marți, iunie 6, 2023
AcasăLocaleInternationaleTările bogate au primit cei mai puțini refugiați

Tările bogate au primit cei mai puțini refugiați

refugiati

Țările bogate au reinstalat doar o fracțiune dintre cei aproape cinci milioane de refugiați provenind din Siria, a anunțat marți ONG-ul britanic Oxfam într-un raport în care îndeamnă aceste țări să accepte mai mulți refugiați, relatează AFP online.

ONG-ul le cere țărilor bogate să accepte cel puțin 10% dintre cele 4,8 milioane de persoane care au fugit din calea războiului din Siria și care au fost înregistrate în regiune.

Însă, până în prezent, țările bogate au reinstalat doar 67.100 de persoane, reprezentând 1,39% dintre refugiați, potrivit Oxfam.

Organizația a publicat acest raport înaintea Conferinței Internaționale sub egida ONU prevăzute miercuri la Geneva, în cadrul căreia țările participante urmează să fie îndemnate să creeze locuri în vederea reinstalării unor refugiați sirieni.

 Marea majoritate a refugiaților se află în țările vecine Siriei, devastată de un război care a intrat în al șaselea an.

Conferința ONU, care urmează să fie deschisă de către secretarul general Ban Ki-moon, are ca obiectiv o „împărțire a responsabilității globale” în legătură cu criza refugiaților, provocată de războiul din această țară, soldat cu peste 270.000 de morți.

Potrivit Oxfam, doar trei țări bogate – Canda, Germania și Norvegia – au făcut mai mult decât ceea ce era necesar să facă – în funcție de situația lor economică – în primirea permanentă a unor refugiați.

Alte cinci țări – Australia, Finlanda, Islanda, Suedia și Noua Zeelandă – s-au angajat să facă mai mult cu 50% decât le revine, iar alte aproximativ 20 de țări analizate de Oxfam se află sub așteptări.

Astfel, Franța s-a angajat până în prezent să primească 1.000 de refugiați sirieni, reprezentând 4% dintre cei 26.000 de oameni pe care urmează să-i primească în principiu.

Statele Unite – care au reinstalat 1.812 refugiați sirieni și au anunțat că vor primi alți 10.000 – s-au angajat la un nivel de 7% din cei aproximativ 171.000 de refugiați considerați drept partea lor.

Olanda a atins, de asemenea, 7%, Danemarca 15%, iar Marea Britanie un nivel de 22%, potrivit Oxfam.

„Țările cu o economie puternică, cu servicii performante și infrastructuri dezvoltate pot reinstala imediat 500.000 de refugiați, dacă vor acest lucru”, a apreciat Winnie Byanyima, directoarea Oxfam.

Byanyima a subliniat că în Liban unul din cinci locuitori este refugiat sirian, iar în Iordania unul din zece.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente