Acasă Locale Internationale România și Polonia vor ave o creștere economică bună

România și Polonia vor ave o creștere economică bună

ecomomica

Toate economiile din Uniunea Europeană vor înregistra creștere economică în 2015, pentru prima oară de la declanșarea crizei financiare, iar România, Polonia și alte țări din estul continentului vor continua să înregistreze performanțe superioare altor state comunitare, potrivit Băncii Mondiale.

Creșterea salariilor reale și energia ieftină vor susține cheltuielile de consum în întreaga Europă, chiar dacă nivelul consumului nu va reveni încă la valorile anterioare crizei, potrivit estimărilor Băncii Mondiale (BM) obținute de Financial Times.

Polonia, România și alte țări din centrul și estul Europei, care au traversat criza din 2008 mai bine decât statele occidentale, vor continuă să înregistreze performanțe superioare acestora, în următorii doi ani. Astfel, statele răsăritene vor consemna creșteri ale PIB de peste 2,4% în 2015, datorită cererii de consum, a revenirii treptate a investițiilor și a continuării creșterii exporturilor.

Pentru zona euro, Banca Mondială anticipează o creștere economică de 1,5% în 2015 și de 1,8% în 2016. Pe ansamblul Uniunii Europene, instituția financiară se așteaptă la un avans de 1,8% în acest an și la 2% în 2016.

În pofida perspectivelor relativ pozitive, Banca Mondială avertizează în privința divergenței politicilor monetare din Statele Unite și Europa, care amplifică volatilitatea pieței financiare. Instituția semnalează și presiunile asupra finanțelor publice generate de inflația scăzută, creșterea economică modestă și temerile legate de impactul crizelor din Grecia și Ucraina.

Theo Thomas, co-autor al raportului BM, cere țărilor să continue reformarea legislației muncii, înlăturarea barierelor comerciale și investițiile în calificarea forței de muncă, pentru protejarea redresării.

Polonia, a șasea mare economie din UE, dar care nu este încă membră a zonei euro, va continuă să înregistreze creștere economică peste cea de la nivelul UE, susținută de exporturi, ca și în cazul altor țări din regiune.

„Exporturile au fost principalul motor de creștere în multe țări din Europa Centrală și de Est, precum Polonia, Bulgaria și România”, a spus Mamta Murthi, director la BM pentru Europa Centrală și regiunea baltică.

Cu toate acestea, pe fondul scăderii investițiilor străine directe, în urma crizei, este nevoie ca statele să se concentreze pe îmbunătățirea mediului de afaceri, calificarea forței de muncă, încurajarea inovațiilor, investiții în infrastructură și reducerea barierelor legislative, a adăugat Murthi.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente