Acasă sus Ponta: România ar putea adopta unele noi decizii privind recunoașterea Kosovo

Ponta: România ar putea adopta unele noi decizii privind recunoașterea Kosovo

Kosovo

România ar putea adopta unele noi decizii privind recunoașterea Kosovo, a declarat  în Albania, premierul Victor Ponta, amintind că, în 2008, România a decis să nu recunoască această provincie, dar adăugând că lucrurile s-au schimbat de atunci.

„În 2008, România a decis să nu recunoască Kosovo. Cu toate acestea, lucrurile s-au schimbat de atunci. Guvernele s-au schimbat și unele noi decizii privind recunoașterea Kosovo ar putea fi luate”, a declarat Ponta unei televiziuni din Kosovo, marți, în Albania, unde a participat la Summit-ul SEECP, declarație prezentată miercuri de către presa albaneză.

În luna martie, Parlamentul European a adoptat o propunere de rezoluție privind procesul de integrare europeană a Kosovo, prin care încurajează cele 5 state membre, inclusiv România,care nu au recunoscut încă independența fostei provincii sârbe, să facă acest lucru pentru a facilita normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Priștina.

În 2008, Kosovo și-a proclamat independența față de Serbia, însă Belgradul refuză să o recunoască.

Cinci state UE – Cipru, Grecia, România, Slovacia și Spania – nu au recunoscut independența Kosovo.

Pe 27 februarie 2015, premierul Albaniei, Edi Rama, aflat la București, a solicitat României recunoașterea provinciei Kosovo ca stat independent, arătând că, în opinia sa, rezolvarea acestei probleme va asigura securitatea regională și va estompa anumite „tendințe și frustrări ale altor țări vecine”.

„Vin de repetate ori cu cererea de recunoaștere a independenței ca stat a Kosovo și, de asemenea, cu cererea ca România să ofere sprijin permanent ca această țară să devină membră în această uniune a țărilor în familia din care ea face parte. Noi avem convingerea că deja problema recunoașterii statului Kosovo nu este o problemă bilaterală, ci este o problemă comună care ne privește pe toți în sprijinul asigurării siguranței regionale și pentru a estompa anumite tendințe și frustrări altor țări vecine”, a spus Edi Rama, după o întrevedere cu premierul Victor Ponta.

În noiembrie 2013, aflat, de asemenea, la București, premierul albanez arăta că apreciză atitudinea lui Ponta în problema Kosovo, fosta provincie sârbă care și-a proclamat independența în 2008, și preciza că așteaptă cu nerăbdare ca recunoașterea statului Kosovo de către România să aibă loc, apreciind că acest fapt va contribui la liniștea și dezvoltarea regiunii.

În vara aceluiași an, premierul Victor Ponta declarase că nu se ferește să afirme că România trebuie să recunoască independența Kosovo.

În martie anul trecut, ministru de Externe de atunci, Titus Corlățean, susținea însă că România nu și-a schimbat poziția față de Kosovo, dar că sunt evoluții între Belgrad și Priștina de care Bucureștiul trebuie să țintă cont.

- Advertisment -

Cele mai populare

Drapelul României, arborat la 2.519 metri altitudine.La multi ani români!

Drapelul României a fost arborat, de Ziua Naţională, pe vârful Parângul Mare, la 2.519 metri altitudine, unul dintre cele mai înalte din...

Ceremonie restrânsă de 1 Decembrie

Cu ocazia Zilei Naţionale, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea...

Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat

Un interviu acordat jurnalului ortodox “Drumul Emausului” de ziaristul grec George Alexandrou, autorul uneia dintre cele mai vaste monografii dedicate Sfântului Apostol Andrei, ne...

Sfârșitul unei campanii sfârșite!

Ne aflăm înspre finalul unei campanii electorale, cum n-am mai avut niciodată. Rigorile pandemice au limitat aria acțiunilor...

Comentarii recente