Acasă Locale Stiri Satu Mare Salvamontiștii sătmăreni în pragul bilanțului

Salvamontiștii sătmăreni în pragul bilanțului

salvamont

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Național al Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe anul 2015,  a celor 34 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România, structuri ce au  participat la un număr de 4.536 de acțiuni de salvare. Un număr de 1.704 acțiuni  s-au desfășurat pe timp de vară, 2.832  de acțiuni au avut loc pe timp de iarnă, dintre acestea 2.271 de acțiuni  in zonele de practicare a sporturilor de iarna, iar restul de 561 în afara domeniilor schiabile. In cele 4.536 de acțiuni au fost implicate 4.728 de persoane, dintre acestea, un număr de 1.611 persoane fiind predate pentru transport către unitățile medicale echipajelor de SMURD/Ambulanță, iar 15 cazuri au fost predate echipajelor de transport aerian ale SMURD și Inspectoratului General al Aviației.

De asemenea, au fost realizate peste 38.700 de acțiuni specifice de asigurarea a asistenței de salvare montană  în bazele, posturile, refugiile  salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfășurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

Din analiza datelor s-a constatat ca acesta este primul an în care acțiunile pe timp de vară și cele de iarna din zona alpina  au ajuns la un număr aproape egal cu cel al celor de pe pârtiile de practicare a sporturilor  de iarnă, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară , a schiului de tură , apariția și dezvoltarea de noi activități montane : cicloturism , mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură , precum și apariția de competiții sportive și de agrement de cross montan , schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare și reușesc să adune sute de participanți la start.

În anul 2015 la Dispeceratul Național Salvamont au fost primite și redirecționate către echipele salvamont din țară un număr de 1.741 apeluri de urgență și un număr de 8.723 apeluri prin care se solicitau informații despre zona montană.

În cadrul celor 34 de structuri de salvare montană din România  activează un număr de peste 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 250 sunt salvatori montani angajați.

România, prin Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.), este membră în cele două mari organisme internaționale care reglementează pe plan mondial această activitate CISA-IKAR – Comitetul International de Salvare Alpină, respectiv F.I.P.S. – Federația Internațională a Patrulelor de Schi.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente