Acasă Locale Protopopul Alexandru Tincu a fost condus pe ultimul drum

Protopopul Alexandru Tincu a fost condus pe ultimul drum

Ieri, la Catedrala Adormirii Macii Domnului, sute de sătmăreni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe fostul protopop Alexandru Tincu, care a trecut duminică, 28 iulie, la cele veșnice.

Timp de câteva ore soborul de preoți a petrecut în rugăciune având alături sicriul cu trupul celui care a fost protopop ortdox de Satu Mare, Alexandru Tincu. În semn de prețuire pentru dragostea care a manifestat-o față de credincioși și biserică, sicriul părintelui a fost așezat în mijlocul catedralei ortodoxe Adormirea Maicii Domnului.

Slujba înmormântării a început la ora 14.00 și a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoți din județ.

Trupul neînsuflețit a fost înmormântat la cimitirul de pe strada Botizului.

Părintele Alexandru Tincu, născut la 25 septembrie 1941, în Odoreu, a absolvit Colegiul Național “Mihai Eminescu”, iar apoi a terminat Facultatea de Teologie la Sibiu, în anul 1963. A fost ales protopop al Sătmarului după pensionarea părintelui protopop Ioan Țolescu.

Din momentul alegerii sale, părintele și-a continuat activitatea la Protopopiat, activitate pe care a început-o în anul 1977. Întrucât activitatea de la parohie s-a împletit cu cea de la protopopiat, părintele Tincu a participat la toate sfințirile, resfințirile de biserici, dar și la sfintirea a șapte pietre de temelie, pentru noile biserici din municipiul Satu Mare.

A făcut parte din conducerea locală și județeană încă de sfârșitul lui decembrie 1989, fiind consilier județean, până la Hotărârea Sfântului Sinod care a interzis asemenea activități de către clerici. De asemenea, a fost vicepreședinte al Societătii de Cruce Roșie – filiala Satu Mare și membru în Comitetul Judetean al Asociației Cultul Eroilor.

Activitatea editorială se reflectă în publicarea unor articole, știri, reportaje despre viața bisericească în cotidienele sătmărene. A publicat patru cărți de predici, pentru care Directia Județeană de Cultură Culte și Patrimoniu Național i-a acordat Diploma “pentru promovarea literaturii religioase”.

A slujit până în prezent la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din Satu Mare fiind alături de sătmăreni și problemele lor.

- Advertisment -

Cele mai populare

Predica la Duminica Pescuirii minunate.

Domnul este datatorul tuturor darurilor. Orice dar al lui Dumnezeu e desavarsit; atat de desavarsit incat omul se minuneaza. Minunea nu este...

Testul alegerilor

Un scrutin considerat un test înaintea alegerilor legislative cruciale prevăzute în decembrie, ameninţat de un puternic absenteism din cauza intensificării epidemiei de...

Românii decid azi cine îi va reprezenta

După primele ore de vot la alegerile locale 2020, la urne s-au prezentat 1.398.356 de persoane, o prezență de 7,64%, potrivit centralizării...

România feerică

Hotelul e pentru cei care nu se pot lipsi de confort, cortul e pentru aventurieri dar pentru nonconformişti, pentru cei care preferă...

Comentarii recente