miercuri, februarie 28, 2024
AcasăEconomico-socialProtestele din Franța prind amploare, destinația finală este la Paris

Protestele din Franța prind amploare, destinația finală este la Paris

Guvernul francez a renunțat la planurile de a reduce treptat subvențiile de stat pentru motorina agricolă, dar acest lucru pare să nu fie suficient pentru fermierii furioși care înconjoară Parisul și care amenință în continuare să se îndrepte spre capitală cu tractoarele, relatează Reuters.

După două săptămâni de proteste care s-au extins în toată Franța, iar vineri fermierii furioși au blocat o autostradă importantă la ieșirea din Paris, premierul Gabriel Attal a anunțat o serie de măsuri pentru a reduce presiunea financiară și administrativă asupra agricultorilor.

„Am decis să ne continuăm mișcarea. Premierul Pinister nu a răspuns la toate întrebările noastre”, a declarat Arnaud Rousseau, șeful FNSEA, cel mai mare sindicat agricol din Franța, pentru postul de televiziune francez TF1.

El a spus că planul de eliminare treptată a sprijinului de stat pentru motorină va fi eliminat, birocrația va fi simplificată, iar un apel va fi depus la Uniunea Europeană pentru o derogare de la normele la nivel de bloc privind terenurile în paragină.

„Vom pune capăt acestui sistem de tip Kafka”, a declarat Attal, noul prim-ministru al Franței, ca răspuns la prima mare criză din mandatul său de premier. „Vom opri această traiectorie planificată de creștere a taxei pe motorina non-rutieră”.

Attal a anunțat, de asemenea, o serie de alte măsuri menite să înăbușe tulburările în urma cărora fermierii au împrăștiat gunoi de grajd peste o clădire publică și un supermarket, au aruncat baloți de fân pe autostrăzi și au golit conținutul camioanelor care transportau produse proaspete din țările vecine.

Franța se va opune în continuare semnării acordului de liber-schimb Mercosur, despre care fermierii spun că va inunda țara cu carne și produse mai ieftine din America Latină, a declarat el. De asemenea, Franța va face presiuni pentru a ușura normele Uniunii Europene care îi obligă pe fermieri să lase o parte din terenurile lor în paragină.

Înaintea anunțurilor lui Attal, fermierii au amenințat că își vor duce protestul în centrul Parisului.

„Vom merge direct în Paris pentru a ne evidenția furia, nemulțumirile”, a declarat fermierul Matteo Legrand.

De reținut este faptul că Franța este cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană.

(sursa: Mediafax)

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente