Acasă Locale Nationale Senatul a adoptat legea alegerilor locale

Senatul a adoptat legea alegerilor locale

ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - ALBA IULIA

Legea alegerilor locale a fost adoptată de Senat. Primarii vor fi aleși după un singur tur de scrutin, iar președinții și vicepresedinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consilieri.

Legea alegerilor locale a fost adoptată luni de plenul Senatului, actul normativ stabilind că este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Textul votat de plenul Senatului a fost cel propus de Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. Potrivit proiectului, este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

Primarii comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București se aleg prin vot uninominal. Consiliile locale și județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

Președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consiliile județene, respectiv consiliile locale. Pragul electoral a rămas la 5% și nu 3% ,cât a fost propus de UDMR.

- Advertisment -

Cele mai populare

Bancnote false de 100 RON plasate pe piața sătmăreană. Infractorii au fost rețiunți de procurori

Județul Satu Mare s-a aflat din nou în atenția procurorilor DIICOT. În cursul zilei de joi, 17 iunie...

De frica ursului l-a prins noaptea în copac

Întâmplare de-a râsul-plânsul în județul vecin. În timp ce culegea ciuperci în pădure, un bărbat din Jibou a...

Situația COVID în județ și în țară

Până astăzi, 17 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate1.080.070 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus...

România – groapa de gunoi a Europei?

În ultimele zile Poliția de Frontieră Română a interzis intrarea în țară a peste 37 tone de deșeuri....

Comentarii recente