Acasă Locale Internationale Sentimentul antiamerican în rândul rușilor a atins un nivel record în ultimii...

Sentimentul antiamerican în rândul rușilor a atins un nivel record în ultimii 25 de ani

Mai mult de 80 la sută dintre ruși au o părere negativă despre Statele Unite, sentimentul antiamerican ajungând astfel la un nivel record în ultimii 25 de ani, potrivit unui sondaj citat de Moscow Times în ediția electronică.

Conform sondajului efectuat de Centrul Levada, peste 80 la sută dintre respondenți au o părere negativă despre Statele Unite, în timp ce în 1992 procentajul era exact invers. De asemenea, peste 70 la sută dintre ruși au o opinie negativă despre Uniunea Europeană, se arată în sondajul realizat în perioada 23-26 ianuarie pe un eșantion de 1.600 de persoane, cu o marjă de eroare de 3,4 procente, scrie Moscow Times.

Relațiile politice ale Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat la nivelul din perioada Războiului Rece anul trecut, după ce Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea. În condițiile în care conflictul separatist din estul Ucrainei s-a intensificat și se prelungește, iar unii congresmeni americani fac apel la furnizarea de arme forțelor ucrainene, opinia publicului rus nu se va îmbunătăți probabil prea curând, comentează Moscow Times.

Părerea rușilor despre SUA și Uniunea Europeană s-a degradat treptat începând din 2011, cea mai accentuată deteriorare fiind înregistrată în martie 2014, când Rusia a anexat Crimeea. Majoritatea rușilor au susținut această anexare, sentimentul patriotic determinând o creștere a popularității președintelui rus Vladimir Putin la niveluri record, în prezent de aproximativ 85 la sută.

Părerea rușilor despre Ucraina s-a deteriorat semnificativ de asemenea, de la o rată de aproximativ 75 la sută a opiniilor pozitive în iulie 2013, la aproape 65 la sută din opiniile negative în prezent.

În schimb, părerea rușilor despre China s-a îmbunătățit, înregistrând o creștere de peste 20 de puncte procentuale din noiembrie 2013, în prezent 81 la sută dintre respondenți având o opinie pozitivă.

Opinia cetățenilor ruși față de Belarus a rămas relativ constantă în ultimii 15 ani, la aproximativ 80 la sută din părerile pozitive.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente