Acasă Locale Stiri Satu Mare Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație

Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație

politia nord vest

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se stabilește ca șoferii care primesc amenzi de circulație să poată achita jumătate din suma cu care au fost penalizați vreme de 15 zile. Totodată, proiectul prevede implementarea un mecanism electronic de evidență și comunicare a amenzilor contravenționale, precum și a plăților acestora, care va fi utilizat inițial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atât autorităților, cât și contribuabililor.
Termenul în care se poate plăti jumătate din amenda primită a fost modificat,. Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care plata amenzilor de circulație se va putea efectua în termen de 15 zile de la data înmânării procesului verbal,în prezent acest termen fiind de 48 de ore.

De asemenea, proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, facilitează plata amenzilor contravenționale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidență și comunicare în materia amenzilor contravenționale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanțele datorate, și anume amenzile, precum și despre plățile efectuate. Accesarea acestor date ar urma să poată fi făcută atât de către autorități, cât și de către contribuabili, informează Executivul.

Mecanismul propus va putea fi utilizat în „sistem pilot” pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.

Actul normativ prevede constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum și obligația utilizării seriei de evidență unică a procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conținând seria unică de evidență se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților administrativ-teritoriale sau la alte entități abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice.

Noul sistem va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plății către agentul constatator.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente