Acasă Locale Stiri Satu Mare Medalion cultural - ”Petru Bran- 195”

Medalion cultural – ”Petru Bran- 195”

AFIS-CORECTAT-1

Joi 21 ianuarie de la ora 13:00, la Colegiul Național „Doamna Stanca” va avea loc Medalionul Cultural ”Petru Bran- 195” în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Județean și cu sprijinul Consiliului Județean.

Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat din județul Sălaj, într-o străveche familie de preoți. Înființează prima catedră de limba română în  cadrul Gimnaziului Catolic Regal la 12 octombrie 1859 și pune bazele unei „Societăți de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipărește volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare.

După ani de îndelungi și nemiloase hărțuieli, Petru Bran iese din învățământ în  1876 și peste un an – în 1877 – se stinge din viață la 56 de ani, doar la câteva luni după moartea soției sale care nu a trăit nici ea prea mult, stingâdu-se la 50 de ani.

O lapidară, dar importantă referire la Petru Bran face și Ioan Slavici. Prezența lui Ioan Slavici la Satu Mare a fost legată de faptul că marele scriitor și-a dat în 1868 examenul de bacalaureat la Satu Mare.

Slavici este declarat ”maturus”, iar la limba română va obține calificativul de ”laudabilis” (foarte bine). Fără îndoială că examenul de limba română l-a susținut cu profesorul Petru Bran, căruia, după rezultatele obținute, Slavici i-a lăsat o excelentă impresie.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente