joi, februarie 29, 2024
AcasăsusRomânii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen din 2024

Românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen din 2024

România va adera în sfârșit, la spațiul Schengen începând cu martie 2024. Această aderare se va aplica inițial pentru frontierele aeriene și maritime, un pas semnificativ pentru România după 13 ani de așteptări și negocieri.

Ministerul de Interne a anunțat, miercuri seară, că a ajuns la un acord politic cu ministerele din Austria și Bulgaria pentru extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria cu frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Intrarea în spațiul Schengen s-ar face printr-o formulă etapizată – mai întâi cu frontierele aeriene și maritime, urmând ca pe parcursul anului să aibă negocieri pentru intrarea în zona de liberă circulație și cu frontierele terestre.

„În data de 23 decembrie 2023, Ministerul Afacerilor Interne a ajuns la un acord politic împreună cu ministerele omologe din Austria și Bulgaria privind extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria și aplicarea acquis-ului comunitar Schengen în România și Bulgaria la frontierele aeriene și maritime începând cu luna martie 2024, precum și discutarea în 2024 a aplicării acestuia la frontierele terestre în strânsă legătură cu măsurile compensatorii privind întărirea controlului la frontiere și aplicarea Acordului Dublin. În consecință, pe parcursul zilelor de 26 și 27 decembrie au avut loc discuții pe canale diplomatice, între ministerele de interne, ministerele de externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, asupra proiectului de decizie a Consiliului care să încorporeze juridic respectivul acord politic. Aceste discuții vor continua mâine 28 decembrie 2023.

Intrarea României în Schengen reprezintă un pas semnificativ pentru țară, atât în termeni de mobilitate și acces, cât și din punct de vedere economic, în special, Portul Constanța.

Acesta este unul dintre cele mai importante porturi la Marea Neagră, iar în urma acestei schimbări, el își va crește semnificativ importanța pe plan regional și european.

Ministerul Afacerilor Interne va rămâne deplin angajat alături de Președintele României, Prim-ministrul și Ministerul Afacerilor Externe în continuarea eforturilor diplomatice până la materializarea procesului printr-o decizie”, transmite MAI.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente