Acasă Locale Stiri Satu Mare Vezi programul și artiștii de la Jazz 4 You

Vezi programul și artiștii de la Jazz 4 You

jazz4you

O adunare foarte specială, o intersecție sau oricum ați dori să denumiți această norocoasă întâlnire dintre cele trei figuri proeminente ale jazz-ului țărilor lor de origine. Cei trei muzicieni vor concerta joi, 4 iunie, de la ora 19:00, în Sinagoga Mare din Satu Mare.

Luiza Zan este una dintre cele mai bune voci de jazz din România, Peter Sarik un foarte apreciat compozitor/ pianist din Budapesta, Ungaria, iar Alex Harding un remarcabil interpret de bari-sax (saxofon bariton) din New York, el este cel care a cântat cu „maeștrii”, începând de la Roy Hargrove până la Aretha Franklin și așa mai departe.
Standardele jazz-ului și compozițiile originale în română, maghiară și engleză, acestea sunt premisele unei seri de neuitat. Acolo unde muzica întâlnește buna dispoziție și licuricii se transformă în focuri de artificii, acolo este destinația spre care acest trio va conduce publicul.
Pregătiți-vă pentru o experiență pe care n-o veți uita niciodată.

Alex Harding s-a născut pe 5 aprilie 1967 în Detroit, Michigan. La vârsta de 6 ani, Alex știa deja ce vrea să realizeze în viață: să fie muzician. A început să își urmeze visul. Ca și copli, Alex a început să cânte la saxofon tenor , dar cu cât a trecut timpul, și-a însușit și tenorul, soprano-ul, alto-ul, baritonul, clarinetul și flautul. Domul Harding a luat ore de orchestră în școala primară și gimnazială, participând la diverse competiții și show-uri muzicale. A ales să urmeze cursurile Liceului Northwestern ca să poată să studieze muzica sub îndrumarea D-lui Ernest Rogers, un muzician renumit. Atunci, în timpul liceului, Alex a hotărât să facă din saxofonul bariton și clarinetul bass, instrumentele sale principale.
În tinerețe, Alex Harding a studiat muzică cu Yusef Lateef, Beans Bows și Herbie Williams, de asemenea a avut șansa de a cânta împreună cu Wynton Marsalis și Donald Bird în timpul liceului. Alex a continuat prin a câștiga burse școlare în muzică la Universitatea din Massachusetts și la Școala de Muzică din Aspen. Primul contract european al lui Alex s-a derulat în 1990 la Porgy și Bess. Un an mai târziu, împreună cu percuționistul Francisco Mora, s-a dus la Festivalul de Artă și Muzică.
După ce s-a stabilit în New York în 1993, având un turneu limitat cu Phantoms, un grup haitian, Alex s-a alăturat sextetului de saxofoane Juluis Hemphill. A început, de asemenea, să cânte cu Muhal Richard Abrams, Craig Harris, Lester Bowie, Frank Lacey, Oliver Lake și David Murray’s Big Band.
În anul 1996 Alex s-a alăturat grupului de bariton Hamiet Bluiett, facându-și totodată apariția cu Mingus Big Band, Jayne Cortez Firespitters și Lester Bowie’s Hip-Hop Philharmonic. A înregistrat apoi și cu Greg Osby, Frank Lowe, David Lee Roth și Rodney Whittaker. În anul care a urmat, Alex a înregistrat „At Doctor King’s Table” cu sextetul Julius Hemphill, un CD cu Hamiet Bluiett’s Baritone Group și și-a făcut debutul cu Sun Ra Arkestra, sub patronajul lui Marshall Allen. În 1998, Alex a făcut parte din Sun Ra All-Star Project care a avut premiera la Festivalul de Jazz North Sea, precum și la Festivalul de Jazz Montreux-Detroit. Recent, Alex a cântat îmreună cu Roy Hargrove Big Band și cu Aretha Franklin.
În numărul din octombrie 1997 a revistei Jazz Times, în recenzia despre Hamiet Bluiett’s Baritone Band, se spunea despre Alex Harding că: „a atacat muzica cu forța compresorului și cu o ferocitate neobișnuită… au fost adevărate focuri de artificii”.
Un saxofonist puternic și inovativ, Alex Harding are un sunet de bariton unic și contemporan. Sinceritatea expresiei sale muzicale și dinamismul interpretării ajung să atingă spiritul și sufletul uman.

Peter Sarik
S-a născut la Cegléd în Ungaria, în 1972.
A studiat la Academia de Muzică Liszt Ferenc, unde și-a obținut diploma în 1997.
În decursul anilor, pe lângă jazz, s-a afirmat în aproape toate genurile: a cîntat muzică clasică, popular, latino și muzică universală.
În prezent, el conduce propriul trio și lucrează împreună cu mulți artiști și formații.
Ca și compozitor, are un succes internațional enorm: compozițiile sale au primit premii și în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie.
Câteva dintre cele mai semnificative albume și lucrări ale sale se regăsesc în șista de mai jos:
Peter Sarik Trio, feat: Myrtill Micheller: „Jazz Request Show 2” (2014)
Tamas Berki – Peter Sarik duo: „Minden delibab” (2014)
Recirquel: “Paris de nuit” (Compozitor, director muzical) (2014)
Recirquel: “The naked clown” (Compozitor, director muzical) (2014)
Recirquel: “Night circus” (Compozitor, director muzical) (2013)
Peter Sarik Trio: “Jazz Request Show” (2012)
“All the treasures of the world-jazz for children” (2012)
Juli Fabian & Peter Sarik duo: “Feel Harmony “ (2011)
Peter Sarik Trio: “Pieces”(2010)
David Hodek Quartet: “The first” (2009)
Tamas Berki: “Bika jam” (2009)
Juli Fabian Jazz Riff: “Honey & chili” (2009)
Peter Sarik Trio: “Better tomorrow” (2008)
Jazzpression: “Night driving” (2006)
Jazzpression: “Few minutes dream” (2004)
Jávori Sound Machine: “Szivárványhavasán” (2003)

LUIZA ZAN
În ultimii zece ani, Luiza Zan s-a dovedit a fi o interpretă multilaterală, cu rădăcini puternice în jazz, dar și cu influențe din muzica clasică și canto pe care le-a studiat în liceu și la univeristate.
Cu vocea sa unică, se împotrivește frivolității și plictisitorului statut de „divă”, îmbrățișând cu mult mai multă plăcere filosofia unei femei simple, mai apropiată de oamenii pentru care cântă.
Tipul femeii hotărâte și cerebrale, Luiza a câștigat numeroase premii în România și în străinătate, pasiunea sa pentru competiție aducându-i în 2004 binemeritatul premiu Shure Montreux Jazz Voice Competition.
Născută la Tulcea, pe malurile Deltei Dunării, Luiza a studiat între anii 1999 și 2004, la Iași, în România canto clasic, opera/cantata/oratorio, dar și jazz.
A studiat cu saxofonistul american Rick Condit și cu pianistul american Armen Donelian.
Muzica sa este pasională și duioasă, înflăcărată și calmă, cu influențe noi de jazz de la Bilal, Erykah Badu, Jill Scott, dar și de la voci puternice în jazz cum ar fi Dianne Reeves, Kurt Elling, Billie Holiday.
Luiza, este o forță vie, așa cum au numit-o criticii.
A cântat cu muzicieni din România și de peste tot din lume: Sorin Romanescu, Mircea Tiberian, Pedro Negrescu, Romeo Cosma, Ion Baciu Jr., Mihai Iordache, Alex Man, Abert Tajti, Liviu Butoi, Nicolas Simion, Arthur Balogh, Catalin Milea, Sebastian Burneci, Vlad Popescu, apoi cu Rick Condit, Dave Stamps, Petras Geniusas, Corrine Chapelle, Gyárfás István, Berkes Balázs, Peter Sarik, Greg Johnson, UNC College Big Band din Colorado, Mc Neese State University Big Band.
Începând cu octombie 2008, este invitată să predea la Universitatea din București, născându-se astfel prima catedră de jazz vocal din România.
Este o prezență constantă în taberele de vară și în atelierele de creație din România, un instructor vocal respectat de către oamenii de toate vârstele, practica ei gravitând în jururl forței vocale și a relaxării.
A compus coloanele sonore pentru numeroase filme românești: „Carambol” (2008), „ Circul vesel” (un documentar HBO) și „Maria” (premiat la Lucarno în martie 2013 pentru cel mai bun film documentar).
A scris integral, de asemenea, muzica pentru cea mai scandaloasă producție teatrală din București, „Năpasta”, o piesă de teatru regizată de Radu Afrim, cu Luiza Zan în rolul personajului principal, pe scena Teatrului Național București.
A compus nenumărate piese pentru reclame radio și TV și este unul dintre cei mai activi muzicieni interpreți din România.
Discografie:
2005 – „SLANG” – Slang , Zone Records
2010 – „Colinde și Povești de Crăciun” – Sorin Romanescu, Luiza Zan, Soft Records
2012 – „Like Water” – Pedro Negrescu, Luiza Zan, Soft Records (premiat cu „cel mai bun album românesc” în 2012).

- Advertisment -

Cele mai populare

Show-ul alegerilor americane continuă

Într-o conferință de presă de joi, echipa juridică a președintelui Donald Trump, condusă de Rudy Giuliani, a declarat că Trump a câștigat...

UTA Arad învinge campioana chiar la ea acasă

CFR Cluj, campioana în curs a României, a pierdut duminică seara pe teren propriu cu scorul de 1...

Ca de atâtea ori în istorie, liberalii vin să facă ordine!

Interviu cu Beniamin Kira, candidat PNL la Camera Deputaților Cunoscutul om de afaceri sătmărean, Beniamin Kira, este unul din...

Trag linie și scad…

          Niciodată nu am iubit bilanțurile, mai ales cele existențiale. Ce ai făcut, ce nu, unde ai greșit, sau unde ți-ai rupt...

Comentarii recente