Acasă Opinie Sorin Oros Sorin Oros: Cultura mândrului român

Sorin Oros: Cultura mândrului român

Motto: „Cultura este complicată dar nu există nici un motiv pentru care ar trebui să fie complicată și administrarea ei”! Simon Mundy

orosSunt mândru că sunt român!” Mda… așa ar trebui să fie… Dar, oare, e chiar așa? Acest slogan s-a demonetizat infernal în ultimii ani. Factorii sunt mai mulți, dar rolul primordial l-a avut acest partid-stat care tindea să transforme țara într-o colonie a jafului, a traficului de influență și-a minciunii: P.S.D-ul! Ponta și-ai lui, corupți, plagiatori și penali au urlat, non-stop, că sunt mândri de românismul lor. Se știe deja episodul cu „românii mândri” aduși cu autocarele și, volens-nolens, cu japca, pe Național Arena la lansarea candidaturii pentru alegerile prezidențiale ale plagiatorului arogant, Pinocchio. Poporul – români, unguri, țigani, sași, ruși, bulgari, tătari, etc. – n-a fost de acord cu asta și l-a taxat. S-a dovedit că poporul e mai român decât cei care „sunt mândri că sunt români”. Acum partidului iliescian nu-i mai rămâne decât să sucombe sub loviturile, tot mai agresive, ale D.N.A-ului. Ceea ce și face, dealtfel.

Dar să vedem din cine e compus acest popor care dormitează, mai mereu, și se trezește, adesea, prea târziu. Cred că o proporție covârșitoare, cam de 70% o alcătuiesc „misticii”. Adică indivizii care cred, cu fanatism, în puteri extraterestre, cerești, din alte lumi și din alte vremuri. Sunt, în general, oameni simpli, cu studii medii (sau fără) lipsiți de cultură și fără ambiții mărețe. Sunt cei care încă mai merg la vrăjitoare ca să-i facă virili la așternut, imuni la boli și potenți financiar, cei care-și cumpără bilete la Bingo sperând că doar din fața micuțului ecran vor câștiga case și mașini, cei care trimit capace de bere și de sucuri, prin poștă, peste tot, și cei care răzuiesc tot ce prind de răzuit. Evident că tot ăștia sunt și cei care-și citesc zilnic horoscopul să vadă ce le spun „astrele” din redacție. Sau alea din studiourile de televiziune, care ne umplu capul cu Jupiteri, Uranuși, Capricorni, săgeți, steluțe și multe alte bazaconii. Măi, oameni buni, mergeți, măi, la muncă! Fiți corecți! Nu mai furați! Nu mai mințiți! Citiți o carte bună! Ascultați o muzică fină! Evoluați! Folosiți-vă mintea, nu v-o lăsați acaparată de „magia” vrăjitoarelor și de explozia energetică a astrelor.

Proporția rămasă, de 30% o compun oamenii normali… inteligenții, să zicem. Pe-ăștia nu-i interesează nici politica, nici vrăjitoarele, nici Bingo-ul, și nici astrele. Ăștia studiază serios, evoluează și apoi părăsesc țara. Marile corporații și companii europene și de peste Ocean îi tratează ca pe niște oameni inteligenți, capabili și destoinici. Îi angajează și-i plătesc așa cum trebuie. Dar indivizii ăștia muncesc, nu răzuiesc cartoane colorate și nici nu-și cumpără bilete de Bingo. Nu cred în alte puteri, extrauniversale, decât în ei înșiși și nici nu stau la taifasuri cu mamele omizi, cireșici, mercedesuri și isaure… Oamenii ăștia sunt departe de țara celor care sunt mândri că sunt români. Ei sunt românii care nu sunt mândri de țara lor. Pentru că în țara lor doar politicienii sunt mândri. Restul, pălmașii, poporul, sunt dizgrațioși în ignoranța prin care așteaptă totul de la altcineva, în afară să aștepte doar de la ei înșiși. Cam asta e mândria românului: să răzuiască cartoane, să citească horoscopul și să se lase vrăjit de magia unor speculante fără nici o oră de școală. Iar toate astea se întâmplă datorită lipsei de cultură a celor mândri că sunt români.

Cultura, în aparență, nu produce nimic, nu e spectaculoasă, nu „produce” averi și funcții importante în politică și în societate. Din acest motiv e ocolită, adesea, blamată. Însă voi, care citiți acum aceste rânduri purtați cea mai mare vină pentru că nu le inoculați, strop cu strop, plozilor voștri dragi, cultură. Voi, care nu-i obligați să citească, cu orice risc, cărți, voi care-i lăsați, ore-n șir, la calculator doar pentru a nu vă deranja cu întrebări aiuristice, voi, care vă uitați, alături de ei, la cele mai cretine emisiuni de îndobitocire, din istoria televiziunii, gen „Mireasă pentru fiul meu”, „Schimb de mame”, „Noră pentru mama”, „Superbingo”, Măruță, Capatos și ceilalți… în loc să-i obligați, cu forța chiar, să urmărească Teleenciclopedia, de exemplu. Da, voi… E atât de simplu să rămâi prost încât nici nu vă imaginați. Nu e necesar nici un efort pentru asta. Dar… cultura face diferența, mai apoi, în viață.

Nu există nici o scuză pentru lipsa de cultură a unei progenituri… Nu contează că e de la țară, că e săracă, că dracu’, că lacu’… Dacă-i bagi ipochimenului cultura-n venă, de mic, o va îngurgita întocmai laptelui țășnit din țâța mă-sii, când va fi adult. Dar… mândri că suntem români ne suntem suficienți nouă înșine și, pentru că le știm pe toate răzuim cartoane și ascultăm, sictiriți, c-o bere-n mână și cu micu-n mațe, glasul astrelor. Apoi, dacă acestea ne prevăd un câștig fabulos, în viitor, dăm fuga la mamele omidelor netransformate-n fluturi, să verificăm informația stelară, și la biserici, să ne rugăm Domnului să ni-l dea. Iar Domnul ne dă… ne dă tuturor exact ceea ce merităm. După efort, deh! Doamne, ce popor de inculți, mândri că sunt români, bântuie țara asta, deloc mândră de fiii ei!

La final, propun să ne amintim, cu toții, pentru a nu uita (deși românii au cea mai scurtă memorie dintre cele aproape două sute de state ale lumii!) de mândria unui român, Geoană parcă-l strigau unii, care, acum câțiva ani urla transfigurat: „Mihaela, dragostea mea!” Credeți că acum, Mirciulică, mai e mândru? Hm…? Ne trebuie cultură multă pentru a răspunde la această grea întrebare, nu-i așa?

Sorin Oros

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente