Acasă Locale Stiri Satu Mare Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație

Vești bune pentru șoferi. Ce se întâmplă cu amenzile de circulație

politia nord vest

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se stabilește ca șoferii care primesc amenzi de circulație să poată achita jumătate din suma cu care au fost penalizați vreme de 15 zile. Totodată, proiectul prevede implementarea un mecanism electronic de evidență și comunicare a amenzilor contravenționale, precum și a plăților acestora, care va fi utilizat inițial doar pentru amenzi rutiere, iar datele vor fi accesibile atât autorităților, cât și contribuabililor.
Termenul în care se poate plăti jumătate din amenda primită a fost modificat,. Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care plata amenzilor de circulație se va putea efectua în termen de 15 zile de la data înmânării procesului verbal,în prezent acest termen fiind de 48 de ore.

De asemenea, proiectul de lege, care va fi trimis spre dezbatere Parlamentului, facilitează plata amenzilor contravenționale, prin instituirea unui mecanism electronic de evidență și comunicare în materia amenzilor contravenționale, în măsură să permită furnizarea în timp real a datelor despre creanțele datorate, și anume amenzile, precum și despre plățile efectuate. Accesarea acestor date ar urma să poată fi făcută atât de către autorități, cât și de către contribuabili, informează Executivul.

Mecanismul propus va putea fi utilizat în „sistem pilot” pentru amenzile contravenționale la regimul circulației pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule.

Actul normativ prevede constituirea unui cont unic, deschis la Trezoreria Statului, destinat încasării amenzilor contravenționale, asociat bugetelor locale, respectiv bugetului de stat, precum și obligația utilizării seriei de evidență unică a procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii.

Achitarea în numerar a amenzilor aplicate prin procese verbale conținând seria unică de evidență se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităților administrativ-teritoriale sau la alte entități abilitate, indiferent de domiciliul persoanei fizice sau de sediul persoanei juridice.

Noul sistem va elimina obligativitatea pentru plătitor de a face dovada plății către agentul constatator.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente