duminică, septembrie 24, 2023
AcasăsusSfaturile medicilor pe vreme de caniculă

Sfaturile medicilor pe vreme de caniculă

Hidratarea este esențială în zilele caniculare, când este indicat consumul de apă, sucuri naturale și iaurturi, în timp ce băuturile cu conținut ridicat de cofeină și alcoolul, inclusiv berea – care răcorește pe moment, apoi moleșește -, sunt nerecomandate, spune medicul Alis Grasu.

Potrivit managerului Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABI), dr. Alis Grasu, hidratarea este esențială în zilele cu temperaturi ridicate. „Să ne hidratăm corect, pe de o parte cu lichide, apă minerală, apă plată, sucuri naturale neîndulcite, iar pe de altă parte o hidratarea foarte bună poate fi asigurată de iaurt și de legumele și fructele proaspete, cu conținut mare de apă. Se vor evita băuturile cu conținut ridicat în cofeină și băuturile alcoolice. Berea ne răcorește pe moment, ulterior ne moleșește și ne face să cădem în stradă”, arată dr. Grasu.

Medicul mai recomandă ca în zilele canciulare să fie evitate plimbările prin soare în intervalul 11.00-18.00.

„În intervalul dintre 10.30-11.00 și 18.00 să stăm în camere ventilate, bine aerisite. Efortul fizic ar trebui oprit în acest interval. Dacă, totuși, este musai să umblăm prin soare, atunci trebuie să ne îmbrăcăm cu haine din bumbac, in sau mătase naturală, haine ample, vaporoase, care să împiedice încălzirea”, a mai precizat dr. Alis Grasu.

Tot în perioadele caniculare, o atenție deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și copiilor, a subliniat managerul SABI.

„Trebuie să ne pese de cei de lângă noi. Dacă avem persoane cu dizabilități, dependente de noi, să le asigurăm confort termic adecvat în locuință să le asigurăm hidratare corespunzătoare. Să nu așteptăm să ne ceară apă, ci să le dăm câte puțin și constant, la 10-15 minute. La fel cu copiii mici. Să fie hrăniți când cer și să nu diversificăm alimentația, pentru că sugarul nu poate suporta două stresuri simultan – căldura și schimbarea alimentației. Schimbările climatice se resimt în starea de sănătate”, a explicat dr. Grasu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente