29.8 C
New York City
sâmbătă, august 13, 2022
AcasăsusProteste violente în fața Ambasadei Rusiei de la Kiev

Proteste violente în fața Ambasadei Rusiei de la Kiev

Aproximativ 300 de persoane au protestat sâmbătă seara în fața Ambasadei Rusiei de la Kiev, reușind să dea jos steagul rus de pe clădire, să răstoarne mașini și să spargă mai multe geamuri ale reprezentanței, relatează agenția Itar-Tass.

Protestatarii au afirmat că vor trimite acest steag rus militarilor ucraineni care participă la operațiunea antiteroristă din estul țării. Ei au arborat pe gardul ambasadei steagul Ucrainei.

Potrivit Itar-Tass, protestatarii au aruncat cu pietre spre ambasadă și au răsturnat câteva mașini aparținând reprezentanței ruse.

Ambasadorul Rusiei la Kiev, Mihail Zurabov, a declarat că manifestanții intenționează să transmită o petiție cu cerințele lor.

„Știm că în curând reprezentanții protestatarilor vor transmite ambasadei o petiție cu cerințele lor, adresată conducerii politice a Rusiei. Ei promit că după aceasta vor înceta protestele”, a declarat Zurabov, citat de postul de televiziune Rossia 1.

De asemeneea, Zurabov a afirmat că în scurt timp la ambasadă urmează să sosească ministrul ucrainean de Interne.

„Am discutat cu șeful serviciilor speciale ucrainene (SBU) și cu reprezentanți ai Ministerului ucrainean de Interne. Ei ne-au asigurat că ministrul de Interne va încerca să calmeze situația”, a adăugat ambasadorul rus.

Mitingul a început în mod pașnic, cu participarea a peste 80 de persoane, a relatat purtătorul de cuvânt al ambasadei, Oleg Grișîn.

Ulterior, protestatarii au început să se comporte agresiv, să scandeze lozinci antiruse și să ceară întreruperea relațiilor diplomatice cu Rusia.

Pentru a împiedica luarea cu asalt a ambasadei de către protestatari, clădirea a fost înconjurată de polițiști ucraineni. Însă la scurt timp după acesta, polițiștii s-au retras.

Ministerul rus de Externe s-a declarat „indignat” de acțiunile protestatarilor și a cerut Kievului să ia măsuri, pentru a garanta securitatea diplomaților ruși pe teritoriul Ucrainei, potrivit unui comunicat.

Diplomația rusă a apreciat, într-un mesaj postat pe contul său de Facebook, că „asaltarea Ambasadei Rusiei de la Kiev este un adevărat vandalism. Așa arată celebrele valori europene”.

De asemenea, Moscova a îndemnat ONU să adopte o rezoluție de condamnare a „acțiunilor provocatoare” care vizează ambasada rusă din Kiev, iar ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut ajutor din partea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). Președintele OSCE, Didier Burkhalter, l-a asigurat pe Lavrov că va încerca să soluționeze această situație.

La rândul său, Departamentul de Stat american a condamnat aceste incidente, îndemnând autoritățile ucrainene să asigure securitatea reprezentanței ruse, relatează RIA Novosti.

Protestele au izbucnit după ce insurgenți din estul Ucrainei au doborât, sâmbătă dimineață, un avion de transport militar ucrainean în zona orașului Lugansk, omorând peste 49 de persoane.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente