Acasă Locale Stiri Satu Mare Medalion cultural - ”Petru Bran- 195”

Medalion cultural – ”Petru Bran- 195”

AFIS-CORECTAT-1

Joi 21 ianuarie de la ora 13:00, la Colegiul Național „Doamna Stanca” va avea loc Medalionul Cultural ”Petru Bran- 195” în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în colaborare cu Muzeul Județean și cu sprijinul Consiliului Județean.

Petru Bran s-a născut la 21 ianuarie 1821 în comuna Tohat din județul Sălaj, într-o străveche familie de preoți. Înființează prima catedră de limba română în  cadrul Gimnaziului Catolic Regal la 12 octombrie 1859 și pune bazele unei „Societăți de lectură a elevilor români din Satu Mare. În 1874 tipărește volumul „Mărgăritare seu sentintie poetice”, prima carte în limba română tipărită la Satu Mare.

După ani de îndelungi și nemiloase hărțuieli, Petru Bran iese din învățământ în  1876 și peste un an – în 1877 – se stinge din viață la 56 de ani, doar la câteva luni după moartea soției sale care nu a trăit nici ea prea mult, stingâdu-se la 50 de ani.

O lapidară, dar importantă referire la Petru Bran face și Ioan Slavici. Prezența lui Ioan Slavici la Satu Mare a fost legată de faptul că marele scriitor și-a dat în 1868 examenul de bacalaureat la Satu Mare.

Slavici este declarat ”maturus”, iar la limba română va obține calificativul de ”laudabilis” (foarte bine). Fără îndoială că examenul de limba română l-a susținut cu profesorul Petru Bran, căruia, după rezultatele obținute, Slavici i-a lăsat o excelentă impresie.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente