joi, aprilie 18, 2024
AcasăDivertismentSuperstitii si lucruri fascinante despre parul roscat

Superstitii si lucruri fascinante despre parul roscat

roscataNicio alta culoare a parului nu a dat nastere unor superstitii si sentimente mai intense si mai contrastante precum culoarea roscata. De-a lungul timpului si a istoriei, persoanele cu parul de foc au fost temute si venerate, urate si adorate, denigrate sau ridicate in slavi. Parul roscat este apreciat astazi pentru culoarea sa intensa si aparte, iar femeile roscate sunt considerate seducatoare, atragand precum un magnet privirile barbatilor. Prejudecatile legate de culoarea parului au existat insa dintotdeauna, iar de-a lungul timpului cele mai expuse acestora au fost persoanele cu parul roscat. Roscatul parului a fascinat, a inspaimantat, a uimit, a starnit ura nejustificata a oamenilor. De-a lungul miilor si sutelor de ani, persoanele roscate au fost temute si venerate, urate si adorate, denigrate sau ridicate in slavi si nicio alta culoare a parului nu a dat nastere unor sentimente, superstitii si credinte mai diversificate si mai contrastante. Iata cateva superstitii si lucruri extrem de interesante despre parul roscat pe care probabil nu le stiai.

In mitologia greaca se credea ca dupa ce mor, oamenii cu parul rosu se transforma in vampiri, iar vechii egipteni considerau culoarea roscata a parului a fi aducatoare de ghinion. Periodic, acestia inchinau tribute zeitatilor in care fecioare roscate erau arse de vii pentru a le estompa culoarea.

In timpul Evului Mediu, parul rosu era perceput drept o culoare a diavolului, iar despre copiii care s-au nascut cu parul roscat se credea ca au fost conceputi prin “pangarire”, in timpul relatiilor sexuale din timpul menstruatiei.

In timpul inchizitiei spaniole, persoanele cu parul de culoarea rosu erau considerate a fi vrajitoare si arse pe rug, parul roscat fiind o dovada graitoare a faptului ca posesorii sai au furat foc din iad. In vremuri de demult, si in Germania, parul roscat natural era considerat o particularitate a vrajitoarelor.

Asocierea parului rosu cu lipsa de incredere si “necuratul” s-a pastrat intr-o anumita proportie si in era moderna Adolph Hitler a interzis persoanelor roscate natural sa se casatoreasca intre ele, temandu-se ca acestea sa nu dea nastere unor progenituri pe care le caracteriza drept “deviante”.

Se credea ca parul roscat semnaleaza siretenia, istetimea, prefacatoria sau falsitatea, dar si vanitatea si gelozia. Unii oameni se fereau de privirile patrunzatoare ale purtatoarelor de par rosu caci se credea ca acestea au puterea de a deochia.

Daca o persoana avea suvite rosii in crestetul capului sau pe crestet, se considera ca acea persoana o sa fie instarita si o sa aiba noroc de avutie. Cercetatorii afirma ca pigmentul rosu al parului a aparut pentru prima oara in nordul Europei in urma cu mii de ani, ca o mutatie a unei anumite gene. Prima fiinta umana roscata care a calcat pe acest pamant a trait insa in urma cu 50 000 in Africa, de unde s-a stabilit ulterior si in Europa

Perceptiile asupra persoanelor roscate au fost de cele mai multe ori negative, existand chiar si persoane care sufera de gingerofobie (fobia, teama nejustificata de oamenii roscati). Persoanele roscate au fost percepute insa si pozitiv, spre exemplu –Micuta Sirena sau Lilith, prima sotie a lui Adam.

 

Printre personalitatile faimoase ale istoriei care se bucurau de culoarea roscata a parului se numara Lucille Balli, Galileo, Vincent van Gogh, Ginger Rogers, Winston Churchill, Emily Dickinson, regina Mary a Scotiei, Red Skelton si Molly Ringwald.

Si anumitor personaje din Biblie le este asociata culoarea rosie a parului. Se spune ca regele David era roscat. La fel ca si Cain – poate ca de aici au luat nastere o serie din prejudecatile si parerile preconcepute impotriva persoanelor roscate

Roscatii erau considerati persoane in care nu poti avea incredere. De aceea, Iuda este adesea descris ca fiind roscat.

Romanii obisnuiau sa pastreze sclavii care aveau parul de culoare rosie sau ii vindeau la un pret mai ridicat, considerandu-i mai valorosi.

Anumite discriminari legate de culoarea parului exista insa si in epoca moderna si in ciuda faptului ca parul roscat natural este superb si mai putin intalnit, persoanele roscate nu au scapat ridiculizarilor. Totalitatea prejudecatilor impotriva oamenilor roscati sunt denumite de cuvantul “gingerism”.

Se spune ca persoanele roscate sunt intepate mai des de albine.

In 1590, cand Elizabeth I a devenit regina Angliei, Edmund Spenser scrie “Regina zanelor” in cinstea acesteia. Ulterior, britanicii din sud au inceput sa creada in zane, descrise de regula ca fiind neastamparate si rautacioase. Evident, ca si regina Angliei, aveau parul de culoarea focului.

In Corsica spre exemplu daca te intalneai cu o persoana roscata, trebuia sa scuipi si sa te intorci. De asemenea, persoanelor cu parul rosu le-au fost atribuite anumite trasaturi deloc flatante. Multi ii credeau a fi violenti, emotionali, temperamentali si impulsivi, nebuni, mistici sau persoane necurate. Exista insa si reversul medaliei. Astazi spre exemplu, in Danemarca spre exemplu, este o onoare sa fii parintele unui copil cu parul rosu. In Noua Zeelanda, parul rosu este considerat sacru, iar despre femeile cu parul rosu sunt considerate a fi privilegiate, fiindu-le asigurat drumul catre rai.

 

Surprinzator este si faptul ca parul roscat nu incarunteste, devenind gri, ci, odata cu inaintarea in varsta, se deschide la culoare – devenind de un blond-nisip – si ulterior… alb. Dintre toate tipurile si nuantele de par, parul roscat este cel mai putin predispus imbatranirii, mentinandu-si culoarea pentru o perioada de timp mai indelungata.

Persoanele roscate au mai putine fire de par decat persoanele blonde sau brunete, insa au firul de par mai gros. Persoanele blonde adulte au aproximativ 140.000 de fire de par, persoanele brunete-110.000, iar roscatele – 90.000.

Persoanele roscate au pielea cea mai deschisa la culoare si prin urmare si cea mai sensibila si susceptibila arsurilor solare. De asemenea, persoanele roscate au o probabilitate mai mare de a se imbolnavi de cancer. Totodata, pielea persoanelor roscate este cea mai predispusa imbatranirii si ridarii.

Doar un procent de 2% din populatia lumii este reprezentat de persoane cu parul rosu natural, cel mai mare numar al oamenilor cu parul de foc fiind inregistrat in Marea Britanie, Scotia, Irlanda si Australia. Scotia detine cel mai mare procent de roscati din lume -13%, aproximativ 40% avand gena recesiva roscata. Irlanda detine 10% dintre roscati, cu 40% – purtatori ai genei parului roscat.

Culoarea verde are rolul de a tempera culoarea rosie si multe persoane roscate sunt invatate inca de mici sa poarte aceasta culoare in vestimentatia lor.

 

Conform unor anumite superstitii din Liverpool, a intalni o roscata la inceputul unei calatorii este considerat drept un semn rau, aducator de ghinion.

Despre gena parului roscat se credea ca este recesiva, insa ultimele cercetari au dovedit ca este dominanta asupra parului blond. Oamenii de stiinta prognozeaza ca pana in 2060, numarul persoanelor roscate va scadea drastic, devenind la fel rare ca persoanele albinoase. Cu timpul, roscatul natural al parului va deveni o raritate sau va disparea de tot, sansele transmiterii acestei gene reducandu-se din ce in mai mult. Actualmente, numai 2% din populatia globului mai poseda aceasta gena.

 

Astazi, parul roscat natural este considerat o trasatura aparte si ca atare este asociat cu o sexualitate puternica, cu un temperament infocat si o mare dragoste pentru viata. Persoanele roscate sunt considerate a fi energice, istete si orgolioase, debordand de viata.

Garbo.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente