luni, iunie 24, 2024
AcasăsusSătmărenii - invitați de onoare la Ziua Europei de la Szeged -...

Sătmărenii – invitați de onoare la Ziua Europei de la Szeged – Ungaria

În baza unei vechi și statornice relații de colaborare, Consulatul General al României de la Szeged din Ungaria, consul general Ioan Fodoreanu și Andreea – Monica Radu, consul, a invitat o delegație culturală sătmăreană pentru a susține un program artistic și o lansare de carte la sediul Consulatului, cu prilejul acțiunilor aniversare dedicate Zilei Europei.

Au fost prezenți Prea Sfinția Sa, episcopul Siluan al Românilor Ortodocși din Ungaria, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Vizhanyo Ferenc, vicepreședintele Consiliului Județean Csongrad, președinții autoguvernărilor românești din Ungaria, oameni de cultură din Szeged și alți invitați.

Despre importanța acestui eveniment au vorbit cei doi consuli, Ioan Fodoreanu și Andreea – Monica Radu.

Județul Satu Mare, invitat de onoare al acestei manifestări, a fost reprezentat de Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea Culturii Tradiționale și Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Județene care au prezentat cartea lor trilingvă (română, maghiară,engleză) ”Povestea pălincii”.

Autorii au subliniat faptul că județul Satu Mare este unul multicultural, cu o istorie fabuloasă, cu meleaguri pitorești și oameni primitori și este locul unde se produce cea mai bună pălincă din lume, lucru pe care, defapt, au încercat să-l și demonstreze, cu rigoare și cu talent, în cartea lor, invitându-i pe cei prezenți să viziteze Sătmarul pentru a se convinge la fața locului de toate acestea.

În acest sens, au fost împărțite participanților mai multe exemplare din ”Istoria pălincii” precum și câteva albume și pliante turistice editate de Consiliul Județean Satu Mare, în limbile română și maghiară.

A urmat apoi un program folcloric foarte apreciat de cei prezenți, susținut de soliștii Petrică Mureșan, Vlad Doroș și Laura Bakk, acompaniați de Taraful ”Ceatăra” din Carei, compus din frații Adrian, Vlad și Bogdan Pașca.

În cadrul unui dineu oferit de Consulat a avut loc o degustare de pălincă oșenească de ”50 de focuri” despre care participanții au avut numai cuvinte de laudă, apreciind savoarea acestei licori unice.

Autoritățile din Szeged au lansat invitații formațiilor artistice și scriitorilor din județul nostru de a participa la manifestările organizate la ei și au promis că vor vizita Sătmarul, pentru că tot ceea ce au văzut acum, le-a stârnit interesul pentru această zonă din nord-vestul României.

Ambasadorul Victor Micula a ținut să precizeze că îi admiră foarte mult pe sătmăreni și că îi va invita la manifestările organizate de ambasada României de la Budapesta.

Manifestarea de la Szeged a reprezentat un excelent prilej de promovare a imaginii județului Satu Mare, ca fiind un tărâm al misterioaselor legende, unde trăiesc oameni cu poftă de viață și foarte ospitalieri.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente