joi, februarie 29, 2024
AcasăsusUcraina DENUNȚĂ încălcarea spațiului aerian de către Rusia

Ucraina DENUNȚĂ încălcarea spațiului aerian de către Rusia

Ucraina a denunțat încălcarea spațiului aerian de către Rusia, cerând revenirea imediată a elicopterelor ruse la baze, conform unui comunicat al Ministerului ucrainean de Externe. Peste 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului la Simferopol, în sudul Ucrainei, unde staționează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean. Președintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunțat o „agresiune” rusă și a cerut Moscovei să-și retragă trupele.

UPDATE 02:30 – Rusia a trimis „câteva sute de militari” în Crimeea, afirmă un oficial american

Rusia a mobilizat „câteva sute de militari” în Peninsula ucraineană Crimeea, a afirmat vineri un oficial american din cadrul Apărării, potrivit căruia Statele Unite nu intenționează în acest moment să riposteze.

„Se pare că ei au mobilizat câteva sute de militari”, a declarat pentru AFP acest oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

„Evaluăm situația”, a precizat el.

Președintele ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, a denunțat vineri o „agresiune” rusă și a cerut Moscovei să-și retragă trupele. Potrivit reprezentantului său în Crimeea, Serghei Kunițân, 2.000 de militari ruși au sosit pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

Potrivit oficialului american din cadrul Apărării, Moscova nu a informat până la acest moment Washingtonul în legătură cu intenția sa de a mobiliza trupe în Crimeea, unde se află o importantă bază navală rusă, la Sevastopol. Kievul nu a cerut până acum asistență militară din partea Washingtonului.

UPDATE 01:30 – Barack Obama avertizează Rusia în legătură cu o eventuală utilizare a forței în Ucraina

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia, vineri, în legătură cu o eventuală intervenție armată în Ucraina, atrăgând atenția că aceasta va avea un „cost”, și a exprimat profunda îngrijorare a Washingtonului față de o situație „volatilă”.

„Suntem profund îngrijorați de informațiile privind mișcări de trupe întreprinse de Federația Rusă în Ucraina”, a declarat liderul american în sala de presă a Casei Albe.

El nu a confirmat însă declarațiile președintelui ucrainean interimar, Oleksandr Turcinov, care, denunțând o „agresiune” a Moscovei, a afirmat că, vineri, 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului în apropiere de Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea.

„Statele Unite sunt solidare cu comunitatea internațională și subliniază că va exista un cost pentru o intervenție militară în Ucraina”, a adăugat Obama.

UPDATE 00:00 – Președintele interimar al Ucrainei i-a cerut lui Putin să înceteze „agresiunea” din Crimeea

Președintele interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, i-a cerut vineri președintelui rus, Vladimir Putin, „să înceteze imediat agresiunea nedisimulată și să-și retragă militarii din Crimeea”.

„Mă adresez în mod personal președintelui Putin pentru a-i cere să înceteze imediat agresiunea nedisimulată și să-și retragă militarii din Crimeea”, a declarat Oleksandr Turcinov.

El a denunțat o provocare a Moscovei.

„Rusia a trimis trupe în Crimeea. Ea a ocupat Parlamentul și Guvernul din Crimeea și încearcă de asemenea să preia controlul asupra mijloacelor de comuncații (…). Ea trebuie să înceteze imediat această provocare și (…) să lucreze exclusiv în cadrul acordurilor semnate”, a subliniat președintele interimar ucrainean.

El a făcut referire la acordul încheiat în 1997 între Kiev și Moscova, care reglementează statutul flotei ruse la Marea Neagră.

UPDATE 23:25 – UE face apel pentru „dialog politic” și pentru respectarea „integrității teritoriale” a Ucrainei

Președintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, pentru „dialog politic”, în contextul actualelor tensiuni din Crimeea, subliniind necesitatea respectării „integrității teritoriale” a Ucrainei.

Jose Manuel Barroso a vorbit la telefon cu noul premier ucrainean, Arseni Iațeniuk, căruia i-a dorit „fermitate și determinare pentru a depăși importantele provocări cu care se confruntă” țara sa, anunță un comunicat al CE.

„Președintele Barroso și premierul Iațeniuk au fost de acord asupra necesității de a face față tensiunilor actuale din Crimeea prin dialog politic în cadrul unității și integrității teritoriale a țării”, adaugă comunicatul CE.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a făcut apel pentru evitarea „a tot ceea ce ar putea contribui la agravarea situației” din Ucraina și pentru „reținere” în Crimeea, într-o discuție telefonică purtată cu președintele rus Vladimir Putin, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

UPDATE 22:45 – Peste 2.000 de militari ruși au fost mobilizați la Simferopol – oficial ucrainean

Peste 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului la Simferopol, capitala Republicii Autonome Crimeea, în sudul Ucrainei, unde staționează flota rusă la Marea Neagră, a declarat un oficial de rang înalt ucrainean, citat de AFP.

„Asistăm astăzi la o invazie armată rusă (…). Spațiul aerian al (Crimeei) este închis din cauza numărului mare de aterizări  ale avioanelor și elicopterelor rusești”, a declarat reprezentantul președintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kunițân, pentru postul de televiziune ART.

El a apreciat că peste 2.000 de militari ruși au fost transportați pe calea aerului pe un aeroport militar în apropiere de Simferopol.

Zborurile prevăzute pentru vineri seară și sâmbătă dimineață în direcția aeroportului Simferopol, în Crimeea, au fost anulate, din cauza „ultimelor evenimente” de la fața locului, unde militari neidentificați și civili proruși patrulează în zona aeroportului, a anunțat o purtătoare de cuvânt de la Kiev.

„Zborurile cu plecare și cu destinația Simferopol prevăzute pentru vineri seară și sâmbătă dimineață sunt anulate”, a declarat ea pentru AFP.

„Ministerul ucrainean de Externe a protestat, într-o notă trimisă Rusiei, față de încălcarea spațiului aerian ucrainean, cerând revenirea imediată a militarilor și a elicopterelor în baze”, precizează Ministerul de Externe de la Kiev.

Ucraina denunță nerespectarea de către Rusia a acordului din anul 1997 care stabilește reguli pentru flota rusă de la Marea Neagră, staționată în Portul Sevastopol din Crimeea.

Potrivit serviciilor de securitate ucrainene, cel puțin zece elicoptere militare ruse au fost observate vineri în regiunea autonomă ucraineană Crimeea.

Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite va organiza, vineri seară, o reuniune privată urmată de consultări, pe tema crizei din Ucraina.

„Reuniunea va începe la ora 15.00 (22.00, ora României)”, a anunțat purtătorul de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente