Acasă Opinie Sorin Oros Sorin Oros: MINCIUNA

Sorin Oros: MINCIUNA

Motto: „Spune adevărul și atunci nu va trebui să ții minte nimic.” Mark Twain

orosM-am întrebat, adesea, de ce noi, oamenii am inventat minciuna, de ce nu putem trăi manifestându-ne sincer, în orice împrejurare? Ce dereglare genetică s-a produs în ființa umană, astfel încât să ni se pară firesc să mințim, aproape așa cum respirăm? De ce nu putem să fim sinceri, oricând și oriunde?

Un animal nu minte niciodată, și asta nu pentru că nu poate să vorbească, ci pentru că animalul se manifestă sincer, așa cum simte și cum gândește, în orice împrejurare. Și atunci când se simte bine, dar și atunci când este amenințat. Un câine, un cal, o vacă nu mint nici pentru a primi mai multă mâncare, nici pentru a „se pune bine” cu stăpânul. Un fluture zboară… O pasăre ciripește… Un delfin înnoată… Un leu vânează pentru a mânca… O amimuță sare din creangă-n creangă… Iar omul minte! Omul, acest stăpân universal al tuturor.

Dar să vedem de ce minte omul! În primul rând, de frică! Omul e laș, îi i-e frică să-i spună șefului că a greșit și-atunci îl laudă. Îi i-e frică să-i spună unui coleg că a făcut ceva prost, și, la fel îl laudă. Îi i-e frică să recunoască faptul că a făcut o prostie și minte. El, omul, stăpânul tuturor dobitoacelor, e laș, e fricos. Îi i-e frică de sine însuși și de semeni, deopotrivă. Și minte. Devine fals, lingușitor, pervers. Devine o ființă ignobilă. Omului îi i-e frică să-și spună punctul de vedere de teama de a nu-și pierde locul de muncă. Îi i-e teamă să fie sincer pentru a nu fi ocolit de comunitate. Omul e obișnuit să audă ceea ce îi place și dacă-i spui altceva, te îndepărtează, te ocolește.

Al doilea motiv care-l face pe cel mai „nobil” mamifer să fie nesincer este dorința de a obține un avantaj. Asta implică meschinărie. Pentru a obține acel avantaj, omul în loc să muncească preferă să mintă, (sau să laude, fals!) devenind meschin. Minciuna, falsitatea, meschinăria merg mână-n mână, transformându-l pe stăpânul universului în ceva urât. Nici un animal nu are aceste „calități” înafara omului. Și, cu toate astea, noi le spunem celorlalte, dobitoace! Dar mă tem că cel mai mare dobitoc, dintre dobitoace, este omul. Omul minte oricând: soțul îi spune soției că e în delegație, el fiind cu amanta, adolescentul îi spune mamei că are meditații, el fiind într-un bar, cu colegii, colegul îi spune altui coleg că e cel mai bun, apoi îl bârfește la alții, angajatul îi spune șefului, în față, „boss”, apoi, pe la spate, „fosz”, iubita îi spune iubitului că-l adoră, pentru ca masculul alfa să-i refacă garderoba, politicienii… ei bine, aceștia mint oricând, pe oricine, pentru orice. Ei, în general nu prea vorbesc! Doar mint! Elocvenată în acest sens e replica unui politician (sic!) considerat cel mai important om politic al secolului XX, sir Winston Churchill: „ A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat!”

Așadar, suntem cu toții niște Pinocchio incurabili. Mințim zilnic și nici măcar nu ne dăm seama c-o facem. Adesea mințim, fără măcar, să gândim. Minciuna țâșnește din noi natural, firesc, devenind un „organ imaterial” al nostru. Astfel, omul este mamiferul cu cele mai multe organe, dar și cu cele mai multe păcate. Din păcate!

Sorin Oros

- Advertisment -

Cele mai populare

Lansarea proiectului „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor- Jurnalul de Satu Mare SRL”

S.C. Jurnalul de Satu Mare S.R.L., în calitate de Beneficiar, implementează proiectul „C2-Granturi pentru capital de lucru acordate...

Sprijin pentru participarea pentru prima dată la sistemele de calitate

Anunţă deschiderea apelului de selecţie nr. 2 pentru măsura 3.1 - Sprijin...

„Implementarea SDL în comunităţile marginalizate din teritoriul GAL Tövishát”

„Implementarea SDL în comunităţilemarginalizate din teritoriul GAL Tovishat”, Comunicat conferință lansare proiectAsociaţia Grup de Acţiune...

Cristiano Ronaldo admite că l-a depășit pe legendarul Pele la numărul golurilor înscrise

Cristiano Ronaldo a înscris duminică un hat-trick împotriva formației Cagliari, scor 3 la 1 pentru Juventus, reușind astfel...

Comentarii recente