Acasă Locale Nationale Teodorovici: Finanțele, ANAF, Concurența și ANPC vor acționa dacă prețurile la alimente...

Teodorovici: Finanțele, ANAF, Concurența și ANPC vor acționa dacă prețurile la alimente cresc

alimente

Guvernul are obligația și preocuparea ca scăderea TVA la alimente să nu fie diluată de măsuri anticoncurențiale de creștere a prețurilor, iar eventuale situații de acest gen trebuie sesizate la Finanțe, ANAF, Consiliul Concurenței și ANPC, a declarat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

El a răspuns astfel întrebat de presă, după discuția avută cu deputații PSD pe tema Codului Fiscal, dacă Executivul este preocupat de creșterea artificială a prețurilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente.

„Categoric, ca și Guvern, ne dorim foarte mult ca această măsură benefică pentru piață să se reflecte într-adevăr la consumatori și să nu fie, ca să spun așa, prin astfel de măsuri anticoncurențiale, să fie diluată. Aceasta este obligația noastră și preocuparea noastră ca și Guvern”, a spus Teodorovici.

El a precizat că Ministrul Agriculturii monitorizează foarte atent piața și a arătat că trebuie sesizate autoritățile competente în cazul în care se sesizează creșteri de prețuri nejustificate, inclusiv Consiliul Cncurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

„Acolo unde această situație se întâmplă, ea trebuie sesizată. Și noi (Ministerul Finanțelor-n.r.), chiar și ANAF, chiar și Consiliul Concurenței, Agenția pentru Protecția Consumatorului, vom acționa fiecare pe zona de care răspunde”, a mai arătat ministrul.

Guvernul a decis recent ca taxa pe valoarea adăugată să scadă la 9% pentru produse alimentare și băuturi non-alcoolice, începând cu 1 iunie.

Presa a relatat însă că mari lanțuri de magazine ar fi majorat prețurile la diferite alimente cu până la 30%, înainte de reducerea TVA, iar premierul Victor Ponta a reacționat spunând că Guvernul nu poate îngheța prețurile la mărfurile din magazine, dar poate introduce măsuri constituționale și europene, precum taxe speciale foarte mari, în cazul în care comercianții nu scad prețurile la raft după diminuarea TVA.

El a cerut ca Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Consiliul Concurenței să verifice atent situația prețurilor din magazine.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a fost, joi, într-un hipermarket din Capitală, pentru a verifica prețurile, spunând că a venit în magazin pentru a transmite mesajul că prețul final trebuie să scadă odată cu reducerea TVA.

Articolul precedentFemeie înecată în Someș
Articolul următorLegea-i sfântă bat-o vina
- Advertisment -

Cele mai populare

Vă prezentăm 10 alimente toxice, care îngrașă și conțin multe chimicale. Iată cu ce le puteți înlocui

Un stil de viață sănătos implică hrană cât mai naturală, fără alimente procesate și pline de chimicale, sport...

Eşalonări pe 12 luni la plata taxelor în contextul pandemiei

Firmele care au obligații fiscale neachitate ulterior declarării stării de urgență (COVID-19) vor putea solicita eșalonarea plății acestor sume pe o perioadă...

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Comentarii recente