marți, mai 28, 2024
AcasăreportajeSute de sătmăreni au participat la ”Marșul pentru viață”. Medic: Sarcina și...

Sute de sătmăreni au participat la ”Marșul pentru viață”. Medic: Sarcina și viața copilului începe în momentul concepției

Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Iustin, sâmbătă 25 martie, în ziua Praznicului Bunei Vestiri, în municipiul Satu Mare a avut loc Marșul pentru Viață ediția 2023. În ciuda vremii nefavorabilie, zeci de sătmăreni – bunici, nepoți și părinți au celebrat viața încă din momentul concepției.

Punctul de întâlnire a fost parcul ”Vasile Lucaciu”, situat în vecinătatea Muzeului Județean. Acolo au luat cuvântul depunând mărturie pentru viață, ca dar al lui Dumnezeu, părintele protopop Ioan Socolan, părintele Tiberiu Vălean, dr. Roxana Varga – medic neonatolog și Ramona Socolan – mamă a 6 copii născuți prin cezariană și a unei fetițe în plasament.

„Cu multă bucurie și entuziasm, sâmbătă 25 Martie 2023, ora 15.00, s-au adunat pentru promovarea vieții tineri și bătrâni, părinți și copii. În cuvintele susținute s-a amintit despre jertfa mamei care aduce pe lume copii și despre cât de important este un copil pentru părinții lui. Acolo unde părinții își arată dragostea lor oferind viața Dumnezeu îsi revarsă Harul Său și împlinește lucrarea de naștere a părinților așezând chipul Lui”, este mesajul transmis de Protopopiatul Ortodox Român Satu Mare.

Sarcina si viata copilului incepe in momentul concepției

Un frumos mesaj, și din punct de vedere științific, despre momentul în care începe viața a transmis doamna doctor neonatolog, șefa secției Neonatologie a Spitalului Județean Satu Mare, dr.Roxana Varga.

„Sarcina și viața copilului începe în momentul concepției. El are pe Pământ o viață intrauterină, numărată în săptămâni și o viață extrauterină care începe în momentul nașterii. Copilul nu poate lua decizii pentru el, astfel îngrijirea vieții lui este în grija părinților. Copiii nenăscuți sunt copiii noștri la fel ca cei născuți, trebuie îngrijiți cu aceeași responsabilitate.

Mamele care se îngrijorează gândindu-se la costul urmăririi sarcinii trebuie să știe că pot fi consultate gratuit în Policlinica Veche – Ambulatoriul SJUSM cu bilet de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, asistența nașterii în spital este gratuită. După nașterea copilului, Dumnezeu ne ajută să îi putem oferi ce are nevoie, pentru că El are un plan cu fiecare din noi și ne are în grija Lui.

Natalitatea în judeș este în scădere, dar observ cu bucurie că tot mai multe familii decid să dea viață la 3-4 copii, mame cu copii mari primesc cu bucurie darul unui nou copil și sper ca generațiile viitoare să înțeleagă că cea mai mare bucurie a vieții este aceea de a fi părinte. Ei sunt lumina din viața noastră și rostul vieții noastre!

Mulțumesc părintelui Tiberiu Vălean pentru invitație și doresc să îl felicit pentru munca dânsului, pentru că este părinte spiritual și bunic de suflet pentru atâția oameni și copii. Dumnezeu să ne ajute”, este mesajul transmis de dr.Roxana Varga.

După cuvântări, alaiul a pornit în marș pe traseul: Bulevardul Transilvania, Piața Libertății, Pasajul Corneliu Coposu și Piața 25 Octombrie.

Marșul pentru Viață în Protopopiatul Oaș

În Protopopiatul Ortodox Oaș, evenimentul a fost amplu mediatizat și marcat în mai multe biserici și unități de învățământ, pe parcursul mai multor zile. În perioada 21 – 24 martie, elevii școlilor gimnaziale au desenat pancarte care transmit un mesaj de ocrotire a vieții. În ziua de 24 martie, tinerii liceeni și-au exprimat și ei mesajul de susținere pro-viață, iar în duminica din 26 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în fiecare din bisericile parohiale credincioșii prezenți au transmis același mesaj prin reuniuni și fotografii de grup, promovând totodată pancartele desenate de cei care sunt expresia vie a darului vieții, copiii.

Acțiunea Pro Viață din orașul Negrești Oaș a implicat, în perioada 23 – 26 martie 2023, circa 1000 de persoane: aproximativ 300 de elevi și tineri, profesori de religie și alte discipline dar si preoți parohi.

„Întru Tine m-am întărit din pântece; din pântecele maicii mele Tu eşti acoperitorul meu” (Psalm 70,7). Acesta este mesajul PRO-VIAȚĂ al credincioșilor Parohiilor Ortodoxe din Negrești Oaș și a celor de la Schitul Luna Șes, în ziua de 26 martie 2023. Mesajul lor se alătură celui împărtășit de liceenii și elevii celor patru instituții școlare din orașul nostru, prin acțiunile organizate sub coordonarea profesorilor catedrei de Religie, în perioada 23 – 24 martie, în colaborare cu preoții parohi din Negresti Oaș, Protopopiatul Oaș și Asociația Tinerilor ATOPO.

Cu binecuvântarea PS Părinte IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, ne-am unit forțele de la mic la mare și ne-am alăturat mișcării naționale PRO-VIAȚĂ! Pentru că prețuim viața dăruită de Dumnezeu, sprijinim femeia mamă, credem în valorile familiei și îl mărturisim pe Dumnezeu! La Negresti Oaş, Biserica și Școala sunt PRO-VIAȚĂ!”, este mesajul transmis de Protopopiatul Oaș.

Evenimentul pro-viață s-a aflat în acest an la cea de a XIII-a ediție. Evenimentul își propune să promoveze umanitatea copiilor nenăscuți și totodată necesitatea de a sprijini femeile care se confruntă cu greutăți în perioada sarcinii.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente