Acasă Locale Nationale Senatul a adoptat legea alegerilor locale

Senatul a adoptat legea alegerilor locale

ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - ALBA IULIA

Legea alegerilor locale a fost adoptată de Senat. Primarii vor fi aleși după un singur tur de scrutin, iar președinții și vicepresedinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consilieri.

Legea alegerilor locale a fost adoptată luni de plenul Senatului, actul normativ stabilind că este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Textul votat de plenul Senatului a fost cel propus de Comisia comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale. Potrivit proiectului, este ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. În cazul în care niciun candidat nu întrunește majoritatea de voturi cerută de lege se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație.

Primarii comunelor, orașelor, municipiilor și sectoarelor municipiului București și primarul general al municipiului București se aleg prin vot uninominal. Consiliile locale și județene se aleg pe circumscripții electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale.

Președinții și vicepreședinții consiliilor județene, precum și viceprimarii se aleg prin vot indirect de către consiliile județene, respectiv consiliile locale. Pragul electoral a rămas la 5% și nu 3% ,cât a fost propus de UDMR.

- Advertisment -

Cele mai populare

Situația infectarilor cu Sars-COV-2

Până pe data de 26 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 449.349 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID...

Postul,milostenia și iubirea aproapelui- cununa creștinului

Noi credem că Dumnezeu este cu noi, însă pentru a reface sau a nu pierde legătura de iubire cu El, pentru a...

Atenție!Sancțiuni contraventionale intră in vigoare din acest week-end

Legea care permite autorităților să ridice mașinile parcate ilegal urmează să fie publicată în Monitorul Oficial după ce președintele României, Klaus Iohannis,...

Strategia de vaccinare anti-Covid urmează să fie adoptată

Strategia naţională de vaccinare anti-COVID ar putea fi aprobată în şedinţa de guvern de vineri, urmând ca săptămâna viitoare să fie adoptată...

Comentarii recente