Acasă Locale Nationale Vezi pe ce listă se află România în topul celor mai corupte...

Vezi pe ce listă se află România în topul celor mai corupte țări din lume

Corupția a crescut în China, Turcia și alte țări cu o creștere economică puternică, avertizează organizația nonguvernamentală (ONG) Transparency International (TI), reclamând efortul marilor piețe financiare împotriva spălării banilor în raportul anual publicat miercuri.

Într-un clasament publicat la sediul din Berlin, ONG-ul anunță că Sudanul, Coreea de Nord și Somalia sunt țările percepute ca cele mai corupte din lume, în timp ce Danemarca, Noua Zeelandă și Finlanda sunt considerate cele mai puțin corupte.

Raportul Transparency International clasează 175 de țări pe o scară de la 0 la 100, de la cele mai corupte la cele mai puțin afectate de acest flagel.

România se clasează pe locul 69, cu un scor de 43 de puncte (ca anul trecut), la egalitate cu Brazilia, Bulgaria, Grecia, Italia, Senegal și Swaziland. Republica Moldova se află pe locul 103, cu 35 de puncte (ca anul trecut), alături de Bolivia, Mexic și Niger.

Organizația subliniază că măsurarea corupției este imposibilă, având în vedere că este ilegală și disimulată. Pentru a-i stabili indicele, Transparency International adună opinii ale unor experți din cadrul unor organizații ca Banca Mondială (BM), Banca Africană pentru Dezvoltare sau Fundația germană Bertelsmann.

În acest an, Transparency International pune accentul pe dificultățile cu care confruntă anumite țări emergente în lupta împotriva corupției.

China, de exemplu, a 100-a din cele 178 de țări evaluate, coboară patru puncte (la 36 de puncte) și 20 de locuri față de 2013, în timp ce Turcia, a 64-a în clasament, pierde cinci puncte (la 45 de puncte) și 11 locuri.

Referitor la China, TI relevă că, dacă „mai mulți polițiști de rang înalt și anumiți oficiali publici de rang inferior au fost arestați pentru corupție, (…) modul în care oamenii sunt supuși unor proceduri este necesar să fie mai transparent”.

„China (…) este necesar să ofere un acces mai bun la informație și să creeze măsuri de protecție mai importante pentru denunțători, ceea ce nu a făcut, până în prezent, în legislația sa”, se arată în raport.

În ceea ce privește Turcia, TI subliniază că „percepția generală a corupției” în țară a „crescut în mod considerabil”, și anume din cauza „unei serii de investigații și inculpări pentru corupție vizând persoane apropiate Guvernului”.

– „Cultura impunității”

Faptul că „jurnaliști critici față de regim” au fost „persecutați” și „arestați” a contribuit la deteriorarea imaginii țării.

Corupția este o problemă importantă și în alte economii emergente, se arată în raport, care citează Brazilia (a 69-a cu 43 de puncte) și suspiciuni privind coruperea politicienilor de către companii petroliere.

India (a 85-a, cu 38 de puncte) este și ea arătată cu degetul de către TI, care denunță recurgerea la conturi bancare instalate în paradisuri fiscale ca Insula Muritius.

Investițiile cetățenilor ruși bogați din Cipru atrag, de asemenea, atenția organizației, care plasează țara pe un „modest” loc 136, cu 27 de puncte.

„Economiile care cresc rapid și ale căror guverne refuză să fie transparente (…) creează o cultură a impunității în care prosperă corupția”, a subliniat José Ugaz, jurist și președintele Transparency International.

Însă, în opinia organizației corupția este un fenomen care privește „toată economiile”. „Peste două treimi” dintre țările studiate ating, de altfel, un scor de sub 50. Rezultatul mediu este 43.

În acest sens, ONG-ul insistă asupra activității pe care este necesar să o desfășoare „marile centre financiare din Uniunea Europeană și Statele Unite”.

Transparency International apreciază că multinaționalele din sectorul bancar și marile piețe financiare ar putea să facă mai mult pentru a evita ca anumite elite îndoielnice din țări emergente să obțină cu ajutorul lor tacit mijloace de a-și spăla banii obținuți pe căi necinstite.

„Aproape toate scandalurile bancare legate de spălarea banilor nu se mai produc doar pe niște insulițe care sunt paradisuri fiscale, ci privesc de asemenea fonduri îndoielnice, corupte, care aterizează în locuri ca Londra, New York sau Frankfurt”, subliniază Robin Hodess, director de cercetare la TI.

Cele mai corupte și cele mai puțin corupte țări potrivit clasamantului TI pentru 2014 pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate):

1. Danemarca 92

2. Noua Zeelandă 91

3. Finlanda 89

4. Suedia 87

5. Norvegia 86

= Elveția 86

7. Singapore 84

8. Olanda 83

9. Luxemburg 82

10. Canada 81

(…)

12. Germania 79

(…)

14. Marea Britanie 78

15. Japonia 76

(…)

17. Statele Unite 74

(…)
26. Franța 69

(…)
64. Turcia 45

(…)
69. Brazilia 43

= România 43

(…)
85. India 38

(…)
100. China 36

(…)
103. Republica Moldova 35

(…)
136. Rusia 27

(…)
166. Eritreea 18

= Libia 18
= Uzbekistan 18

169. Turkmenistan 17

170. Irak 16

171. Sudanul du Sud 15

172. Afganistan 12

173. Sudan 11

174. Coreea de Nord 8

= Somalia 8.

- Advertisment -

Cele mai populare

A murit unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu

Unul din cele 500 de genii ale secolului XX, Virgil Enătescu a decedat în săptămâna care tocmai a...

Raed Arafat solicită creșterea capacității de ventilație

 Autorităţile din domeniul sanitar au în vedere suplimentarea, la nivelul unităţilor de primiri urgenţe, a numărului de ventilatoare care să asigure tratarea...

Părinții își vor putea lua zile libere plătite

Guvernul a aprobat joi proiectul de OUG care reglementează acordarea de zile libere plătite părinților în mai multe situații de suspendare a...

Cîțu:Reeșalonarea datoriilor până pe 15 Decembrie

Companiile vor avea termen până pe 15 decembrie să depună cerere de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării...

Comentarii recente