vineri, martie 29, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareRezultatele controalelor inspectorilor OPC

Rezultatele controalelor inspectorilor OPC

restaurant

In conformitate cu programul national tematic de control In perioada 09.03 – 25.03.2016, s-au desfășurat acțiuni de verificare a modului în care se respectă prevederile legale în unitățile de alimentație publică (restaurante, unități fast-food, terase, rotiserii, braserii, cofetării, etc), , cantine, chioscuri in incinta unitatilor de invatamant etc.
Pe raza judetului Satu Mare au fost verificati 30 operatori economici, din care 28 cu abateri de la legislatie ,controlul fiind in derulare pana la data de 08.04.2016.
S-au verificat :

. Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) și a băuturilor comercializate:
– verificarea directă a caracteristicilor organoleptice a alimentelor, respectiv, a mâncărurilor preparate existente la comercializare;
– încadrarea în cantitatea netă, respectiv volumul net, declarate/respectarea cantitatii/ volumului/ porție;
– încadrarea în data durabilității minimale, respectiv data limită de consum (termen de valabilitate) atât pentru alimentele comercializate ca atare cât și pentru cele preparate (comercializarea lor în ziua în care au fost preparate);
– dupa caz, respectarea rețetelor de fabricație pentru mâncărurile preparate;
. Condițiile de expunere, prezentare și comercializare ale alimentelor
– respectarea prevederilor legale la transportul și depozitarea alimentelor (capacitate de depozitare, starea ambalajelor, respectarea temperaturii de transport/ depozitare / expunere, dotarea spațiilor de depozitare, etc);
. Respectarea prevederilor legale privind informarea consumatorilor, pentru:
– alimentele și băuturile comercializate ca atare;
– mâncărurile și alimentele utilizate la prepararea mâncărurilor;
. Dotarea bucătăriilor și saloanelor de consumație:
– bucatării – compartimentarea corespunzătoare a bucătăriei; dotarea aparatură de control; dotarea cu ustensile, dispozitive necesare activității din bucătărie; spații de depozitare pentru: alimente și băuturi (inclusiv spații frigorifice), ambalaje, resturi menajere etc. ; funcționarea corespunzătoare a instalațiilor de apă curentă caldă/rece, de iluminat și a celor sanitare; existența cântarelor/dispozitive verificate metrologic;
– desfășurarea fluxului într-un singur sens cu evitarea încrucișării fazelor insalubre cu cele salubre;
– saloane de servire funcție de tipul și categoria unității (restaurant, bar, unități fast-food etc);
. Afișarea prețurilor
– prețul de vânzare și prețul pe unitatea de măsură în cazul produselor alimentare comercializate cu amănuntul;
– existența, după caz, a listei meniu, a listelor afișate sau a etichetelor cu prețurile de vânzare a preparatelor și a băuturilor oferite consumatorilor în unitățile de alimentație publică;

. Legalitatea funcționării unităților (chioșcuri, magazine alimentare, unități de alimentație publică, etc.): existența registrului unic de control, afișarea numărului de telefon TELEFONUL CONSUMATORILOR conform Ordinului nr. 72/2010 privind unele măsuri de informare a consumatorilor, cu modificările și completările ulterioare.

Deficiente constatate

Un operator economic din Satu Mare comercializa bere cu data durabilitattii minimale depasita cu 11 zile .
Un operator economic depozita in congelatorul unitatii produse din carne congelate ( carne tocata ,file peste ) neetichetate cu elemente de identificare si caracterizare , fara a se cunoaste denumirea produsului si data durabilitatii minimale.

La 15 operatori economici Listele de meniu nu aveau mentionate ingredientele alergene posibil continute in preparate .

Trei operatori economici aveau afisat ,, Meniul zilei 12 lei ,, dar nu erau indicate cantitatile nete / portie la niciunul din portiile de mancare .
Patru operatori economici nu aveau preturile afisate la toata gama de produse aflate la comercializare .

Sanctiuni apicate
In urma actiunilor de verificare au fost aplicate 28 sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 30.000 lei si a fost dispusa masura de oprire temporara de la comercializare a 26.8 kg produse in valoare de 366 lei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente