vineri, iulie 19, 2024
AcasăLocaleInternationaleUn elev român a primit 75.000 de dolari pentru un proiect inedit...

Un elev român a primit 75.000 de dolari pentru un proiect inedit

ionut-budisteanuRomânul Ionuț Budișteanu, în vârstă de 19 ani, din Râmnicu Vâlcea, a câștigat marele premiu, în valoare de 75.000 de dolari, la concursul Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF), ce a avut loc la Phoenix, în SUA, potrivit unui comunicat al organizatorilor. Budișteanu și-a adjudecat locul I în concurs pentru crearea unui model viabil de mașină low-cost fără șofer.

Elevul din clasa a XII-a a spus că subiectul cercetării sale este legat de o problemă globală importantă. În 2004, accidentele rutiere au cauzat 2,5 milioane de decese în întreaga lume, pentru 87 la sută dintre coliziuni fiind responsabile erori de conducere. Modelul creat de Budișteanu, folosind inteligența artificială, poate detecta neregularitățile drumului și poziția mașinii în timp real și nu ar costa decât 4.000 de dolari, dacă ar fi pe piață.

Budișteanu, care nu se află la prima participare în acest concurs prestigios, a primit premiul cel mare Gordon E. Moore în valoare de 75.000 de dolari, numit astfel în memoria cofondatorului Intel. Românul s-a clasat pe locul I și la categoria sa de participare, Inginerie (I-SWEEEP).

Ministrul Educației Remus Pricopie l-a felicitat pe Budișteanu pentru cele două distincții obținute, pe pagina sa de Facebook. „Îl felicit pentru munca depusă și pentru acest premiu, care reprezintă o mare realizare. Îl merită cu prisosință. De asemenea, îi mulțumesc lui Ionuț, precum și tuturor românilor care performează peste tot în lume, pentru promovarea extraordinară pe care o fac României”, scrie ministrul pe rețeaua de socializare. În liceu, Ionuț Budișteanu s-a remarcat an de an prin participarea și premiile obținute la competiții interne și internaționale de profil.

Mediafax.ro

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente