Acasă Locale Internationale Relațiile economice cu UE pot contracara mișcările separatiste

Relațiile economice cu UE pot contracara mișcările separatiste

moldova

Relațiile economice apropiate cu Europa, nu conflictul, reprezintă cea mai bună modalitate de a contracara mișcările separatiste din Ucraina și din alte foste republici sovietice, a declarat ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman, într-un interviu pentru USA Today publicat în ediția online.

„Important este ca Ucraina să avanseze pe calea integrării europene și să continue să se reformeze conform normelor internaționale”, a afirmat Natalia Gherman.

„Speculațiile privind extinderea conflictului din Ucraina generează o impresie de vulnerabilitate pe care oamenii o au despre Ucraina și Moldova, care nu exista înainte”, a adăugat ea.

În timp ce președintele american Barack Obama ia în considerare furnizarea de arme Ucrainei pentru a echilibra sprijinul acordat de Rusia separatiștilor, ministrul moldovean consideră că posibilitatea comerțului liber cu Europa este un insturment mai puternic împotriva ambițiilor separatiste.

Producătorii din regiunea separatistă moldoveană Transnistria se gândesc deja să-și modifice standardele pentru a avea mai mult ACCES  pe piața europeană, a precizat Gherman.

„Moldova și Ucraina devin mult mai atractive pentru regiunile lor separatiste datorită modernizării, drepturilor omului, creșterii economice și avansării spre Uniunea Europeană, care este o zonă de stabilitate”, a adăugat ea. „Dacă devenim mai atractivi în comparație cu alte zone (Rusia) oamenii vor face alegerea corectă”, a mai spus ministrul moldovean.

Însă moldovenii intervievați la Chișinău sunt sceptici față de optimismul Nataliei Gherman referitor la posibilitatea aderării la Uniunea Europeană.

O vânzătoare de flori a apreciat că problemele economice ale Republicii Moldova sunt alimentate de corupție și de războiul din Ucraina.

O studentă a declarat că promisiunea comerțului liber cu Europa nu va aduce Transnistria înapoi sub controlul Chișinăului. Tânăra a adăugat că Rusia oferă stimulente, precum prețuri mai mici la gaze, țărilor care rămân alături de ea, calificând această practică drept manipulare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Messi a marcat și i-a adus un omagiu lui Maradona

Barcelona a jucat duminică contra echipei Osasnuna. Formația antrenată de Ronald Koeman s-a impus cu scorul de 4...

Lewis Hamilton se impune într-o cursă nebună

Campionul mondial Lewis Hamilton s-a impus în Marele Premiu de Formula 1 al Bahrainului, o cursă pe care...

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Comentarii recente