luni, iulie 22, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MarePrimăria Carei a achitat lucrări din zona Monumentului cu 18 zile mai...

Primăria Carei a achitat lucrări din zona Monumentului cu 18 zile mai devreme decât le-a recepționat

Procesul verbal care atestă terminarea lucrărilor conform Act Aditional nr.3/30.07.2013 a fost întocmit în 19 august 2013, în timp ce plata către S.C. Marconst S.R.L. din Marghita, s-a efectuat în 1 august 2013. Mai mult,la demararea lucrărilor Realizare Parc in Centrul orașului, firma bihoreană a facturat  peste 60% din valoarea lucrării,în baza unui proces verbal de recepție parțială, întocmit  în luna noiembrie a anului 2012.

Relația dintre Primăria Carei și S.C. Marconst S.R.L. din Marghita a părăsit limitele legale  odată cu derularea contractului 8325 din 27 iunie 2012. Edilii au acceptat o factură din partea executantului pentru mai mult de jumătate din valoarea lucrărilor totale in momentul demarării acestora,in luna noiembrie a anului 2012.

Graba conducătorilor încalcă flagrant legile aflate în vigoare și ridică serioase semne de întrebare.În plus,realizările firmei bihorene nu se ridică la standardele de calitate acceptabile, iar o serie de prevederi din proiect nu au fost respectate.

Recepție parțială și bani în avans pentru cîteva dale din spatele monumentului

Cele 13 luni scurse de la semnarea contractului și apoi recepționarea lucrărilor scot în evidență  grija Primăriei pentru interesele firmei S.C. Marconst S.R.L.din Marghita și o nepăsare greu de înțeles față de interesele comunității pe care o reprezintă, pe de o parte, și pentru cei 1.044.669.47 de lei cheltuiți astfel, pe de altă parte.

Așa se face că, în 22 noiembrie 2012, o comisie a Primăriei, formată din Regeczy Ștefan, Mak Ioan, Mancz Dezideriu, Petho Yvette și Schrepler Clara, semnează un proces verbal de recepție parțială a lucrărilor,nr.16832,urmat de o factură în valoare de 798.797,47 de lei.Cu alte cuvinte,Primaria Carei a dat aproape 8 miliarde de lei pentru amenajarea a câteva alei și spatiu verde,fără a socoti aleea ce duce de la Monument la restaurantul din apropiere,care a fost apoi realizată in baza unui act aditional la contractul initial dar  de aceasta dată fără a mai solicita avizul Consiliului Local si bineinteles  cu alte costuri. În momentul semnării procesului verbal de receptie partială, firma nu realizase încă mai nimic, ba chiar încălcase recomandările Consiliului Local pentru că și-a făcut amenajarea de șantier pe spațiul verde din spatele monumentului,partea necuprinsă in proiect,pe care l-a afectat serios, și pe care Primăria va fi nevoită să îl  recondiționeze din fonduri proprii .

Suma, oferită pe baza unei încrederi discutabile, fără precedent în relația dintre un achizitor și un contractant, a intrat în conturile firmei cîteva luni mai târziu,într-un moment în care stadiul lucrărilor nu justificau plata. Din totalul de 995.974,20 lei +TVA ce reprezinta valoarea totală a contractului 8325/27.06.2012,firma marghiteană a facturat in 22.11.2012 catre Primaria Carei lucrari in valoare de 644.191,5+TVA adică cu mult peste jumătate din suma totală  în conditiile in care stadiul lucrărilor era abia la inceput!

Chiar si la data de 1 martie 2013,lucrările erau abia la început,careienii neputând uita că tocmai cu câteva zile inaintea sărbătoririi Centenarului Gheza  Vida s-a procedat la scoaterea dalelor din fața si din jurul Monumentului Ostașului Român,toate oficialitățile judetene si parlamentarii prezenti traversând șantierul proaspăt deschis.

Imaginile sunt mai mult decât relevante si atestă că la 1 martie 2013  stadiul lucrărilor nu era nici măcar la jumătate darmite la data intocmirii facturii mar 737/22.11.2012 !

Act adițional semnat în 30 iulie, factură și plată în 1 august, recepție în 18 august

Municipalitatea a continuat relația preferențială cu S.C. Marconst S.R.L. până când a  părăsit limitele legalității.

În data de 30 iulie 2013,Primăria,reprezentată de primarul Kovacs Eugen,semnează un act adițional conform căruia S.C. Marconst S.R.L.din Marghita urmează să mai încaseze 245.871,75 de lei, pentru fixarea de dale pe portiunea de alee ce leagă Monumentul cu restaurantul din apropiere. Porțiunea în cauză nu face însă parte din proiectul aprobat inițial și nici nu face obiectul unui proiect de hotărâre ce are avizul Consiliului Local Carei așa cum ar fi legal.

În data de 1 august 2013,se întocmește factura seria MAR, numărul 0000551, cu respectiva sumă, iar în aceeași zi, aceasta este virată către firma bihoreană,din BCR Carei.

S.C. Marconst S.R.L. își încasează astfel banii pentru un contract ce nu are aprobarea Consiliului Local, a cărui recepție se va efectua în 18 august, așa cum o dovedește procesul verbal numărul 10557 din aceeași dată.

Calitate proastă, improvizații și prețuri exorbitante

Cu banii încasați în avans și înainte de a fi predate lucrările, S.C. Marconst S,R.L. a realizat lucrări de calitate îndoielnică. Indolența firmei bihorene, alimentată de tratamentul preferențial oferit de Primăria Carei și de nepăsarea acesteia, se poate observa în modul în care au fost amplasate dalele de pe aleea din spatele monumentului.

Conform proiectului,așa cum se poate observa în imaginea alăturată, fixarea dalelor trebuia să respecte o procedură extreme de clară, cu mai multe straturi de diferite materiale, ca fundație, toate amplasate la o adâncime standard. Ceea ce, evident, nu s-a întâmplat iar dalele au fost trântite direct pe asfaltul existent.Cu alte cuvinte,costurile prevăzute in proiectul initial au fost diminuate substantial,nu si valoarea  facturii finale.

Fântâna arteziană din mijlocului platoului situat în fața monumentului a funcționat câteva ore, în luna august,mai exact pe data de 9  iar de atunci ea e închisă, din cauza unor defecțiuni. Arbuștii, plantați în zonele verzi se ofilesc, fie pentru că nu sunt udați cât ar trebui fie pentru că au fost plasați deasupra unor conducte care nu permit dezvoltarea rădăcinilor.

S.C. Marconst S.R.L. a reușit si performanța de a amplasa dale pe o suprafață de 660 de metri pătrați contra unei sume de 245.871,75 de lei, adică pentru 372,53 de lei pentru un metru pătrat, cu TVA inclus.

Firma bihoreană este aceiași care a executat anul trecut  lucrările de reamenajare Ambulatoriu Carei si care momentan lucrează la reamenajarea Teatrului Municipal si a Casei de Cultură conform unui proiect accesat de Primăria Carei prin ADR NV,  „Renașterea Centrului Cultural al Municipiului Carei”,cu valoarea de 9.950.000 lei ( Fonduri Europene și 2% contributie CL Carei) și cu manager de proiect,Mak Ioan.

Nici aici lucrurile nu sunt tocmai clare,existând modificări aduse proiectului inițial si neaprobate,deci ilegale,modificări care compromit buna desfășurare a unei activități teatrale la nivel de an 2013.

 www.buletindecarei.romonument-lucrari-4-martiemonument-2-pavajmonument-1-pavajmonument-la-centenar

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente