Acasă sus Rusia amână pentru 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei cu privire la plata...

Rusia amână pentru 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei cu privire la plata gazelor

Gigantul rus Gazprom a anunțat miercuri dimineață că a amânat pentru 16 iunie ultimatumul dat Ucrainei pentru plata datoriei sale la gaze și continuarea livrărilor, în timp ce miercuri continuau negocierile laBruxelles. “Partea rusă a făcut un pas în favoarea continuării negocierilor, care în ultima vreme au fost destul de intensive, și a decis ca trecerea la sistemul de preplată să fie amânată pentru luni la ora 10.00″, a declarat președintele Gazprom, Aleksei Miller, la întrevederile cu comisarul european al Energiei, Günther Oettinger.

Potrivit unui comunicat al Kreminului publicat în cursul nopții de marți spre miercuri, președintele rus Vladimir Putin, care a discutat la telefon pe această temă cu cancelarul german Angela Merkel, a cerut delegației ruse să continue negocierile cu “poziții constructive” pentru a se ajunge la un “acord reciproc acceptabil” între Rusia și Ucraina.

O nouă reuniune pe tema gazelor va avea loc miercuri la Bruxelles între Rusia, Ucraina și Uniunea Europeană, în prezența miniștrilor rus și ucrainean ai Energiei, Aleksandr Novak și Iuri Prodan.

Gazprom insistă asupra rambursării de către Ucraina a întregii sale datorii pentru gaze care se ridică la 4,5 miliarde de dolari și amenință să treacă la un regim de plată în avans pentru livrările către Kiev, ceea ce înseamnă o eventuală întrerupere a aprovizionării Ucrainei cu riscul de a o perturba pe cea a UE. Gazprom a amânat deja ultimatumul de pe 3 până pe 9 iunie, apoi de pe 9 până pe 10 iunie, după ce a primit o primă tranșă de la Kiev, în valoare de 786 de milioane de dolari.

Kievul contestă prețul cu care este taxat de la 1 aprilie, de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, un nivel fără echivalent în Europa, în urma preluării puterii de către prooccidentali.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfântul Dimitrie-Dumitru

În luna octombrie, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de...

Trecerea la ora de iarnă.Cum facem față tulburărilor de somn?

Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte neplăcute asupra multor persoane, cum ar fi tulburările de somn și de dispoziție.

De ce se teme Donald Trump de votul prin corespondență?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a...

Pandemia îndatorează puternic ţările UE. România, la mijlocul clasamentului

Datoria publică a avansat în UE, în ultimul an, până la 87,7% din PIB-ul Uniunii (T2/2020), cu opt puncte procentuale peste nivelul...

Comentarii recente