vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePrimari și primari

Primari și primari

Gesturi ca cele ale primarului din Brad,care  apelează la bunul simt al celor implicați în efectuarea lucrarilor  la infrastructura de apă și canalizare din localitate,scot in evidență  faptul că nu toți aleșii locali din România sunt corupți și indiferenți la problemele cotidiene ale comunităților ale căror destine le conduc.

Primarul din Brad, Florin Cazacu, a  așezat sâmbătă, în fața porții companiei de apă Apa Prod SA Deva, o pungă de cadouri, în care se aflau o pereche de cizmulițe pentru copii și una de bocanci, ambele pline de un strat gros de noroi, la care a adăugat două nuielușe decorate și o cutie de cremă de ghete,ca răspuns la felul în care se prezintă 20 de kilometri de străzi din oraș, după introducerea rețelelor de apă și canalizare.

‘‘Este un mod simbolic de a protesta față de felul în care societatea Apa Prod SA Deva monitorizează proiectul de extindere a rețelei de apă și canalizare în municipiul Brad. Aproape 20 de kilometri de străzi, pe care se execută aceste lucrări, sunt afectați foarte grav. Practic, nu mai există un sistem rutier și au rămas doar străzi de pământ pe care sute de oameni circulă la școală sau la servici. Am adus două perechi de papuci cu câte o bâtă în ele pentru că astăzi este sărbătoarea Sfântului Nicolae și ar trebui să fie curate pentru a primi ceva în ele”, a spus Cazacu.

In totală opoziție cu  gestul primarului din Brad,avem  exemplul primarului municipiului Carei,total indiferent ,ca să nu spunem  neinteresat,la gestionarea banului public,mai ales al celui ce provine din contribuțiile careienilor onesti,cei care își achită la timp toate obligatiile și către bugetul local și către bugetul de stat. Cum domnia sa nu se află în situația de a reprezenta un exemplu de  cetățean onest care își achita toată  datoriile la bugetul  de stat de unde își primește apoi remuneratia lunară,nu poate avea se pare nici  influență asupra celor  “acceptați”  a efectua lucrări în municipiul Carei si mai ales  de a interveni   pentru respectarea clauzelor din contractele  semnate cu aceștia.

Pentru că nu am crede că un primar își privează cu bună știință urbea  de atragerea de fonduri la bugetul local,altele decât cele pentru care a încheiat înțelegeri de tipul  Capela  mortuară  contra voturi,despre  care am   scris la vremea potrivită.

Unul dintre obiectivele realizate  din fonduri locale este sediul noii primării de pe strada 1 Decembrie 1918,nr.17,un  model  tipic despre  cum să nu îți gestionezi banii proprii dacă nu vrei să  fii catalogat ca incompetent.

Fațada a fost refăcută de 3 ori înainte de receptie (pe banii cui?),clădirea a fost  prevăzută  a se da in folosinta de acum  3 ani,conform contractului,și  a fost  pregătită deliberat doar pentru “sefi cei mari” din primărie.  Departamentele care au orar cu publicul larg fiind excluse din imobilul renovat cu 2 milioane de euro si mutate la 2 străzi distanță,la un Centru social,inclusiv  sala de cununii cu tot cu Serviciul de Stare civilă. Exemplele pot continua cu modul fastuos in care mai marii au decis să își  mobilize locul de muncă ,în totală contradictie cu modul jalnic în care au grijă de banul public,evitând să  perceapă de la firmele de casă  penalizările prevazute în contractele de lucrări semnate,penalizări ce ar aduce un plus de venit la bugetul local. Incă nu am luat la cunoștință  despre vreo încercare  a primăriei de a  recupera pentru bugetul local venituri ce i-ar reveni din aplicarea sancțiunilor ce se impun  firmelor  care execută lucrări la obiectivele din oras,pentru slabă calitate și întârzieri în execuție.

La sediul Centrului social unde au fost mutate departamentele de lucru cu publicul,cade tencuiala de pe peretii din unele birouri,scările sunt la fel de ciobite ca pe vremea când aici functiona cazarma  dar sunt recepționate ca renovate  iar la sediul Casei de Cultură inaugurată  în 26 octombrie numai în prezența   oficialităților maghiare, abia în decembrie au sosit cazanele de încălzire iar igrasia este la ea acasă…ca  la orice clădire proaspăt renovată  și recepționată,nu?

Tăcere totală și despre lucrările din central orașului,de pe Calea 1 decembrie 1918,unde pavajul prevăzut în proiect nu a mai ajuns pentru toată suprafața și astfel avem  pavaj de felurite calități,calitatea nefiind reflectată în preț.

De lucrările la Teatrul Municipal ce să mai vorbim,că doar firma Marconst este abonată la lucrările din municipiul  Carei indiferent dacă își respectă termenele și modalitățile de execuție.  Alt subiect tabu pentru segmentul de  presă generos plătit  de primarul din Carei.

La fel ca si subiectul privind inexistența unei licențe de exploatare pentru apa  geotermală din Carei,folosită cu mult succes in afacerile private ale celui căruia i-a fost concesionat ștrandul orașului pentru suma de ….1.000,adică o mie de euro pe an,conform contractului semnat cu primăria Carei.

Cu alte cuvinte,primarul nu considera că municipiul Carei are nevoie de resurse bugetare atrase din contracte avantajoase pentru oraș și se bazează numai pe înțelegerile cu miniștrii de la Bucuresti,pentru care face campanie până și în biserici.

Nu este un secret pentru nimeni faptul că  un management defectuos al primarului la propriile sale firme a dus la falimentul acestora dar rămâne un secret faptul că acesta nu acceptă un dialog cu consilierii din opoziție( a se citi  dialog si nu monolog,vă rog să faceți deosebirea între a asculta ce spune cineva și a executa docil,  și varianta  în care se poartă un dialog, adică ambele părți își împărtășesc opiniile,în mod civilizat) si nici  nu oferă un comunicat de presă prin care să își justifice fapta de a concesiona  pe sume modice un ștrand,că nu are licență  de exploatare eliberată de Agenția Natională pentru Resurse Naturale pentru o resursă naturală cum este apa geotermală și deci a evitat să plătească la stat impozitul aferent,că oferă posibilitatea unor firme  de casă să înceapă lucrări în oraș înainte de a fi aprobate de Consiliul Local și lista poate continua mult și bine.

Subiecte pe alese despre gestionarea defectuoasă a banului public de la primăria Carei așteaptă să fie puse pe tapet de toti cei care  consideră că societatea actuală  trebuie repusă pe noi temelii,în care adevărul să iasă  la suprafață  iar minciuna să fie îngropată.  Careienii contribuabili onești merită din plin aceasta!

Poate de Crăciun vor primi și ei un cadou simbol,care să ateste bunele intentii ale alesului local si care să permită tinerilor care au decis să facă la Carei pasul hotărâtor în viață, să poată face  căsătoria civilă în clădirea primăriei din centrul orașului și nu  în cea ascunsă la Centrul Social. Ar fi un  nou început si o modalitate de a arăta că errare humanum est, mai ales dacă greșelile  sunt corectate ulterior ca să nu se transforme în ERRARE HUMANUM EST SED PERSEVERARE DIABOLICUM (SENECA),adică  a greși e omenesc, dar a persevera (în greseli) este diabolic.

 Daniela Ciută

P.S.

Prezentul articol nu este un pamflet,cei interesați a verifica veridicitatea celor menționate o pot face ori prin solicitarea de documente oficiale ori printr-o deplasare la obiectivele la care am făcut referire. Realitatea va depăși oricum cele cuprinse în câteva rânduri de articol.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente