joi, iunie 20, 2024
AcasăLocaleProtopopul Alexandru Tincu a fost condus pe ultimul drum

Protopopul Alexandru Tincu a fost condus pe ultimul drum

Ieri, la Catedrala Adormirii Macii Domnului, sute de sătmăreni l-au condus astăzi pe ultimul drum pe fostul protopop Alexandru Tincu, care a trecut duminică, 28 iulie, la cele veșnice.

Timp de câteva ore soborul de preoți a petrecut în rugăciune având alături sicriul cu trupul celui care a fost protopop ortdox de Satu Mare, Alexandru Tincu. În semn de prețuire pentru dragostea care a manifestat-o față de credincioși și biserică, sicriul părintelui a fost așezat în mijlocul catedralei ortodoxe Adormirea Maicii Domnului.

Slujba înmormântării a început la ora 14.00 și a fost oficiată de PS Iustin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, împreună cu un sobor de peste 60 de preoți din județ.

Trupul neînsuflețit a fost înmormântat la cimitirul de pe strada Botizului.

Părintele Alexandru Tincu, născut la 25 septembrie 1941, în Odoreu, a absolvit Colegiul Național “Mihai Eminescu”, iar apoi a terminat Facultatea de Teologie la Sibiu, în anul 1963. A fost ales protopop al Sătmarului după pensionarea părintelui protopop Ioan Țolescu.

Din momentul alegerii sale, părintele și-a continuat activitatea la Protopopiat, activitate pe care a început-o în anul 1977. Întrucât activitatea de la parohie s-a împletit cu cea de la protopopiat, părintele Tincu a participat la toate sfințirile, resfințirile de biserici, dar și la sfintirea a șapte pietre de temelie, pentru noile biserici din municipiul Satu Mare.

A făcut parte din conducerea locală și județeană încă de sfârșitul lui decembrie 1989, fiind consilier județean, până la Hotărârea Sfântului Sinod care a interzis asemenea activități de către clerici. De asemenea, a fost vicepreședinte al Societătii de Cruce Roșie – filiala Satu Mare și membru în Comitetul Judetean al Asociației Cultul Eroilor.

Activitatea editorială se reflectă în publicarea unor articole, știri, reportaje despre viața bisericească în cotidienele sătmărene. A publicat patru cărți de predici, pentru care Directia Județeană de Cultură Culte și Patrimoniu Național i-a acordat Diploma “pentru promovarea literaturii religioase”.

A slujit până în prezent la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, din Satu Mare fiind alături de sătmăreni și problemele lor.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente