miercuri, mai 29, 2024
AcasăsusVacanța de Paște în țările musulmane, ultima modă la români

Vacanța de Paște în țările musulmane, ultima modă la români

Cele mai multe vacanțe pentru perioada 1 Mai-Paști s-au vândut în țările musulmane, anul acesta. Chiar dacă pare un paradox, trendul acesta este ascendent, în ultimii ani, iar Egiptul, Dubaiul, Turcia și, de anul acesta, Marocul și Tunisia sunt destinațiile preferate de foarte mulți turiști români, mai ales pentru că temperaturile sunt deja de vară, la începutul lunii mai, iar ofertele sunt foarte avantajoase.

Un sejur în cele cinci destinații de top a ajuns să coste chiar mai puțin decât un pachet turistic de 4 zile în România, în această perioadă care leagă 1 Mai de Paști, iar cei care vor să se relaxeze și la plajă renunță la miel și la ouă roșii, pentru o vacanță de vară timpurie. Fiind deja un trend cunoscut în industria ospitalității acestor țări, sunt hoteluri și restaurante care pregătesc meniuri speciale pentru turiștii români, inclusiv preparatele tradiționale de Paști, ca acasă.

Egiptul și Turcia au rămas în topul preferințelor românilor, în ultimii 5 ani, devenind și cele mai căutate destinații pentru Paști, în ciuda faptului că sunt țări musulmane. Chiar dacă prețurile au mai crescut, după 2021, mai ales în Turcia, la hotelurile de 5 stele, românii își păstrează preferințele. Mai multe agenții de turism au înregistrat creșteri ale vânzărilor pentru aceste destinații cu 20-30% peste nivelul de anul trecut, iar faptul că Paștele ortodox este după 1 Mai a reprezentat un avantaj, pentru că deja se poate face plajă ca în timpul verii, dacă nu intervin schimbări meteo neașteptate.

„Turcia s-a vândut foarte bine și anul acesta, la fel ca anul trecut. Noi avem două curse charter. Românii nu percep Turcia ca pe o țară musulmană”, a explicat, pentru Jurnalul, Alin Burcea, CEO al agenției Paralela 45 și nou președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT).

Și Dubai se menține în topul preferințelor românilor, inclusiv pentru perioada 1 Mai-Paști, în ciuda fenomenelor meteo extreme care au provocat inundații în ultimele zile. Turiștii nu sunt foarte speriați de faptul că s-a întâmplat să plouă torențial și să se inunde zone extinse ale Dubaiului, iar rezervările nu au fost anulate, mai ales pentru că nu se așteaptă repetarea aceluiași fenomen și la începutul lunii Mai.

Noi destinații pentru 2024

Noile destinații de top sunt Marocul și Tunisia. Ofertele foarte bune pentru Maroc au fost lansate de anul trecut, de agenția Christian Tour, iar în primăvara acestui an au început să crească cererile din partea turiștilor români, la toate agențiile care vând această destinație, inclusiv pentru minivacanța de Paști. 

Tunisia a revenit în forță, tot de la finalul anului trecut, agențiile înregistrând creșteri semnificative anul acesta, inclusiv în perioada de Paști. Un program special pentru Tunisia are agenția Bibi Touroperator, cu plecare de pe 1 Mai și de pe 15 Mai, pentru un tur de 9 zile, incluzând cele mai importante localități: Hammamet, Kairouan, Gafsa, Tozeur Chebika, Tamerza, Chott Djerid, Douz, Matmata, Gabes, El Jem și Hammamet, cazarea fiind doar la hoteluri de 4 stele. Pe lângă pachetul turistic de bază, se pot face excursii opționale în alte locuri pline de istorie și de legende, precum Cartagina antică.

La modă sunt și croazierele, în ultimul an. Numărul de cereri din partea turiștilor români pentru croaziere este în creștere, ceea ce a stimulat și agențiile de turism să vină cu noi oferte. Cele mai vândute croaziere de primăvară sunt la prețuri promoționale, cu itinerarii din Marea Mediterană, Europa de Nord sau Orientul Mijlociu.

Alte destinații care au intrat, de anul acesta, pe lista scurtă a preferințelor turiștilor români, inclusiv pentru 1 Mai și Paști, sunt India, Sri Lanka și Algeria. Dal Travel a lansat circuite de lux, de circa două săptămâni și cazare preponderent la 5 stele, cu vizitarea celor mai fascinante zone ale acestor țări, inclusiv cu zile de cazare pe vase de croazieră sau plimbare cu ambarcațiuni tradiționale.

La munte și la mare, în stil „clasic”

Cei care au ales o minivacanță de 1 Mai și de Paști în România, au păstrat tradiția, alegând în cea mai mare proporție litoralul și stațiunile montane de pe Valea Prahovei, Predeal, Poiana Brașov, Bran-Moeciu. Aici vor fi cazați cei mai mulți turiști, în perioada minivacanței, la fel ca în fiecare an. Chiar dacă DN1 se aglomerează sau unele plaje încă nu sunt amenajate, la malul mării, românii nu-și abandonează destinațiile „clasice”. Tocmai de aceea, hotelierii de pe litoral și din stațiunile montane din zona Valea Prahovei-Brașov au organizat petreceri și alte evenimente speciale pentru a-și surprinde plăcut turiștii.

De altfel, în special litoralul este ales ca destinație de minivacanță de 1 Mai pentru petreceri și distracție. Mamaia și Vama Veche sunt în topul preferințelor celor care vor să petreacă sărbătoarea muncii dansând pe plajă sau la concerte în aer liber și la terase cu program special, la malul mării.

Vacanțe mai scurte, dar mai multe

De Paști, foarte căutate sunt și pensiunile din Bucovina, Maramureș sau Delta Dunării, în special pentru oferta culinară, cu preparate tradiționale. „Cei mai mulți români care preferă să petreacă aceste sărbători în țară optează pentru pachetele de 3-4 nopți, chiar dacă se poate face puntea între 1 Mai și Paști. Mulți se concentrează strict pe 1 mai, alegând oferte între 30 aprilie și 2 sau 3 mai, fie pe perioada de Paști, alegând ofertele între 3 și 6 mai. Comparativ cu anul precedent, se observă o creștere semnificativă a numărului de turiști, în funcție de destinație, în special pentru Paști. Aceste creșteri variază între 20% și chiar 60%”, a explicat, pentru Jurnalul, Traian Bădulescu, consultant în turism.

Una dintre explicațiile pentru aceste alegeri făcute de turiștii români vine de la agenția IRI Travel, care a studiat comportamentul clienților, în ultimii ani. „Perioada medie a vacanțelor este în scădere. Turiștii preferă să facă mai multe vacanțe mai scurte într-un an, în loc de una singură de 7–10 zile. Astfel, pot vizita mai multe destinații”, spune Lucian Bădîrcea, CEO IRI Travel. Acesta mai spune că a crescut foarte mult numărul rezervărilor timpurii pentru vacanțe, față de anii precedenți, astfel încât mulți români beneficiază de reducerile pentru „Early Booking”, fiindu-le mai ușor să cumpere un număr mai mare de pachete turistice, la prețuri mai mici.

Agenția a măsurat tendințele generale ale turiștilor, ajungând la concluzii legate de preferințele acestora în funcție de zona în care locuiesc. „Turiștii din regiunea Muntenia optează pentru vacanțe cu preponderență în Bulgaria, Grecia, România și Turcia, cu transport individual, în cea mai mare parte, dar și cu avion și autocar. Turiștii din regiunea Moldova optează pentru vacanțe în Bulgaria,  România și Grecia (continentală) cu transport individual, și Turcia, cu transport avion charter, cu plecări din orașele apropiate domiciliului. Turiștii din Transilvania optează în special pentru Bulgaria și România, cu transport individual, dar în mare măsură și pentru destinații din Grecia și Turcia, cu transport cu avionul”, explică CEO-ul agenției.

Costurile minivacanțelor de 1 Mai și de Paști

Prețurile pachetelor turistice variază în funcție de serviciile incluse. Cel  mai mic preț, doar pentru cazare, la o pensiune de pe litoral, este 150 de lei pe noapte, fără mese incluse. La  un hotel de 5 stele, cu program special, acces la zona de wellness, piscină, SPA, cu masă festivă de Paști, ajunge la peste 400 de euro de persoană, pe zi. 

„Un cost mediu al vacanțelor din România se încadrează, în această perioadă, la circa 1.250 de lei de persoană, pentru un pachet de 3 nopți de cazare, la 3 stele. Structurile de cazare oferă servicii variate, inclusiv mic dejun, masă de Paști și acces la SPA, după caz”, explică Traian Bădulescu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente