Acasă Locale Stiri Satu Mare ,,TĂIATUL PORCULUI,, ÎN BENEFICIUL TINERILOR

,,TĂIATUL PORCULUI,, ÎN BENEFICIUL TINERILOR

elevi

Clubul LIONS Satu Mare, în vederea promovării obiceiurilor tradiționale cum este tăiatul porcului, în dorința de a contribui la preluarea acestei îndeletniciri de către tineri a organizat o acțiune inedită cu caracter educațional și caritabil care datorită succesului înregistrat, urmează să se organizeze anual, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.Sloganul acțiunii din acest an a fost: ,, Și gardul să fie din cârnați ! ,,

Acțiunea a avut loc în data de 21 martie (sâmbătă) 2015, începând cu ora 10.00, cu sprijinul primăriei Vetiș care a asigurat locația (Casa de cultură din Vetiș), acțiunea de tăiere a porcului, la care au participat 9 elevi de clasa VII-a si a VIII-a de la Liceul German ,,Johann Ettinger,, și cei 11 copii orfani de la Casa de copii de tip familial ,,Ștefania,, din Oar, tineri care lucrând în echipă au însușit această îndeletnicire de la ,,maiștrii măcelari,, cei 6 tineri de la Cercul ,,Petőfi,, din Ardud, câștigători ai numeroaselor concursuride ,,tăiere de porc,,.

Acțiunea a fost onorată de prezența doamnei Mariana Dragoș în calitate de Director laDirecția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Satu Mare și Ardelean Eugenia Valeria- director adjunct, domnul primar  Juhasz Ludovic și domnul Viceprimar Codrea Ionel Daniel al comunei Vetiș. 

Din partea clubului au participat dl. Cristian Sasu- președintele clubului alături de 10 membrii.

Evenimentul a fost deschis de președintele clubului și primarul comunei Vetiș, după care doamna Elisabeta Bekessy în calitate de membru al clubului și inițiatoarea acțiunii, a prezentat obiectivele acțiunii și modul de desfășurare a evenimentului, după care s-a dat START acțiunii. (Anexăm imagini cu etapele evenimetului).

După finalizarea ultimei etape de tranșare și prelucrare a cărnii, a urmat punctul culminant când, tinerii s-au organizat în 5 echipe personalizate, dupa culoarea șorțulețelor confecționate de elevii de la Liceul ,,Eliza Zamfirescu,, din Satu Mare astfel: ,,buburuzele,, cu sortulete rosii ,,ratustele,, cu sortulete galbene,,broscutele,, cu sortulele verzi ,,veveritele,, cu sortulete portocalii si ,,pescarusul albastru,, cu sortulele albastre. Din fiecare echipă au făcut parte 2 elevi și 2 copii orfani și în contextul sloganului acțiunii, au realizat din produsele obținute (cârnați, slănină, jumări etc.) următoarele 5 compoziții inedite, și anume:


Echipa buburuzelor au realizat o buburuză ca simbol al primăverii, echipa veverițelor curtea unei case țărănești la fel și echipa broscuțelor, echipa pescărușul albastru au realizat o fermă de porci iar echipa rățuștelor un loc de recreere pentru clubul LIONS.

Juriul format din 3 membrii: dl. Horia Ungur –președintele juriului, d-na Dragoș Marian și d-na Elisabeta Bekessy membrii juriului în urma departajării lucrărilor după următoarele criterii:

  • costumația tinerilor în contextul evenimentului;
  • creativitatea
  • modul de prezentare;

au stabilit câștigătorii concursului, după cum urmează:

  • PREMIUL I Echipa rățuștelor
  • PREMIUL II Echipa veverițelor
  • PREMIUL III Echipa buburuzelor
  • MENȚIUNE I Echipa pescărușului albastru
  • MENȚIUNE II Echipa broscuțelor

După ce președintelșe juriului a făcut o scurtă apreciere a lucrărilor, a urmat premeierea în jurul orei 13.00 cu participarea dl.Cristian Sasu

– președinte LIONS și a d-lui viceprimar Codrea Ionel Daniel . Fiecare participant a primit o diplomă de participare și o pușculiță ,,porcușor,, din ceramică în stare brută care vor fi personalizate ulterior de către ,,proprietari,, cu ocazia unei noi acțiuni.

Echipajele realizatoare ale compozițiilor au primit diplome și împreună, toate echipajele, în perioada verii, vor petrece o zi la Aquastar Satu Mare.

Produsele de carne rezultate în urma acțunii au fost donate casei de copii ,,Ștefania,,.Totodată, echipa asociației Petőfi din Ardud au primit o diplomă de onoare, drept mulțumire pentru profesionalismul de care au dat dovadă în educarea copiilor pentru cunoașterea și păstrarea obiceiurilor tradiționale.

Prin această acțiune Clubul LIONS a dorit să contribuie la educarea tinerilor în spiritul tradiției pentru ca acești tineri să devină participanți activi în acțiunile de promovare ale obiceiurilor tradiționale, ba mai mult în calitate de viitor părinți să-și educe propriile copii în acest spirit. Totodată acțiunea a avut și un caracter caritabil, adevărații beneficiari ai rezultatelor acțiunii sunt cei 11 copii orfani pentru care bucătăresele vor pregăti ulterior, preparate tradiționale de care din păcate ei nu pot beneficia în viața de fiecare zi.

Atașăm prezentei imagini realizate cu ocazia evenimentului.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nu pot înțelege blazarea!” Interviu cu Părintele Protosinghel Teofan Popescu

În anii `90, o mână de studenți lipsiți de mijloace materiale, dar având credință și dragoste de neam, au înființat ASCOR-ul București...

Modificarea privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19

Guvernul urmează să adopte în şedinţa de miercuri un proiect de hotărâre pentru modificarea şi completarea HG 1031/2020 privind aprobarea Strategiei de...

Discursul de adio al lui Donald Trump

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump a declarat marți, în discursul său de adio, că a dus cele mai grele bătălii în timpul...

Suportă orice necaz având nădejde

Încercarea sufletului cu diferite necazuri se face cu îngăduința lui Dumnezeu, ca să se arate tuturor sufletele care iubesc cu adevărat pe...

Comentarii recente