29.8 C
New York City
marți, august 16, 2022
AcasăEconomico-socialSocialSecetă extremă în județul Satu Mare. Se fac demersuri pentru stabilirea pagubelor...

Secetă extremă în județul Satu Mare. Se fac demersuri pentru stabilirea pagubelor înregistrate de fermieri

Prefectura anunță instalarea fenomenului de secetă pedologică extremă pe întreg teritoriul județului Satu Mare. În acest context pagubele înregistrate de fermieri se preconizează a fi însemnate.

Prefectura a demarat la nivelul județului Satu Mare procedura de constatare a pagubelor înregistrate de agricultori. Toate unitățile administrativ-teritoriale vor primi o circulară privind modul în care se va gestiona activitatea de evaluare a pagubelor agricole.

Toți fermierii înscriși în evidențele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură pot depune înştiinţări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (e-mail sau fax) până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2021, respectiv până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

„În funcție de pagubele înregistrate și raportate de Grupul de suport tehnic, prefectul va dispune în calitatea sa de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Satu Mare deplasarea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole. Promovarea și finanțarea acțiunilor și măsurilor urgente de intervenție în vederea înlăturării efectelor manifestării fenomenului de secetă pedologică vor avea la bază procesele-verbale pentru constatarea și evaluarea pagubelor la culturile agricole.

Prefectul Radu Roca roagă toți fermierii afectați de secetă să se încadreze în termenele anunțate pentru a putea beneficia de sprijinul compensator care se poate acorda deținătorilor de terenuri agricole ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate în procent de peste 30% din suprafețele destinate producției vegetale. De asemenea, înștiințările care se depun la unitatea administrativ-teritorială trebuie să cuprindă în mod obligatoriu datele de identificare ale deținătorului de teren agricol, suprafața totală declarată, suprafața calamitată estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate, cu specificarea dacă suprafața calamitată se află în zonă irigabilă”, transmite Prefectura Satu Mare.

La data de 14.07.2022 ora 10,00, la Instituția Prefectului va avea loc o ședință de lucru cu primarii și reprezentanții autorității locale, membri în comisiile de evaluare a pagubelor agricole provocate de secetă. În cadrul acestei întâlniri se vor clarifica mecanismele de evaluare a afectării de secetă a culturilor agricole precum și modalitatea de acordare a despăgubirilor cuvenite conform legii.

De altfel, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat recent că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare, cu importanţă strategică, sunt la un grad de umplere de 68%. Ministrul a făcut un apel la consum raţional al apei potabile, pentru că presupune investiţii uriaşe de captare, de tratare, de transport şi de distribuţie şi nu putem în perioadele de secetă să consumăm mai mult de zece ori decât într-o perioadă normală, pentru a uda, relatează News.ro.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente