Acasă Locale Stiri Satu Mare Regele Ferdinand batjocorit de primarul Careiului

Regele Ferdinand batjocorit de primarul Careiului

bust-rege-lucrari3

Regele Ferdinand al României, tratat de primarul Kovacs, președintele UDMR Carei, ca Regele Circulației.  Bătaia de joc la adresa simbolurilor românești continuă. Proiectul PNL Carei de amplasare a bustului regelui Ferdinand,  însușit după ce a fost respins de 4 ori. Parcurile din municipiul Carei sunt interzise pentru busturile personalităților românești în condițiile în care președintele UDMR, Kelemen Hunor cerea la Miercurea Ciuc în 15 martie 2015, libertate și egalitate, care ,,sunt valori „necesare” fiecărui om, fiecărei comunități și națiuni, care „trebuie reinventate și trebuie rediscutate în fiecare etapă a istoriei”. Busturile lui Eminescu și Brătianu sunt  interzise în municipiul Carei, iar bustul regelui Ferdinand este pus la “colțul”   sensului giratoriu de către singurul primar din România cu poprire pe salariu încă  din 2008 pentru datoriile la bugetul de stat.

Ceea ce Buletin de Carei a semnalat mereu în ultimul timp legat de amplasarea discriminatorie a busturilor în municipiul Carei, va deveni în curând, cu sprijinul instituțiilor statului român, realitate.

Bustul Regelui Ferdinand va fi dezvelit pentru a doua oară în municipiul Carei, în data de 10 mai.

Dacă la prima sa dezvelire au participat careieni, simpatizanți ai renumitului Suveran, și reprezentanți ai Consiliului Județean,  de această dată primarul Kovacs dorește să îl dezvelească împreună cu Consiliul Judetean si Prefectura  într-o locație potrivită pentru un Rege al Circulației, adică  lângă un trotuar de lângă cel mai mare sens giratoriu al Careiului.

,,Am ales locul împreună cu Ștef ( președintele CJ-n.r.), el consideră că este în regulă  acolo”, a afirmat primarul Kovacs la ședința din data de 29 aprilie 2015, unde a fost discutată aprobarea unui Studiu de Fezabilitate pentru realizarea postamentului pe care va fi amplasat bustul, lucrare în valoare de peste 21.000 lei.

Precizările  primarului Kovacs au  fost oferite în  replică la cele afirmate de  consilierul  liberal Ilie Ciută care a denunțat  insusirea  unui proiect inițiat de PNL Carei, refuzat de 4 ori de către UDMR .

,PNL Carei  a introdus  proiectul  cu amplasarea bustului regelui Ferdinand I de 4 ori și nu a fost aprobat.  Recunosc că am greșit că nu am ținut seama de perimetre  și de mentalitățile și trecutul locului.  Sunteți aproape domnule primar de a vă desăvârși opera de bătaie de joc la adresa regelui Ferdinand, cunoscut și sub numele de  Cel Loial sau  Reîntregitorul.  Îl puneți la colțul sensului giratoriu ca atunci când vom  depune coroane  să stăm pe trotuar…. să știți ca  am fost cu un grup și maxim 30 de persoane putem sta în fața lui. Să ne bucurăm că nu l-ați pus  direct  în sensul giratoriu! Oare chiar merită regele Ferdinand această bătaie de joc…. să nu aibă loc de 25 mp în nici unul din parcurile orașului? Ajunge cu toată această bătaie de joc! Vă bateți joc de dvs. și  de cetățeni și timpul vă va demonstra acest lucru!

 Am cerut anterior  acestei ședinte,  autorizația  de construcție… nu exista..,  am cerut contractul cu firma executanta…. nu există!… am cerut și adresa de la Ministerul Culturii pentru aprobarea schimbării locului de amplasare, nici aceasta nu există!

S-a aprobat  amplasarea bustului în partea dreaptă a Monumentului , iar voi vreți să îl puneți acum în partea stângă . Sper că nu va fi o problemă, poetul vă va da altă aprobare. Dar până și poetul și-a dat seama că în partea stângă nu este bine’’ au fost cuvintele consilierului Ciută din ședința de consiliu unde primarul a girat lucrari fara autorizatie, la fel ca in cazul renovarii manejului din parc.

Instituțiile județene legitimează prin acceptul lor tacit, abuzurile și disprețul față de istoria românilor a  primarului municipiului Carei. Cunoscut pentru îndârjirea cu care confundă teritoriul orașului cu moșia proprie pe care nu o are de fapt, primarul a găsit acum înțelegere la autoritățile județene pe care le-a convins de justețea deciziei sale de a nu fi de acord cu amplasarea în parcurile orașului a bustului lui Eminescu, Brătianu sau al regelui Ferdinand.

Sacrificarea  comunității românești careiene, acceptând crearea de precedent, de dragul unor alianțe politice vremelnice, nu face cinste nimănui din cei care au luat această hotărâre. La Satu Mare nu se  acceptă astfel de reguli extremiste de restricționare a amplasării de busturi românești . La Carei se accepta. Pentru unii nu  contează  o comunitate românească care are obiceiuri și tradiții milenare și căreia unii dintre ei îi aparțin. Viața bate filmul în municipiul Carei. Românii sunt discriminați la ei acasă.

Statul român, proprietar al castelului și al parcului înconjurător, precum și al parcurilor din municipiul Carei, cedează cu totul și cu totul surprinzător, prin reprezentanții săi, fără a fi semnată vreo tranzacție, dreptul de a fi folosite exclusiv de  către UDMR Carei, care prin președintele său ( aservit urmasilor grofilor) dispune de ele după bunul său plac.

Sunt de notorietate cuvintele primarului Kovacs de la ședința din 24 iunie 2014, când a fost solicitată  de catre liberali aprobarea amplasării bustului Regelui Ferdinand al României în parcul castelului-  ”mă  forțați să spun că rugămintea familiei Karolyi este să nu amplasăm pe nimeni  în  curtea castelului  înafară  de familia  lor.  Nu  forțați  lucruri ce nu e bine  să  forțați!”

Obediența față de cel care ar trebui să fie primul gospodar al orașului și exemplu de urmat, dă naștere la situații care ar fi inimaginabile în orice stat democratic european.

Subordonată Ministerului Culturii și finanțată din bani publici, Direcția Județeană de  Cultură  Satu Mare, se ține de șotii pe spinarea comunității românești din Carei care află cu stupoare că în orașul din România în care locuiesc și în care plătesc taxe și impozite, nu au dreptul să solicite amplasarea de busturi ale personalităților românești oriunde,  ci doar în perimetrul central  statornicit pe baza mentalităților și istoriei locului, ( în traducere liberă în jurul Monumentului Ostașului Român), fără însă a menționa dacă este vorba  și de perioada  din istoria locală când ocupația hortistă făcea legea.

- Advertisment -

Cele mai populare

A fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic

Joi, 29 iulie a.c., a fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. În acest context, toți...

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Comentarii recente