Acasă Locale Stiri Satu Mare Reduta Carei pe ultima sută de metri

Reduta Carei pe ultima sută de metri

Sâmbătă 25 octombrie vom aniversa 70 de ani de la eliberarea orașului de sub ocupația hortystă  instaurată după Dictatul de la Viena din 1940. Jertfa eroilor români a fost  imortalizată pe veci de sculptorul băimărean Gheza Vida prin creatia sa Monumentul  Ostașului  Român de la a cărui dezvelire vom sărbători de asemenea la 25 octombrie,50 de ani.

An de ani,indiferent de cine se afla la conducerea țării,românii din Carei au fost prezenți în fața acestui monument pentru a marca  evenimentul de răscruce din istoria poporului român,asaltul victorios al Armatei Române din zorii zilei de 25 octombrie 1944 ce a dus la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc.

Fiind an electoral,deci cu miză deosebită,manifestările vor ieși din cotidianul obișnuit unor astfel de aniversări.  Asistăm la pregătiri din partea administrației locale care aduc aminte celor care au trăit și în vremurile de dinainte de 1989 de ceva…déjà vu.

Pregătirile nu au loc  numai în  jurul spațiului ce înconjoară monumentul ci au inceput și în plan mediatic,încercând a înfiera pe toți cei care nu au pierderi de memorie și care au încă ceva a spune fără frica de a fi  deportați  sau surghiuniți.

Pe o ploaie sănătoasă de toamnă,marți 21 octombrie 2014,se turna asfalt intr-o veselie pe bulevardul 25 octombrie , pentru ca înaltele oficialități să nu beneficieze de conditiile noastre cotidiene în care existăm de atâția amar de ani.

Adică,asfaltul turnat marți 21 octombrie se taie miercuri 22 octombrie pentru că nu s-a asigurat scurgerea apei….si uite așa banii guvernului  sunt turnați și apoi tăiați de conducerea UDMR a orașului ,aliată cu cei doi consilieri PSD  după cum spuneau aceștia la ședința de ieri..”lucruri bune s-au făcut la Carei de alianța UDMR cu aport  PSD…”. Și cum toate lucrurile bune au fost făcute cu bani publici sau din fonduri europene,cine să mai socotească paguba  statului român la care nu contribuie prea mult cei din alianța amintită ….

Peste noapte au apărut puieți și arbuști  plantați pe spatiile verzi,dintre care mulți vor fi uscati înainte de venirea iernii,la fel cum s-a întâmplat cu cei de pe Calea 1 decembrie 1918,dar se cheamă că au fost plantați și deci facturile achitate.

La ședința de consiliu din  21 octombrie,primarul Kovacs a anunțat faptul că au fost alocați 150.000 lei  de la ministerul dezvoltării pentru asfaltări pe porțiuni de drum de pe bdul 25 octombrie.

E de apreciat  că se fac asfaltări  si că se alocă fonduri pentru astfel de lucrări dar dacă tot se împart cu atâta generozitate astfel de sume ca cele enunțate de primar ,măcar să se facă lucrări de calitate, de care să putem beneficia pentru cât mai mult timp,măcar până la următoarea aniversare din alt an electoral. După asfaltările pe ninsoare  testate în ianuarie,probabil se încearcă și  rezistenta turnării asfaltului  pe ploaie.

Totul pentru Front,totul pentru victorie    sau parafrazându-l pe Vasile Alecsandri si ale sale versuri din Penes Curcanul,putem spune că :

“Prin ploi,prin fum, prin ceva  investitii,

Urcăm, luptăm… iată-ne-acum

Sus,sus,….. “

Așa s-ar traduce încercările de a pavoaza Careiul pentru o zi ,cu bani nenumărați dar lucrări de mântuială.

Tot pentru ziua de 25 octombrie 2014,primarul a anunțat tăierea panglicii la investitia  reabilitare noua primărie Carei. Nu mai detaliez modalitățile total neortodoxe de plată către  executanti sau termenul depășit de predare cu 3 ani și faptul că oricum nu sunt finalizate lucrările de finisare ci vreau doar să atrag atentia că în timp ce vor sări dopurile de la șampanii,în spatele  clădirii renovate a primăriei,încă mai trăiesc oameni  intr-un imobil ce aparține de primăria Carei.  Aceștia  plătesc chirie,utilități  și sunt obligați  să folosească o baie în comun cu șobolanii  iar pe casa scărilor,gurile căscate hidos către cer, care odată se chemau geamuri,arată adevărata  stare de fapt a condițiilor oferite de edili. Din aceste găuri ce țin loc de ferestre,se poate vedea noua primărie unde va fi tăiată sâmbătă panglica inaugurală.

Pentru acesti oameni nu a făcut nimeni din primărie o scrisoare deschisă către Guvern ( cum a făcut primarul Kovacs în aprilie2013 pentru fonduri ,uitând apoi să și mulțumească)  pentru a solicita fonduri si nici nu se intreabă cineva de ce  familiile care sunt cu plățile la zi  sunt obligate să suporte un asemena regim de ghetou!

Pentru cârcotași, precizez că nu acum semnalez  prima dată această problemă din centrul orasului dar lipsa de implicare a celor ce au asigurat un salariu bun pentru aceasta ne determina să tragem un semnal de alarmă până nu  apare  un focar de infectie de la șobolanii ce mișuna în voie la toate grupurile sanitare sau

Din data de 30 martie 2014,de când am mai semnalat situația  mai pe larg si din 15 martie 2011 când am scris pentru prima dată despre ea,nu multe s-au schimbat.  Constatările unui  control de la o institutie abilitată a dus la montarea a câteva țevi de scurgere,un fel de frecție la picior de lemn.

O situație similara celei semnalate la Cimitirul Eroilor când după primul control constatator din partea Cultului Eroilor  au mai fost tunși pe ici pe colo  arbuștii falnici ce tronau pe morminte și a fost nevoie de o nouă intervenție pentru a se curăța în adevăratul sens al cuvântului toată jungla ce invadase cimitirul.

Pentru locatarii blocului ce adăpostea altădată internatul liceului agricol,solutia adoptata de primărie pentru înlăturarea mirosului pestilențial  a fost construirea unui zid înalt,despărțitor,la fel ca cel de la Baia Mare.

De partea cealaltă a acestui  zid,duminică 26 octombrie 2014,Kelemen Hunor va tăia panglica inaugurală de la Casa de Cultură vopsită la fel ca și Teatrul municipal,în culorile  uniunii maghiare,roșu alb verde.

Dacă drapelele tricolore  ce vor fi arborate din belșug pe parcursul intregii zile de sâmbătă 25 octombrie vor  împodobi orașul  doar la ceas de sărbătoare,culorile uniunii lui Hunor vor trona pe clădirile culturale careiene ca un afront adus populației românești  căreia  i se refuză  oricum  simbolurile sale,în muncipiul Carei .

La aniversarea celor 70 de ani de la eliberarea ultimei brazde de pământ românesc,unii urmași ai eroilor jerfiți pe câmpul de luptă,formează  la Carei alianțe  cu cei care refuză amplasarea de busturi ale regelui Ferdinand Întregitorul României sau fostul prim ministru al României ,Ionel Brătianu.

Vom merge ca în fiecare an cu toții  la manifestarile de la 25 octombrie dar pentru că ne respectăm eroii care s-au jertfit pentru libertatea noastră  și nu cum încerca să ne indemne tânărul consilier  Onet la ședința de consiliu din 21 octombrie.. ,,Să acordăm respectul cuvenit pentru ajutorul dat de premierul Victor Ponta “

Una e campania electorală  cu ajutoarele date chiar înainte de alegeri si alta e istoria scrisă cu sângele celor care au luat parte la asaltul victorios din zorii zilei de 25 octombrie!

Ar fi fost credibil dacă cerea acelasi respect si pentru primul ministru  al României timp de 18 ani,  căruia conducerea UDMR a orașului îi refuză bustul și astfel am fost nevoiți să sărbătorim aniversarea a 150 de ani de la naștere cu bustul mobil prin oraș. Sau dacă ne ajuta în demersurile noastre de a curăța Cimitirul Eroilor Români  căzuti  în bătălia de la 25 octombrie.

Daniela Ciută

bloc-conditii-mizere-baia-tevile1

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

PS Macarie :‘E în flagrantă contradicție cu Sfânta Scriptură’

Într-o declarație care a provocat o undă de șoc în lumea creștină, papa Francisc a cerut, într-un documentar prezentat miercuri la Roma,...

Comentarii recente