Acasă Locale Nationale Un deputat PDL inițiază o lege privind acordarea de vouchere culturale de...

Un deputat PDL inițiază o lege privind acordarea de vouchere culturale de 125 de lei pentru bugetari

Deputatul PDL Claudia Boghicevici a depus, în decembrie, o inițiativă legislativă, la Camera Deputațillor, prin care propune acordarea unui ”voucher cultural”, bugetarilor, în valoare de 125 de lei, pentru cumpărarea de cărți, bilete la evenimente culturale, spectacole de teatru, muzee, sau operă.

Claudia Boghicevici arată în expunerea de motive la propunerea legislativă că potrivit unui sondaj Eurobarometru dat publicității de Comisia Europeană și realizat în perioada 26 aprilie-14 mai 2013, aproximativ 51% dintre români au citit o carte în ultimele 12 luni, procent inferior mediei europene, care este de 68%.

Ea menționează că prin această propunere dorește să ofere cadrul legal pentru șanse egale în ceea ce privește accesul la cultură a angajaților din sistemul bugetar și să stimuleze creșterea gradului de acces și participare la cultură.

Boghicevici propune ca acest voucher cultural să se acorde o singură dată, fondurile urmând a se asigura de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii.

Potrivit propunerii legislative de acordare a voucherelor culturale, cuantumul acestui voucher care va fi acordat pentru fiecare angajat din sistemul bugetar este stabilit în valoare de 0,5 ISR, respectiv 125 lei.

Deputatul PDL mai propune ca valoarea acestui voucher să se actualizeze și să se indexeze, anual, prin hotărâre a Guvernului, în funcție de rata inflației.

Criteriile de întocmire, acordare și repartizare a voucherelor se stabiliște, prin ordin comun, de Munisterul Curturii, Ministerul Finanțelor Pubice și Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

Prin normele de aplicare ale legii urmează să se stabilească și modalitatea prin care fiecare angajat din sistemul bugetar poate folosi suma prevăzută de voucher, respectiv pentru achiziționarea sau decontarea de sumelor cheltuite pentru cărți, bilete la evenimente culturale, bilete la spectacole de teatru, filarmonică, operă, sau muzee.

Propunerea legislativă a fost înregistrată pe 15 decembrie la Camera Deputaților și a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

- Advertisment -

Cele mai populare

Sfântul Dimitrie-Dumitru

În luna octombrie, în ziua a douazeci si sasea, pomenirea Sfântului slavitului Marelui Mucenic Dimitrie (Dumitru), izvorâtorul de mir si facatorul de...

Trecerea la ora de iarnă.Cum facem față tulburărilor de somn?

Trecerea la ora de iarnă poate avea efecte neplăcute asupra multor persoane, cum ar fi tulburările de somn și de dispoziție.

De ce se teme Donald Trump de votul prin corespondență?

Câștigătorul alegerilor prezidențiale din SUA mai mult ca sigur nu va fi cunoscut în seara de după închiderea urnelor așa cum s-a...

Pandemia îndatorează puternic ţările UE. România, la mijlocul clasamentului

Datoria publică a avansat în UE, în ultimul an, până la 87,7% din PIB-ul Uniunii (T2/2020), cu opt puncte procentuale peste nivelul...

Comentarii recente