luni, iunie 17, 2024
AcasăsusȘedință cu scântei la Primăria Carei.Executivul apără interesele apropiaților

Ședință cu scântei la Primăria Carei.Executivul apără interesele apropiaților

O ședință furtunoasă la consiliul Local  Municipal Carei,cu numeroși cetățeni prezenți pentru a semnala derapajele de la legalitate a administrației locale și cu ieșiri nervoase ale celor doi primari.

Vineri 16 mai,de la ora 10,00 la  primăria  Carei a avut loc ședința ordinară aferentă lunii mai,cu 24 de proiecte de hotărâre pe ordinea de zi si alte câteva puncte la capitolul Diverse.

La ora începerii ședinței în sală au intrat numeroși cetățeni care au dorit să asiste la lucrările legislativului careiean pentru a-și expune nemulțumirile legate de probleme semnalate de fapt și în prealabil celor doi primari.Luat pe nepregătite,primarul Kovacs nu a mai părăsit sala la fel ca în data de 31 mai 2013 când  au venit să asiste  un număr de 70 de ianculeșteni ce doreau să își apere dreptul la pășunat pe terenul aferent.

Primul grup de cetățeni careieni care a luat cuvântul a fost reprezentat de Nicolae Cheregi.Nemulțumirea și nedumerirea lor este legată de închiderea unui drum de acces din imediata apropiere a ștrandului termal de către persoana care a primit drept de gestionare a lui din partea Primăriei Carei.

Drumul de acces deservește  câteva campinguri din zonă precum și proprietarii de vii noi din aceiași zonă.

Nicoale Cheregi s-a adresat consilierilor și primarilor  în speranța că vor înțelege  situația ingrată în care sunt puși câțiva întreprinzători dar și locuitori sau proprietari de vii.

“Știți problemele noastre domnule primar deoarece nu sunt recente și am fost în audiență și la viceprimarul Keizer”.

Deorece oamenii au fost revoltați de faptul că nu sunt luați în seamă și se încearcă ignorarea problemelor ce persistă  în grădina viilor în mai multe locuri legat tot de căile de acces din diferite zone,primarul Kovacs a încercat să le explice că de fapt  terenul a trecut în proprietate privată deoarece nu a trecut la vot un schimb de terenuri acum mai mulți ani.

Primarul a încercat să calmeze spiritele promițând că va încerca o negociere cu Hagen,administratorul ștrandului termal,iar dacă nu  va reuși va încerca să achiziționeze  o vie pe care să o transforme în cale de acces.

“Voi încerca să negociez cu Hagen dar problema nu se poate rezolva fără el.Drumul vechi a fost ocupat abuziv,recunosc dar acum vreți să tăiem ștrandul în două? E o prostie.Trebuie discutat cu familia Hagen care este acum proprietatea drumului.”

Soluția oferită nu a mulțumit proprietarii și intreprinzătorii .

“Hagen știți că ignoră pe toată lumea și nu se poate purta o discuție cu el.El are de excavat tocmai când plouă ca să distrugă drumul.Cu ce a contribuit el la drumul nou? Nici măcar cu o lopată de piatră” au vociferat oamenii.

O intervenție inedită a avut și viceprimarul Keizer ,situându-se de la bun început de partea administratorului ștrandului termal.

“Să nu fim invidioși pe ce are Hagen care a investit în ștrand și să nu fim nervoși și supărați.”

Precizări noi legate de acest subiect a oferit consilierul Ciută,liderul liberalilor din CL,care  deține  informații  legate de acest subiect datorită îndelungii sale activități din Comisia Economică.

“Ascult stupefiat domnule primar  ce spuneți și cum trimiteți acești oameni să vorbească cu Hagen.Am un anume discomfort când aud că cetățenii acestui oraș ajung la  mâna cuiva  pentru că primăria nu își  face temele.Parcela de pâmânt oferită lui Hagen a fost pentru ca să se extindă și în schimb să facă drum de acces.Spuneți că a picat la vot și mă deranjează minciuna! De fapt atunci era vorba de cei 30 de ari pentru un bazin didactic oferit de Ministerul Învățământului și  pe care l-ați vrut să ajungă în proprietatea lui Hagen .Dacă închide un drum trebuie să deschidă un altul ca și cale de acces.Keizer trimite lumea la Hagen când el a luat abuziv parcela.Consilierii au aprobat cele 8 căsuțe pentru camping,cu parcare cu tot pentru că există acel drum de acces.Cineva din oraș își bate joc de primar și viceprimar și pune bariera la drumul de acces când vrea sau îl închide după bunul plac.”

Vizibil deranjați de această intervenție,cei doi primari au cedat nervos și au dat curs,în prezența întregii asistențe, unui limbaj  nedemn a fi menționat  în întregime dar din care lipseau tocmai argumentele documentate.

“Stai în banca ta mare politician- a răbufnit Keizer Ludovic, îți faci ambiții cu acest drum dar se vede valoarea noastră “.

Deranjat de apelativele folosite în exprimare de viceprimar, consilierul  Ciută a solicitat un limbaj  civilizat,la persoana a doua,afirmând că “diferenta dintre dvs si mine este de vârstă și vă respect pentru asta dar diferența dintre mine și dvs. este de un vagon de  cărți și se cuvine respect.”

Drumul de acces  care a inițiat aceste dispute are o istorie mai veche și derivă din lipsa de implicare a administrației locale în îndeplinirea sarcinilor ce-i revin.

Lângă ștrand,funcționa mai demult o fermă de porci care aparținea de Căminul de bătrâni,în suprafață de 37 de ari.Deorece această activitate nu își avea locul lângă ștrand,orașul a decis ca să extindă cu cei 37 de ari ai fermei suprafața ștrandului orașului.La ora actuală,pentru toata suprafața  pe care se intinde strandul termal ,primaria Carei percepe administratorului Hagen o chirie simbolică de 1.000 de euro anual.

Intre ștrand și  terenul pe care funcționa ferma  era un drum pe care proprietarii  de vii puteau să ajungă la parcelele lor.

In momentul în care s-au cedat cei 37 de ari pentru  ștrand,primăria a pus condiția  deschiderii unui alt drum de acces  pentru oameni .Doar că totul a rămas la nivel de înțelegere orală,administrația locală neîntocmind documente în acest sens.

S- a făcut  apoi acest  drum dintre vii pe  proprietatea lui  Hagen Edita iar ei acum vor să închidă acel drum pe motiv că  sunt proprietarii  acelei parcele deși exista  un extras de carte funciară unde scrie că este drum.

Potrivit celor declarate de consilierul Ciută,Hagen a luat buziv drumul dintre ștrand și vechea fermă ,suprafața  cu care s-a mărit ștrandul plus o suprafață  de 8 ari din terenul proprietatea statului român.

Problema drumului de acces nu a fost rezolvată  nici  de această dată,urmând ca în cursul săptămânii viitoare să existe  o întâlnire separată între toți proprietarii din zonă și primari și consilieri.

Întreprinzătorul Nicolae Chereji a primat aprobare de construcție pentru 8 căsuțe de camping în cursul anului trecut iar recepția a fost semnată de către o comisie din Primărie în cursul lunii februarie 2014.

La nici 2 luni de la semnarea recepției,primăria constată că nu mai este în măsură să își indeplinească obligațiile ce revin în urma semnării documentației pentru societatea respectivă și trimite oamenii la discuții cu administratorul ștrandului orășenesc.

Daniela Ciută

1 COMENTARIU

  1. premarii si cu cel cu strandu cer 200.000 euro pentru cei 700mp cat are drumul…asta e afacerea si de aceea forteaza mana oamenilor.scenariu cunoscut!
    inchidem drumu,,,le aratam pisica neagra si apoi daca vreti drum sa cumparati si sa dati banii la noi…asa primari are careiu pusi numa pe smenuieli mai ales ca primaru kovacs are retinere pe salar din 2008 pentru miliardele datorie la bugetul de stat.

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente