată, de asemenea, importanța comunității românești din Italia și a celei italiene din România ca punte solidă de legătură și cooperare între cele două țări.

Președintele Sergio Mattarella a ținut să precizeze în mod deosebit contribuția însemnată a românilor din Italia la dezvoltarea economică a țării.

La rândul său, președintele Iohannis a mulțumit omologului său pentru susținerea acordată de autoritățile italiene integrării comunității românești în societatea italiană. ”Comunitatea românească în Italia este la fel de importantă atât pentru Italia, cât și pentru România, a subliniat președintele Iohannis.

Programul vizitei a continuat cu o întâlnire în cursul după-amiezii cu președintele Senatului, Pietro Grasso, în cadrul căreia s-a discutat despre procesul de reformă din cele două țări, precum și despre rolul și activitatea Parlamentelor român, respectiv italian.

În cursul serii, Klaus Iohannis s-a întâlnit cu reprezentanți ai comunității românești din Italia.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente