luni, iunie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareVinurile sătmărene vor fi cunoscute printr-o acțiune comună a membrilor unei asociații...

Vinurile sătmărene vor fi cunoscute printr-o acțiune comună a membrilor unei asociații de profil

Sâmbătă, 15 martie 2014 în localitatea Beltiug s-a desfășurat o nouă ediție a concursului de vinuri locale.  Evenimentul a fost organizat de Asociația Podgorenilor Sfântul Orban din Beltiug, Primăria și Consiliul Local Beltiug și Consiliul Județean Satu Mare. În competiție au fost înscrise atât vinuri albe, cât și roșii de o calitate care a făcut foarte grea misiunea comisiei de jurizare.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef a vorbit despre zona turistică cu un potențial extraordinar de dezvoltare. Deasemnea și-a exprimat dezamăgirea faptului că „viile sătmărene nu sunt cunoscute publicului larg ca și zona viticolă a județului Satu Mare, lucru care se va schimba printr-o acțiune comună a membrilor unei asociații de profil și promovarea  vinurilor prin intermediul acesteia. Un alt demers care este prioritar pentru județul Satu Mare este înființarea „Casei Vinului Sătmărean”, locul în care fiecare producător își va putea promova și vinde vinul.Bem vin sătmărean, nu din patriotism local, ci pentru că este foarte bun și vreau să vă felicit încă o dată pentru munca pe care o depuneți.”

Un alt subiect abordat a fost Festivalul Vinului, ediția a II-a ce va avea loc în comuna Beltiug în luna august în organizarea Primăriei și Consiliului Local Beltiug, a Județului Satu Mare și Consiliului Județean Satu Mare, Asociației Podgorenilor Sfântul Orban.

Viticultura din zona Beltiugului se bucură de un trecut multisecular, așa cum o atestă izvoarele scrise, există însă perioade nedocumentate, istoria începând conform unei legende pierdute în negura timpului în anul 1085. Pornind pe firul celor povestite de cei din vechime, în timpul unei bătălii crâncene a regelui Ladislau I al Ungariei cu pecenegii, acesta și-a tras sufletul la marginea așezării de acum, unde soldații i-au adus dovleac umplut cu vin regelui ostenit, care i-a întrebat în glumă ce fel de dovleac e, și de aici își are originea numele Beltiug (în limba maghiară Béltek – „bél” = interior, conținut, „tek” – variantă a lui „tök” = dovleac). În 1723 contele Károlyi Sándor cumpără întregul domeniu de la familia Prépostváry. În aceasta perioadă județul Satu Mare este amintit ca reședință a lui Bacchus, într-atât de mult înflorise viticultura și enologia. În 1730, la sfatul contelui, Beltiugul a fost colonizat cu svabi din Oberschwaben(Germania), unde li se dau terenuri viticole pentru care nu au trebuit să plătească dijmă timp de 2 ani.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente