Acasă Locale Stiri Satu Mare Segregare etnică la Carei

Segregare etnică la Carei

Incurajati de lipsa de reactie a autorităților statului,în municipiul Carei a avut loc o altă manifestare menită să inițieze  noi fisuri în climatul bunei înțelegeri între etnii și a respectului reciproc.Manifestările  discriminatorii și învrăjbirea mai mult sau mai puțin conștientă între etniile conlocuitoare din Carei au girul primarului Kovacs prin tolerarea lor,prin refuzul amplasării de busturi ale personalităților românești din motive numai de el înțelese,prin refuzul tipăririi dicționarului personalităților locale careiene (numai pentru că numărul românilor este mai mare decât al maghiarilor),prin organizarea de evenimente inaugurale cu program exclusiv in limba maghiară și înșiruirea poate continua.

Sâmbătă 22 noiembrie 2014,a avut loc o manifestare cu titlul din poza atașată,inițiată și organizată de organizația tinerilor maghiari,despre care presa de limba română nu a primit înștințare  iar afișul evenimentului a fost realizat exclusiv în limba maghiară !

Pentru o aniversare a 300 de ani de existență a  Grădinii viilor din municipiul Carei  nu s-a găsit de cuviință de către organizatori să fie realizat un afiș și în limba română ca să aibă acces și publicul larg,nu numai cunoștințele lor.

Manifestarea are loc la 2 săptămâni de la dezvelirea bustului Sf  Florian ,manifestare de amploare din centrul orașului,stabilită a avea loc de sărbătoarea Sf Arhangheli Mihail și Gavril,la ora la care creștinii români erau în biserică,și unde toate explicațiile  și programul artistic au fost exclusiv în limba maghiară,în prezența primarului Kovacs.

În timp ce românii din oraș  au aniversat 150 de ani de la nașterea  primului ministru al româniei,Ionel Brătiuanu,cu bustul mobil și stau cu bustul regelui Ferdinand în depozitul sculptorului Radu Ciobanu, primarul Kovacs asistă la evenimente de inaugurare de statui cu titlu de protectoare a orașului,fără nici o explicație a istoricului și semnificației acesteia în limba română!

Pentru programul artistic au fost solicitate numai persoane de etnie maghiară. Până și instituția Pompierilor ,ISU Someș,a fost ignorată,știut fiind că Florian era protectorul pompierilor.

Directia imprimată de primarul Kovacs,mereu impotriva comunității românesti  care nu îi este aservită,nu poate duce la nimic bun intr-un oras multietnic. Până si comunitatea de moți ce apartine de UAT Carei  este terorizată de iesirile acestuia,preponderent în prag de campanii electorale când se foloseste de statutul sau de primar pentru a conditiona realizarea unei necesare capele mortuare contra voturi dar nu acceptă gestionarea  căminului cultural de ianculeșteni, le îngrădește suprafața lacului  cu sârmă ghimpată aidoma unui lagăr de concentrare din vremurile de tristă amintire și construiește parcări și fundații de imobile pe suprafața de pășunat pe care sătenii plătesc impozite.

Cu asemenea exemple din partea presedintelui UDMR,e de înțeles scăparea tinerilor maghiari de a nu promova prin afișe românești evenimentul dedicat unui cartier ce face parte din municipiul Carei din România.

 

- Advertisment -

Cele mai populare

Comunicat prezidențial

Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie...

Hallowen-sărbatoare demonica împrumutată de la străini

Moartea şi viaţa sunt lucruri esenţiale şi de aceea, simple. Omul le-a complicat atunci cînd, orbecăind, a ales mai uşor întunericul decât...

România furnizează cobai umani

Ceea ce vedeți despre banii murdari pe care Biden i-a incasat din Ucraina și România, este nimic față de adevărata dimensiune a...

Meserii uitate

Pe fondul apariţiei ţesăturilor moderne şi a firelor textile uşor de procurat, una dintre cele mai larg răspândite îndeletniciri din ţară, torsul...

Comentarii recente