duminică, septembrie 24, 2023
AcasăLocaleStiri Satu Mare”Valea Orbilor” un film despre masacrul hortist din 1940 jucat de actori...

”Valea Orbilor” un film despre masacrul hortist din 1940 jucat de actori din Satu Mare

Andrei-Stan-3

Actori sătmăreni ai Teatrului de Nord Satu Mare joacă în filmul ”Valea Orbilor” în regia lui Ion Ionescu. Distribuția este formată din 60 de actori, șapte dintre ei fiind ai Teatrului de Nord Satu Mare. Astfel, în filmul de lung metraj ”Valea Orbilor” joacă: Carol Erdos, Radu Botar, Anca Similar, Alexandra Odoroagă, Cristian But, Ioana Chereji și Andrei Stan. Printre cei trei actori principali ai filmului Ella Prodan (București), Marosán Csaba (Cluj) este și Andrei Stan (Satu Mare). Costumele filmului sunt semnate de către Anna Szabo, scenograf al Trupei Harag Gyorgy tot de la Teatrul de Nord Satu Mare.

Castingul pentru film s-a ținut atât la Cluj cât și la București la care s-au prezentat peste 350 de actori de teatru și film din țară.

Filmările au început pe 8 august în munții Apuseni, în zona Abrudului, echipa de filmare și actorii fiind fascinați de feericul peisaj montan, ajuntându-i parcă la redarea unor întâmplări istorice din 1940.

“Valea Orbilor” tratează un moment istoric foarte important care a avut loc în anul 1940, când, în urma Dictatului de la Viena, Hitler și Mussolini au hotărât ca o suprafață de 43.492 km pătrați din teritoriul Transilvaniei să fie cedată Ungariei horthyste. O dată cu intrarea trupelor în Transilvania de Nord (în localități ca Nușfalău, Trăznea, Ip, Marca, Sărmașu etc.), sute de cetățeni români și evrei au fost masacrați. Vina lor a fost doar aceea că au rămas pe teritoriul lor de baștină, cedat Ungariei, în loc să fugă din calea evenimentelor conduse de o mână de inconștienți.
Scenariul urmărește periplul unui ungur evreu (Andrei Stan) și al unei românce (Ella Prodan), care, în încercarea lor de a evada și a ajunge pe teritoriu românesc, sunt martorii acestor masacre.
Evenimentele cu pricina nu au fost prezentate pe larg nici în perioada comunistă, nici în cei 25 de ani de democrație, fiind oarecum date uitării. Un moment istoric de asemenea tragism nu poate fi trecut cu vederea. Trebuie făcut cunoscut atât tinerilor din țara noastră, cât și lumii întregi, pentru a pune o cărămidă la evitarea repetării unei astfel de situații.

“Valea Orbilor” este un proiect de lung metraj de ficțiune declarat câștigător la ultima sesiune a concursului de proiecte de scenarii organizată de către Centrul Național al Cinematografiei, ce urmează a fi produs anul acesta. Scenariul și regia filmului sunt semnate de Ion Ionescu, realizatorul filmelor de succes cinematografic Rusty Steel, Last Chance, etc.

Filmul va rula în cinematografele din țară în anul următor.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente