duminică, decembrie 3, 2023
AcasăLocale Scriitorul evreu Rodion Markovits va fi comemorat la Satu Mare

Scriitorul evreu Rodion Markovits va fi comemorat la Satu Mare

Astăzi, 13 august în cadrul unei conferințe de presă susținută de Felician Pop, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și  de președintele Comunității Evreilor și omul de cultură Muzsnay Arpad, au anunțat că pregătesc o serie de manifestări pentru comemorarea scriitorului evreu Rodion Markovits, născut în Gherța Mică.

Felician Pop, a declarat că marele scriitor, va fi comemorat pe 27 august, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de moartea sa, urmând să fie reamplasată o placă pe casa în care acesta a trăit.

Pe  placa cea nouă va fi corectat anul nașterii scriitorului care a fost 1884,  nu 1888.

Tot pentru comemorarea scriitorului, la sinagoga din Satu Mare va avea loc un simpozion, fiind invitate cinci personalități să vorbească depsre opera acestuia, după care va avea loc un concert de muzică klezmer.

Casa scriitorului Rodion Markovits ar putea deveni muzeu

“Am dori să achiziționăm casa veche de peste 160 de ani și să deschidem un muzeu al iudaismului în Transilvania de Nord. Vrem să comemorăm un mare scriitor care a scris frumos despre Satu Mare. Credem că aducem la lumină o mare parte din trecutul valoros. Suntem într-o agitație etnică provocată de declarații hazardate. Rodion Markovits este un exemplu bun, un scriitor evreu care a scris despre români. În povestirile lui se întâlnește o coeziune extraordinară, sunt și documente de înțelepciune hasidică și o descriere fabuloasă a lumii Oașului”, a spus Felician Pop.

Cea mai importantă care a scriitorului este „Garnizoana din Siberia”, scrisă în 1927, carte tradusă în 17 limbi.

“Romanul Garnizoana din Siberia, scris în 1927, cartea sa de căpătâi. Descrie viața din Primul Război Mondial, a fost un succes interbelic tradus în 17 limbi. Trebuie valorificată această moștenire culturală”, a mai precizat Felician Pop.

Felician Pop pregătește tipărirea unei noi cărți în limba română a scriitorului Rodion Markovits.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente