sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialCe (nu) ne spun europarlamentarele

Ce (nu) ne spun europarlamentarele

Chiar dacă ne desparte puțin timp de alegerile europarlamentare, nu se simte deloc adierea atât de specifică marilor campanii electorale.

Chiar dacă aceste alegeri nu au intensitatea celor generale, ca să nu mai vorbim despre cele locale, analiștii privesc cu mult interes acest exercițiu electoral.

Unii spun că abia după aflarea rezultatelor din 25 mai se vor face și reface tot felul de alianțe.

Specialiștii vorbesc despre faptul că iată, vom avea, ”avant la lettre” o oglindă fidelă a opțiunilor populare, care vor da tonul alegerilor prezidențiale.

Alegerile europarlamentare sunt extrem de puțin populare. Dacă la alegerile locale, candidații, puzderie, pur și simplu smulg cetățeanul din casă pentru a-l târî la secția de votare, de data aceasta, pe străzile desfundate ale satelor și aleile cartierelor, agitația va fi mult mai mică.

Desigur, sunt pregătite deja mașinile care vor căra oamenii la vot dar acestea nu vor fi nici pe departe atât de forjate ca la alegerile locale.

Această apatie nu este specifică doar românilor. Pentru mai toate popoarele Europei, Parlamentul European este mult prea departe iar noțiunea aceasta rămâne cât se poate de vagă.

Interesele directe ale cetățenilor nu se intersectează nicăieri cu programul de dezvoltare europeană ori cu marile proiecte continentale și, la drept vorbind, nu există o conștiință europeană, nici măcar în țările cu o veche tradiție comunitară.

Probabil că pentru a face cât mai atractive aceste alegeri, în unele țări, se organizează concomitent și alegerile generale naționale, așa cum este – de data aceasta – și cazul Ungariei.

Din acest punct de vedere, Colegiul 2 sătmărean seamănă cu alegerile din țara vecină, deoarece în aceeași zi se vor organiza în acest colegiu și alegerile parțiale pentru Camera Deputaților, în urma demisiei deputatului Ovidiu Silaghi din Parlamentul României, care a optat anul trecut, pentru un mandat de europarlamentar.

Poate că tocmai din acest motiv, în acest colegiu, absenteismul va fi ceva mai redus dar fiecare partid este conștient că alegerile din 25 mai nu vor avea darul să schimbe programul de week-end al majorității sătmărenilor.

Dacă dă Dumnezeu o zi frumoasă – ne vom afla doar, la sfârșitul lui mai, chiar în poarta verii – rezultatele vor și mai proaste, cel puțin din punctul de vedere al participării la vot.

Acuma este adevărat și faptul că de data aceasta nu contează absolut deloc procentul celor care se vor prezenta la urne, așa că partidele mai în putere știu foarte bine că secretul succesului constă în mobilizare. A membrilor, a simpatizanților, a celor care pot fi lămuriți în ultima clipă, prin „mijloace specifice” să se prezinte totuși, la vot.

Cine va pierde vremea cu tot soiul de îndemnuri, privind îndatorirea civică de a-ți exercita dreptul de vot, este sortit unui eșec răsunător.

De multă vreme, oamenii sunt imuni de-a dreptul, la astfel de găunoase și inutile demersuri privind posibila resuscitare a spiritului politic.

Apoi, sondajele de opinie vor fi pur și simplu date peste cap: pentru că una este opțiunea politică a alegătorului, care poate că simpatizează cu un partid dar puțini știu că acesta simpatizează și mai mult, cu indolența sau lehamitea, ca s-o spun de-a dreptul, și în în ultima duminică din mai, va căuta îndeletniciri mai agreabile, decât să dea fuga la secția de votare.

Diferența dintre sondaje și rezultate va reprezenta de fapt, capacitatea de mobilizare a activului de partid.

Partidele mari, cu mulți consilieri locali, primari și președinți de consilii județene, vor face un scor bun. Cele mai mărunte, de abia înființate, ori vechi dar ineficiente, vor avea parte de înfrângeri usturătoare. Noroc că mare parte dintre aceste așchii poltice s-au și lipit de trunchiul scorburos ale câte unui partid important, așa că nu vom afla nici de data aceasta cam care-i forța PC ori UNPR, ca să mă refer la doi mici paraziți deja patentați, deși nu-i greu de ghicit că influența lor reală se situează, ca de obicei, undeva, sub genunchiul broaștei.

Dar până la urmă nici aceste alegeri nu sunt altceva decât un simplu exercițiu de imagine și chiar dacă rezultatele vor fi oarecum influențate de masa mare a activiștilor care vor mobiliza cetățenii la vot, tot vom avea un soi de oglindă în care poate că se va contura deja, chipul viitorului președinte al României.

Felician POP

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente