Acasă Locale Internationale Proteste violente la Chișinău

Proteste violente la Chișinău

proteste_dupa_vot_24809400

Mii de persoane s-au adunat în fața Parlamentului de la Chișinău pentru a denunța Guvernul condus de premierul Pavel Filip, membru al Partidului Democrat (PDM), informează Unimedia.

„Încurajăm părțile să înceapă un dialog și să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegația UE și urmărește cu atenție situația de la Chișinău”, se arată într-un comunicat transmis de delegația Uniunii Europeane în R. Moldova.

UPDATE 22:20 – Polițistii au inconjurat Parlamentul

Fortele de ordine, în număr mare, asigura securitatea clădirii, dețin cotnrolul asupra situației, iar numărul protestatarilor s-a redus considerabil, anunță protv.md. Câteva zeci de oameni, rămași în spatele Parlamentului, și-au făcut câteva ruguri și spun că nu vor pleca.

UPDATE 21:40 – Mihai Ghimpu a fost agresat de manifestanți, în Parlamentul de la Chișinău

Fostul premier moldovean Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal (PLM), a fost agresat, în Parlamentul de la Chișinău, de protestatari nemulțumiți că a susținut Guvernul Pavel Filip.

Potrivit Jurnal de Chișinău, Mihai Ghimpu are o plagă în zona capului după ce a fost bătut de protestatari furioși.

Ghimpu fusese huiduit în timp ce venea spre Parlament, fiind atacat cu bulgări de zăpadă.

Un alt lider al Platformei Demnitate și Adevăr, Valentin Dolganiuc, a declarat că polițiștii îndeplinesc ordinele oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit lui, șeful Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc, a primit ordin de la Plahotniuc să disperseze mulțimea cu orice preț.

Unii protestatari au pătruns cu forța, miercuri seară, în sediul parlamentului Republicii Moldova.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, a îndemnat protestatarii să se retragă și să nu distrugă sediul Parlamentului. „Să ne retragem”, a spus Andrei Năstase, deși manifestanții nu par să fi ascultat ordinul lui.

Statele Unite îndeamnă la calm

„Statele Unite îndeamnă protestatarii și poliția din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Noi chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. Noi deasemenea îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze ingrijorarile lor într-un mod deschis și transparent”, se arată în mesajul Ambasadei Statelor Unite la Chișinău.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente