Acasă Locale Stiri Satu Mare “Rozmarin în colțu`mesii” ediția a II-a

“Rozmarin în colțu`mesii” ediția a II-a

rozmarin in coltu mesi

Duminică, 10 mai la Medieșu Aurit, a avut loc în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare cea de-a doua ediție a festivalului concurs “Rozmarin în colțu` mesii”.
La eveniment au participat, președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, primarul comunei Medieșu Aurit, Silviu Zetea, scriitorul Felician Pop directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Robert Laszlo precum și alte oficialități locale și județene.
Pentru că oșenii au Sâmbra Oilor iar codrenii au Festivalul de la Oțeloaia, Consiliul Județean, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, s-a gândit și la someșeni, astfel încât a organizat festivalul “Rozmarin în colțu` mesii”.
Numele acestui eveniment este legat de rapsodul Nicolae Sabău, care a cules melodia cu același nume, din zona comunei Medieșu Aurit în anii `50, incluzând-o și promovând-o prin repertoriul său.
Scriitorul Felician Pop, a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. “Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colțu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieșu Aurit. Și pentru a onora această frumoasă alegere și faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistență ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colțu` mesii, am zis să atragem atenția asupra folclorului autentic și să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.
La cea de-a doua ediție s-au înscris 17 de concurenți din județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj și Bihor.
“Ne bucurăm că și de data aceasta s-au înscris în concurs, tinere talente cu un potențial în muzica populară. Avem Sâmbra Oilor pentru oșeni, avem Oțeloaia pentru codreni și pentru someșeni facem Rozmarin în colțul mesei. Vreau să spun că acest festival este susținut de Consiliul Județean, care a asigurat finanțarea evenimentului”, a declarat Robert Laszlo, directorul Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Premiile la Rozmarin în colțu` mesii au fost următoarele:

Marele premiu: Ghițiu Andreea din Maramureș
Premiul 1: Popa Bianca din Bihor și Bumb Ionela din Satu Mare
Premiul 2: Sabău Gabriela din Bihor și Lațiș Marcela din Maramureș
Premiul 3: Bledea Narcisa din Maramureș și Pop Costică din Satu Mare
Premiul special al juriului: Oșian Carmen din Satu Mare
Mențiuni: Marișan Denisa din Sălaj și Lihet Aida din Maramureș
Premiul special: Bicăzan Bianca din Sălaj și Lenard Andreea din Maramureș

rozmarin in coltu mesii (1) rozmarin in coltu mesii (2) rozmarin in coltu mesii (3) rozmarin in coltu mesii (4) rozmarin in coltu mesii (5) rozmarin in coltu mesii (6) rozmarin in coltu mesii (7) rozmarin in coltu mesii (8) rozmarin in coltu mesii (9) rozmarin in coltu mesii (10) rozmarin in coltu mesii (11) rozmarin in coltu mesii (12) rozmarin in coltu mesii (13) rozmarin in coltu mesii (14) rozmarin in coltu mesii (15) rozmarin in coltu mesii (16) rozmarin in coltu mesii (17) rozmarin in coltu mesii (18) rozmarin in coltu mesii (19) rozmarin in coltu mesii (20)

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente