duminică, mai 28, 2023
AcasăLocaleNationaleScutirea de impozit pe salarii și TVA redus a intrat în vigoare

Scutirea de impozit pe salarii și TVA redus a intrat în vigoare

tva

TVA redus de 9% în agricultură și scutirea de impozitul de 16% pe veniturile angajaților din cercetare vor intra în vigoare de la 1 august.

Cele două facilități au fost aprobate prin OUG 32/2016 și au nevoie de ordine de miniștri pentru a putea fi aplicate. Deocamdată, Ministerul de Finanțe a postat un proiect de ordin referitor la bunurile și serviciile din agricultură pentru care se va aplica TVA de 9%.

Cota redusă de TVA de 9%, în loc de 20% în prezent, se va aplica pentru livrarea de îngrășăminte si de pesticide utilizate în agricultură, semințe și alte produse agricole destinate însămânțării sau plantării, precum și prestările de servicii de tipul celor specifice utilizate în sectorul agricol. Lista exactă a bunurilor și serviciilor pentru care TVA va fi 9% poate fi consultată aici.

Cercetătorii vor fi scutiți de impozit la fel ca programatorii IT. Mai precis, vor fi introduși în categoria persoanelor scutite de la plata impozitului pe venit de 16% cei care obțin venituri din salarii si asimilate salariilor din activitatea de cercetare – dezvoltare aplicativă și/sau de dezvoltare tehnologică.

Conditiile de aplicare a facilității trebuie să fie detaliate printr-un ordin comun al miniștrilor economiei, finanțelor, muncii, care nu a fost, încă,publicat nici sub formă de proiect. Ordinul ar trebui să arate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească salariații pentru a primi facilitatea. Scutirea va fi acordată începând cu veniturile lunii august.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente